ImageOp 16 en 17 mei houdt de EU een conferentie met de regeringen van de Latijnsamerikaanse landen in Lima, Peru. De Peruaanse regering begint al met zijn spierballen te rollen om te pogen de grote oppositie angst aan te jagen. Slachtoffer daarvan is onder meer de 20jarige dichteres Melissa Patiño...

Lima, de hoofdstad van Peru, moet komende maand gastheer zijn van de topconferentie van de EU en Latijns Amerika, het vervolg op de top in Wenen twee jaar geleden. Hoewel in naam ook handelend over politieke en sociale kwesties, gaat de top vooral over economische afspraken. En wat de EU betreft; de uitvoering van haar Global Europe strategie (zie weblog) .

Allerlei vakbonden en boerenorganisaties en inheemse volkeren hebben protest aangekondigd tegen de vrijhandelsagenda. De Peruaanse regering (onder leiding van de dinosaurus en ooit sociaaldemocraat Alan Garcia) lijkt niet van plan de demonstranten veel speelruimte te geven. Tot nu toe is er nog geen enkele vergunning gegeven voor een demonstratie, of voor het houden van een kritische conferentie. De Peruaanse politie heeft ook een reputatie van ernstige houwdegens. In februari vielen nog vier doden onder demonstranten tegen een vrijhandelsakkoord met de VS.

Ook nu begint de repressie al op stoom te komen. Een zaak die internationale aandacht begint te krijgen, is de arrestatie van de 20jarige studenten dichteres Melissa Patiño. Zij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij het organiseren van de protesten in mei. Er is een internationale handtekeningcampagne gelanceerd om haar vrijlating te eisen.

Melissa werd begin april aan de grens opgepakt toen ze terugkeerde van een internationale conferentie in Quito, Ecuador, waar ze notabene een workshop over poezie had geleid.

Een andere zaak die voor veel ophef zorgt, is de ontvangst van de in grote delen van het land zeer impopulaire Garcia in Puno. Hij kwam daar op 8 april wat ontwikkelingsprojecten uitdelen, maar werd door een woedende bevolking huiswaarts gestuurd. Zijn konvooi luxe auto's kreeg een hagel stenen te verduren. De bevolking van de regio is al lang op de been onder meer vanwege de ernstige schade die mijnbouwbedrijven aan hun leefomgeving toebrengen. Er wordt nu een verband gelegd tussen de rellen in Puno en de komende protesten tijdens de EU-top in Lima en negen personen zijn vastgezet en als 'terroristen' gebrandmerkt.

Hier een filmpje over het gebeuren.

De protesten tegen de EU-Latam-top beginnen al in de week voor de top zelf. Ook is er een tegentop en een tribunaal tegen Europese multinationals. Meer nieuws daarover volgt binnenkort.

Op zaterdagavond 17 mei zal er in de Plantage Doklaan 10-12 een avond gehouden worden, paralel aan de protesten in Lima.

Meer info

Achtergrondstuk over de top.

Tegentop tijdens EU-top.

Nieuws Latijns Amerika.

Indymedia Peru.