Ga naar de inhoud

Overzicht gebeurtenissen IMF/WB protesten

Een overzicht van de gebeurtenissen volgens Infogruppe Berlin:

7 min leestijd
Placeholder image

Dag een

(tussenstand opgemaakt om 19.00 in Washington, 01.00 uur in Nl/Dld)

Minstens 600 demonstranten gearresteerd in politiestaat Washington DC, meeste protesten meteen bij begin kop ingedrukt.

Vandaag stond in het teken van Peoples Strike en er waren autonome en decentrale acties gepland. Er was opgeroepen om tussen 7.30 en 9.00 uur s ochtends demonstraties te vormen op drie verschillende plekken, de demonstraties waren openlijk aangekondigd maar er was geen vergunning voor (aangevraagd). Daarnaast zouden allerlei autonome acties met kleine groepen uitgevoerd worden, gericht op het proberen te verhinderen dat IMF/WB-vergaderaars het vergadercentrum zouden kunnen bereiken (straatblokkades ed.). Het plan liep grotendeels in de mist en leverde meer dan 600 arrestaties op. De politie was uitermate goed voorbereid op de acties, onder andere doordat (volgens de Washington Post) politie-infiltranten de openbare vergaderingen van ACC (Anticapitalist Convergence, zie: http://www.abolishthebank.org/en/) bezochten waar het concept voor de dag besproken werd.

De dag begon met de eerste huiszoekingen bij actievoerders om 5.30 uur. Om 7.14 uur werd de eerste groep die de straat opging gearresteerd. Desondanks lukte het enkelen om korte tijd wat barrikades op te richten die het verkeer blokkeerden op GW Parkway. Een autonome slang-demonstratie (die flexibel door de stad kronkelt) met zon 300 deelnemers ging om 7.30 uur van start en werd al na 200 meter tot staan gebracht, omsingeld en meer dan de helft van de deelnemers werd opgepakt. Sommigen konden ontsnappen.

Nadat duidelijk werd dat de politie zoveel mogelijk arrestaties wilde maken, werden twee ruiten van een Citibank ingegooid en werden hier en daar leuzen gespoten. Bij sommige arrestaties werd geweld gebruikt, ook twee Indymedia-activisten zijn gearresteerd en ook journalisten van CNN en AP kregen het aan de stok met de politie omdat ze niet uit de omsingeling mochten.

Om 7.30 werd elders een tweede groep van 21 mensen opgepakt en het werd duidelijk dat iedereen die er enigszins activistisch uitzag opgepakt kon worden. Zo ging de dag verder: 8:26: 20 mensen gearresteerd die probeerden een spandoek op te hangen. 8:33: arrestatie van een hele groep die keurig op de stoep liep. 8:54: Arrestatie van 70 activisten die op straat liepen met een spandoek. Om 9:25 werd een religieuze protestgroep, de Pagans, van zon 30 mensen opgepakt.

De fietsdemonstratie was de enige actie die niet meteen ontbonden werd. Bij aanwezigheid van een grote hoeveelheid agenten op mountainbikes links en rechts van de demonstratie, bereikten zon 150 fietsers om 09:00 Freedom Plaza, waar ze zich aansloten bij de drummers van de actie Beat the Anti-War-Drum. Alle trommelaars en alle andere aanwezigen (zon 300-400 mensen) werden echter in een park omsingeld en vanaf 9:30 gearresteerd en in 11 stadsbussen die de politie afgehuurd had naar gevangenissen gebracht. De arrestaties gingen de hele dag door.

Volgens een verklaring van de actie-EHBOers (EHBAers) zijn 12 EHBAers opgepakt, de helft van de totaal beschikbare EHBAers. Allen hadden kleding aan waaruit duidelijk bleek dat ze dienst deden als verplegers (grote rode kruizen ed.). In het bericht wordt verder gemeld dat de EHBA een vrouw behandeld hebben met hoofdverwonding en een gebroken neus. In totaal 4 Indymedia-activisten zijn gearresteerd , die zich ook duidelijk als actie-journalisten kenbaar maakten. Ook een aantal aangeduide legal observers zijn gearresteerd (zij zijn letterlijk waarnemers om te controleren of de politie zich aan de regels houdt).

