Van donderdag 17 t/m 20 januari vindt er in Berlijn een 'Strategie/Perspektiven-Kongress' plaats. Tijdens deze 'Perspectievendagen' wordt gekeken hoe we na de protesten en het verzet rond Heiligendamm verder kunnen gaan.

Op 10 november is er van 12.00 tot 18.00 uur een voorbereidingsbijeenkomst in New York 59 in Bethanien, Berlijn (Kreuzberg, omgeving Waldemarstrasse, metrohalte Kolbusser Tor , plattegrond)

Afgestemd wordt er over het programma, vraagstellingen en mobilisering. Daarnaast de vragen over kosten en bijdragen en welke groepen als ondersteuners op de uitnodiging komen.

Flyers en posters zullen dan inmiddels gedrukt zijn.

Verzoek is om die dag wat eten mee te brengen. Voor de Perspektievendagen worden momenteel ruimtes bij de Rosa Luxemburg Stichting en de Humboldt Universiteit aangevraagd.

Meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de Perspektievendagen, exacte locatie, aanvangstijden en overnachtingsmogelijkheden zal binnenkort verkrijgbaar zijn. Gepubliceerd op Globalinfo en Indymedia en ook verkrijgbaar door 'n mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(uit het Duits vertaald:)

Waarom een 'Strategie/Perspektiven-kongress'?

Ons voorstel voor een deelgroepen overstijgend 'Strategie/Perspektiven-Kongress' wordt in Duitsland al enkele maanden besproken. Natuurlijk hebben velen de ervaringen van de protesten rond Heiligendamm verwerkt. Maar de vraag blijft open, welke gevolgen we hieruit trekken voor onze toekomstige gemeenschappelijke politieke praktijk.

Er zijn in Duitsland 2 voorbereidingsbijeenkomsten geweest. Aan de eerste op 23 september in Berlijn namen ongeveer 35 mensen deel die uit verschillende groepen afkomstig waren. Tijdens de tweede bijeenkomst op 20 oktober in Cottbus kwamen 70 mensen naar de workshop waarvan in aansluiting 30 bleven voor de bijeenkomst waar de uitkomsten van deze gesprekken werden uitgewisseld met andere groepen (als deel van het Sociaal Forum dat daar plaats vond). Tijdens deze bijeenkomsten zijn de data voor de 'Perspektievendagen' vastgelegd:

17 - 20 januari 2008.

Besloten is toen ook om het congres 4 dagen te laten duren, van donderdag t/m zondag.

Daarnaast is er gekozen voor een open vorm. Dit betekent geen bijeenkomsten met podia en workshops waarin verteld wordt wat te doen, maar een open concept dat veel ruimte laat om over vragen te discussiëren en in kleine groepen tot uitwisseling van gedachten te komen. Vaak ontstaat bij het 'open concept' (of 'open space') het misverstand dat er dan geen struktuur is en dat er vanalles door elkaar heen gaat lopen. Dat zal deze keer zeker niet het geval zijn; we zijn al in contact met mensen die als moderator ruime ervaring hebben met grote groepen. Er zal dus de hele dag 'professionele' begeleiding beschikbaar zijn.

Tijdens de bijeenkomst in Cottbus zijn enkele vraagstellingen verzameld. Een kritische evaluatie van de verschillende vormen van protest en verzet:

- Functioneren ze alleen bij bijeenkomsten zoals de G8?

- of werken ze ook nu nog?

- Werden ze alleen actief vanwege het sterke internationale karakter van de protesten?

- of was het het (deelgroepen) overstijgende karakter, dat veel mogelijk heeft gemaakt?

- Werd er niet teveel energie verbruikt voor het van de grond krijgen van coalities zoals dat gebeurd is in de vorm van de 'Hannover-kring'?

- We zullen het er ook over moeten hebben waarom enkele van de gewenste actievormen, zoals Plan B en de decentrale acties niet in de gewilde omvang hebben gefunctioneerd.

Het zou heel goed en gewenst zijn, wanneer in de komende tijd (tot de winter) de talrijke (interne) bijeenkomsten van lokale groepen ook gebruikt gaan worden om alvast voorstellen en ideeën uit te werken:

- Welke strategische elementen zullen deel moeten uitmaken van onze strijd in bijvoorbeeld 2008 en 2009?

