Meerdere demonstranten zijn de afgelopen dagen om het leven gekomen tijdens protesten tegen de ondertekening van een vrijhandelsakkoord tussen Peru en de VS.

 Vooral boerenorganisaties hadden een landelijke staking uitgeroepen tegen het vrijhandelsakkoord, dat het land zou overspoelen met Amerikaanse landbouwproducten en de lokale boeren kapot zou maken. De boeren eisen maatregelen om de voor hen nadelige effecten van het akkoord te compenseren. Door blokkades waren belangrijke wegen in het hele land onbruikbaar geworden. Ook de treinrails naar de belangrijkste toeristenattractie Machu Piccu was geblokkeerd en honderden toeristen zaten vast.

Twee demonstranten werden op 20 februari doodgeschoten door de politie in Ayacucho een derde viel dood in Arequipa toen hij een traangasaanval (door de politie) probeerde te ontvluchten. Een vierde werd doodgeschoten door een boze automobilist toen diens auto bij een barricade moest stoppen. Boze inwoners van de stad Huamanga bestormden na de schietpartij die twee demonstranten het leven kostte een politiebureau en vernielden meerdere politieauto's. (bron)

Ook op 18 februari viel al een dode toen de politie demonstranten bij een straatblokkade in Barranca aanviel. Er werden toen ook 150 boeren gearresteerd en tenminste elf mensen zijn gewond geraakt. (bron )

  Op 19 februari kondigde de Peruaanse regering de noodtoestand af vanwege de protesten. (bron )

  De Nationale Agrarische Federatie (CNA) heeft de protesten na deze moorden opgeschort "om de veiligheid van onze leden te beschermen en onderhandelingen met de regering te beginnen" (Bron (Spaans) )

 De Peruaanse President Alan Garcia ontpopt zich als een heuse havik. Ooit was de man enigszins links (sociaal democraat) maar nu verdedigt hij vrijhandelsverdragen met hand en tand tegen zijn eigen bevolking. Op het afgelopen World Economic Forum sloot hij een vergelijkbaar verdrag met Canada (bron) (wie wil nog beweren dat het WEF een onschuldig en informeel gebeuren is?). Garcia kwam in juli 2006 aan de macht op een neoliberaal programma en met steun van het zakenleven en heeft sindsdien alles gedaan om de Amerikanen te vriend te houden. Garcia was 16 jaar eerder ook president en liet toen een economische janboel achter. Het land werd toen ook belaagd door de maoistische guerrilla-organisatie Lichtend Pad. Peru zal dit jaar ook gastheer zijn voor de EU-Latijns Amerika conferentie (in mei) en de APEC-top (16-23 november).

Het vrijhandelsakkoord tussen de VS en Peru werd in december ondertekend (pdf) door Bush en Garcia, die beiden verklaarden dat het verdrag ook gezien mocht worden als een klap in het gezicht van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Een eerdere poging tot een vrijhandelsakkoord mislukte door de kracht van de protesten in het land. De inhoud zou daarom iets gematigd zijn, maar veel maatschappelijke organisaties hebben hun kritiek gehandhaafd.

Opvallend is dat de gebeurtenissen internationaal weinig aandacht van de media genereren.

Indymedia Peru is al de hele dag onbereikbaar en op andere indymedia-websites is nauwelijks nieuws te vinden.

Meer informatie: http://bilaterals.org/

http://www.citizenstrade.org/