ImageHet laatste weekend van november, van vrijdag 23 tot zondagavond 25 november zal voor de 3e keer het 2.Dh5-festival gehouden worden. En wel in Nijmegen. Het grootste deel van het programma is afgelopen zondag volgepuzzeld. De komende dagen zal dat langzaam op de website zichtbaar worden.

2.Dh5 is twee jaar geleden in het leven geroepen om kennis uit te wisselen over manieren om actie te voeren of anderszins zaken in de belangstelling te krijgen die belangrijk zijn om de planeet leefbaarder te maken. Er gebeurt immers best veel in Nederland, maar vaak in kleine clubjes en niet altijd even effectief. Het delen van kennis over zowel de technieken van 'de strijd' als op meer theoretisch gebied, zou volgens ons goed zijn. Daarbij wilden we ook nog dat het aanstekelijk zou zijn, en prettig om bij te wonen. Dat proberen we nog steeds.

Er zullen op drie verschillende locaties meer dan 20 workshops zijn, naast avondprogramma's. Ook is er een plek waar een permanente 'creatieve ruimte' is waar 'subversieve straatkunst' centraal staat. Daar zal ook de mediawerkplaats zijn. Je kunt er kennis vergaren over het terugpakken van de publieke ruimte en leren eigen media maken: je kunt meedoen met internet-radio (leren) maken en op zondag zal er een spoedcursus zijn in het maken van video.

De workshops gaan - uiteraard - over uiteenlopende zaken zoals (een onvolledig overzicht):

.) Omgang met repressie

.) Continuïteit (behoud van actieve mensen?)

.) Klimaatverandering bestrijden

.) Migratie-rechten bevechten (bewegen na het pardon)

.) Lessen van de G8-blokkade

.) Feminisme

.) Nieuwe theatrale actievormen

.) Lokale platforms

.) Denktank stadsinrichting

.) Vormgeving van campagnes

.) Inkomen en rondkomen

.) Organiseren kun je leren (basisgroepen)

.) Krimpeconomie binnenhalen

Het programma begint op vrijdagavond in de Klinker, met de première van de korte film 'De Grote Broek in BEELD' (over woon-, werk- en actiepand de Grote Broek). Voor de historische draad laten we ook de film Dodewaard gaat Dicht zien, over de 1e blokkade van kerncentrale Dodewaard in 1980. Die avond zal ook een serie actiebloepers te zien zijn tijdens de uitverkiezing van de 'meest mislukte actie ooit' (dit in het kader van: "zo dus niet"). Iedereen die wil kan de stomste of slechtste actie ooit nomineren, liefst vergezeld van beeldend materiaal (nominaties naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Op zaterdagochtend beginnen de eerste workshops na een korte plenaire introductie. Het is die dag ook niet-winkeldag, hetgeen in sommige workshops niet ongemerkt zal blijven.

Op zaterdagavond is er eerst een programma rond de thema's 'blokkeren en openmaken', twee tactieken die tegenwoordig vaak bij directe acties gebruikt worden. Daar zal onder meer uit de doeken gedaan worden hoe in maart volgend jaar het Navo-hoofdkwartier in Brussel omsingeld en buiten werking gesteld zal worden. En omgekeerd hoe Fort Europa geopend kan worden. Ook voor Shell wordt daar de oplossing gepresenteerd. Later die avond zal er muziek zijn in de Klinker (singer songwriters Avalene en Eline de Bruijn) en de Onderbroek (De Staat en DJ Robin) en andere activiteiten.

Het workshopprogramma loopt ook op zondag door. De ochtend kan langzaam begonnen worden met een potje voetbal in het park of (ovb.) een speciale bezichtiging van de tentoonstelling 'Seventies in Nijmegen' met uitleg van de veelplegers van toen in het Valkhof Museum. Het festival wordt afgesloten met wat plenaire conclusies, en een filmvertoning in de categorie 'Hollywood goes Direct Action'.

Tijdens het hele festival wordt er biologisch eten geserveerd en ook kun je desgewenst een slaapplek krijgen voor het weekend. Een slaapplek aanvragen (of aanbieden) kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aan deelnemers wordt gevraagd om een bijdrage van 5 euri om de onkosten te helpen dekken (meer mag, minder desnoods ook).

Meer informatie op de website of via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2.Dh5-crew

--------------------

(noot voor media: de evenementen zijn niet vrij toegankelijk voor journalisten. Over mogelijkheden voor interviews of andere verslaglegging gelieve eerst te overleggen. Ten tijde van het festival zal een speciaal persnummer beschikbaar zijn)