- Welke deelstrijd in de maatschappij zou onze bijzondere aandacht moeten hebben?

- Welke ideeën zijn er om te komen tot een overstijgend geheel van verschillende protesten?

- Wat voor belang hebben de G8-protesten in Japan 2008 en Sardinië 2009 voor ons?

We zijn in onze affinity groep ook 'n beetje bezorgd over het verloop van het congres: de kans is groot dat het succes, de positieve en negatieve ervaringen, de actievormen, maar ook de kritiek op zo'n congres besproken worden zonder dat er meer uitkomt dan de gebruikelijke oproepen: "Verbind je met anderen! Verbeter de organisatie! Verbreed de beweging! Meer actie!".

Natuurlijk is het duidelijk, dat het niet zonder dat soort dingen gaat. Maar het congres moet meer bieden. Het zal niet voldoen om tijdens het congres te strijden over de vraag of dat wat op de velden en straten rond de hekwerken van Heiligendamm gebeurde, een succes of een mislukking was. Feit is: in de politieke realiteit is er tot nu toe niets veranderd. Velen van ons hadden sowieso niet verwacht dat de regeringen van de G8 staten onder de indruk zouden zijn van de protesten en het verzet. Belangrijker lijkt ons het effect op de bewegingen zelf. Wanneer de bewegingen, uitgaande van hun ervaringen rond Heiligendamm, een gemeenschappelijke evaluatie van het gebeuren maken en de verschillende eerder gemaakte strategische startpunten op grond daarvan loslaten, wat gemeenschappelijk mogelijk is, kan van de bewegingen ook weer een nieuwe impuls in de maatschappij uitgaan.

Tijdens het congres zal het daarom niet gaan om 'de' lijn of 'de' strategie vast te leggen die dan vervolgens door de deelbewegingen en groepen zou moeten worden afgewerkt. Dat zou ons creatieve mogelijkheden verkleinen (en zou ook helemaal niet functioneren). Het congres zou meer een plek van spreken en luisteren en vooral van -op elkaar ingaan- moeten zijn, waarbij individuele personen en groepen de gelegenheid hebben om hun concepten voor 2008/2009 voor te stellen en waarin ze in directe uitwisseling met elkaar kunnen ervaren, wie op basis van welke strategische aanzet enthousiast wordt en ook welke aanzet mobiliseringskansen heeft en welke misschien een luchtkasteel zal blijven.

Wanneer door dit congres deze uitwisseling bereikt wordt, dat bewegingen zich solidair en praktisch met elkaar verbinden, in plaats van zich naast elkaar voort te bewegen, kan het mogelijk zijn, dat de sterke vonk die kort in Heiligendamm oplichtte, ....op zijn minst binnenkort weer zal overslaan...

Het verbindingen met elkaar maken, zonder onderlinge verschillen te beperken, is natuurlijk geen eenvoudige opgave en ze zal ook gevolgen hebben voor de vorm van het congres. Zonder al teveel vooraf weg te nemen; het zal geen aaneenschakeling van podia worden waar zelfbenoemde 'bewegingsmanagers' jullie de tonen aangeven waardoor de verhoudingen zogenaamd tot 'dansen' gebracht worden.

In plaats van de gesuggereerde 'Kracht van de bewegingen na Heiligendamm' van dergelijke podia naar buiten te trompetteren, wat eigenlijk alleen maar zwakte verdoezelt, is het van belang in horizontale discussies erachter te komen, wat we willen, waar we wat voor elkaar kunnen betekenen en hoe we de toekomstige krachtsverhoudingen inschatten. In een plenaire bijeenkomst zal dit bijelkaar gebracht worden.

Maar dit kan natuurlijk alleen maar, wanneer genoeg mensen deelnemen aan de voorbereidingen en het congres zelf. Doel is een congres tot stand te brengen dat meer gaat opleveren dan de deelgroepen samen en waarbij niet van bovenaf overgebracht wordt, wat wij zouden moeten denken of doen. Doe mee!