Ga naar de inhoud

Politie Genua loog over geweld

Gisteren (vrijdag 13 oktober) is in Italië de rechtszaak gestart tegen 28 politieofficieren, die betrokken waren bij de gewelddadigheden tegen de activisten die tegen de G8 in Genua in 2001 protesteerden.

5 min leestijd
Image

10/15/2005: “Italiaans justitierapport stelt dat politie loog tijdens G8 in Genua 2001”

Bron: Website BBC, vertaling: De Vrije

De BBC wist de hand te leggen op het geheime rapport van de Italiaanse hoofdofficier van justitie over deze zaak.

De hoofdofficier van justitie die de overval van de Italiaanse politie onderzocht op de Armando Diaz School in de nacht van 22 juli 2001, concludeerde dat “de politie moet hebben gelogen” over deze operatie, aldus het uitgelekte verslag.

Tweeënnegentig demonstranten raakten hierbij gewond, waaronder verschillende ernstig.
Alle politieofficieren ontkennen de beschuldigingen tegen hen. De school die gebruikt werd door het Sociaal Forum in Genua, zou overvallen zijn nadat een politiepatrouille in de buurt op een haag van stenen werd onthaald.

Senior politieofficieren verklaarden dat de komst van de politie met gewelddadig verzet werd beantwoord door de activisten. Later stelden ze dat ze verschillende wapens hadden ontdekt, waaronder handbijlen, staven en verschillende molotov cocktails.

Later gaven politieofficieren toe dat de benzinebommen niet in de school werden buit gemaakt, maar eerder op die bewuste dag elders waren aangetroffen in het centrum van Genua in Corso Italia waar anarchisten gewelddadig gedemonstreerd zouden hebben.

Tevens werd duidelijk dat de ‘wapens’ afkomstig waren van een belendend pand.

In zijn rapport schrijft officier van justitie Enrico Zucca: ” Krachtig bewijs afkomstig van video- en fotomateriaal die door journalisten ter beschikking was gesteld, weersprak ontegenzeggelijk de officiële versie.”

“In feite bleven de instituties ontkennen dat het hoge aantal gewonden iets te maken had met het politieoptreden tijdens de arrestaties.”

Bij het verzamelen van bewijs werd het voor de rechterlijke macht steeds duidelijker: “De politie moet gelogen hebben.”

Voorts wachten 45 politieofficieren, gevangenisstafpersoneel en medische verantwoordelijken op een proces wegens het slaan, mishandelen en vasthouden van demonstranten, die op het politiebureau Bolzaneto vast zaten.

Het is in Italië hoogst ongebruikelijk dat politieofficieren voor dergelijke beschuldigingen voor de rechter dienen te verschijnen. Hun rechtszaak wordt echter mogelijk voorkomen door nieuwe wetgeving afkomstig van premier Berlusconi, die hieraan beperkingen oplegt.

De onafhankelijke Britse journalist Mark Covell was een van de meest ernstige gewonden in de overval op de Diaz-school. Hij had acht gebroken ribben, een gebroken hand en een beschadigde long. Ook verloor hij tien tanden en had hij bloedtransfusies nodig wegens ernstig bloedverlies.

Het rapport van Zuca ondergraaft de versie van de politie over de gebeurtenissen en meent dat de overval op de school niets van doen had met de aanval op de politiepatrouille.

De aanval op Covell wordt omschreven als “ongegrond en beestachtig” en stelt dat een film van de Undercurrents mediagroep de versie van Covell dat hij zonder aanleiding aangevallen werd, volledig onderschrijft. Het gedrag van de politie wordt omschreven als “doodslag met voorbedachte rade”.
Voordat Covell naar Italië vertrok, waar hij één van de sleutelgetuigen van de officier van justitie zal zijn, zei hij: “Ik ben als de dood om er naar toe te moeten gaan en te moeten getuigen, zoals de meeste Diaz-slachtoffers. Ik zal mijn aanvallers en hen die hiertoe opdracht hebben gegeven onder ogen moeten zien.”

Hamish Campbell, die vanaf het dak van een belendend pand de overval filmde alsmede de aanval op Covell vertelde de BBC: “Ik was getuige van dit alles en het was extreem gewelddadig. Ik was compleet geshockeerd.”

“We wisten dat de politie in Genua een zekere reputatie had en dat de dag er voor een demonstrant was doodgeschoten, maar toch was het shockerend.”

Campbell verstopte zijn film vijf uur in een lege watertank toen de politie het pand doorzocht.”Het was koud en ik was doodsbang, maar gelukkig vonden ze me niet, hoewel ik me wel moest verstoppen voor een politiehelikopter met een zoeklicht. Later liep ik naar de Diaz-school en filmde alles. Er lag bloed op de vloer, en huid en haar plakte op de muren.”

Het rapport van Zucca meldt dat “na enkele dagen serieuze barsten in de politieversie verschenen. Commandanten van de 7e eenheid van de Flying Squad Division uit Rome distantieerden zich van het geweld… Sommigen vertelden dat ze getuige waren geweest van ongegrond geweld tegen arrestanten.”
Eén officier omschreef het als een ‘bloedbad’ en beschreef politieagenten die “jongeren sloegen als wilde beesten”, aldus het rapport.

Hij vertelt dat de slachtoffers afkomstig uit Italië, Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië en de VS, gaven een “eenduidig, krachtig en coherent verhaal”, ondanks dat ze vaak ondervraagd werden op grote afstand van elkaar en niet de kans hadden gekregen om met elkaar te communiceren.

En over het plaatsen van de molotov cocktails, zegt Zucco: “Latere verklaringen van assistent politiecommissaris Guaglione de hooggeplaatste bestuurder Piccolotti bevatten details die bevestigden dat de twee benzinebommen die tijdens de aanval in beslag waren genomen, dezelfde waren die reeds eerder die dag waren gevonden in Corso Italia.”

Verwacht wordt dat de rechtszaak een jaar zal gaan duren, maar Enrica Bartesaghi, die verantwoordelijk is voor het Comité voor Waarheid en Rechtvaardigheid in Genua, vertelde aan Associated Press: “We maken ons zorgen dat de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, niet voor de rechter zullen verschijnen.”

De politie zelf is steeds blijven beweren dat het tijdens de overval ingezette geweld aanvaardbaar was.

Een vertegenwoordiger van de politievakbond SILP, waarvan verschillende leden voor de rechter moeten verschijnen, en haar nationale secretaris Claudio Giardullo vertelden de BBC reeds eerder dit jaar: “De Italiaanse politie vertrouwt op de rechtspraak en wenst dat de waarheid zo snel mogelijk wordt vastgesteld. Persoonlijke verantwoordelijkheden moeten worden vastgesteld en degenen die fouten hebben gemaakt moeten hiervoor boeten.”

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door zie bericht.)