Politiechef Ramsey heeft om 10:47 op tv-zender NBC-4 verklaard dat alle arrestanten waarschijnlijk tot maandag in de gevangenis vastgehouden zullen worden. Dat betekent dat ze dus niet aan de demonstratie van de Movement for Global Justice van zaterdag en de demonstratie naar het huis van vice-president Cheney op zondag kunnen deelnemen. Enkele arrestanten werden al vrijgelaten, onduidelijk is waarom zij wel. Sommige arrestanten zou een deal aangeboden zijn van het betalen van 75 dollar boete en het zichzelf identificeren. Mensen die dat weigeren zullen waarschijnlijk langer vastgehouden worden.

Een van de vrijgelaten gevangenen verklaarde dat zij gefotografeerd werd door achtereenvolgens US Marshalls, Geheime Dienst, agent in burger Nick Farrey (berucht infiltrant van politieke bijeenkomsten in Washington) en de gemeentelijke politie. Onder de arrestanten zouden zich naast de Indymedia-activisten journalisten bevinden van US News and World Report, Time Magazine en Magnum.

Zie voor voortdurende updates: http://dc.indymedia.org/
Waarop onder meer te lezen het verslag van hun arrestatie van twee Washington Post-journalisten

Dag Twee:

(Zaterdag 28 september, wederom volgens Gipfelinfo)

10.000 demonstranten in Washington DC op tweede dag tegen IMF/Wereldbank.

– Des avonds 11 arrestaties
– De meeste van de 649 arrestanten van de dag eerder (27e) vrijgelaten
– Zondag demonstratie tegen oorlog tegen Irak
– 10.000 demonstranten op demonstratie van MGJ (Mobilisation for Global Justice)

Oom 12.00 uur was er al een demonstratie van zon 1000 mensen van Act-Up tegen het aids-beleid van de regering. Ook vond er s middags een kleine manifestatie plaats met 60 mensen voor het gerechtsgebouw waar de arrestanten van de 27e voorgeleid werden. Ze worden beschuldigd van: het niet opvolgen van politiebevelen, zonder vergunning feesten op straat, verhinderen van verkeer of het zonder toestemming samenkomen. Om 22.00 uur (lokale tijd) zaten er nog 5 arrestatnen vast. Aanvankelijk weigerden velen hun naam te geven, maar toen de rechter duidelijk maakte dat zij in dat geval tot minstens de volgende vrijdag vastgehouden zouden worden, gaven de meesten hun identiteit prijs. Uiteindelijk hebben velen strafvervolgeing afgekocht met de betaling van een boete van tussen de 50 en 100 dollar. Maar ook mensen die dat weigerden zijn vrijgelaten (die moeten dus nog voorkomen) en ook 16 mensen die hun naam niet gegeven zouden hebben. Waarschijnlijk is het grote aantal arrestanten en de chaos die dat in het jurtidische systeem veroorzaakte, daar debet aan. Sommige vrijgelaten vrouwen verklaarden dat vrouwen op het politiebureau geslagen zijn.

Aan de demonstratie die door MGJ was georganiseerd, deden zon 10.000 mensen mee. (zie: http://sept.globalizethis.org/) De deelnemers waren zeer verschillend en kleurrijk en torsten allerhande fantasievolle knutselarijen mee: reuzenpoppen en spandoeken, ook deden noise-brigades, dans- en theatergroepen mee. De stemming werd helemaal opgekrikt door de optredens van de RC/DC: Radical Cheerleaders uit DC, met hun coole dans en zangpartijen.

De demonstratie voerde dwars door de binnenstad, met zn vele regeringsgebouwen. De slotmanifestatie verliep vreedzaan en er werd een Amerikaanse vlag in brand gestoken, waar niet alle aanwezigen het mee eens waren en hevige discussies losbraken die alle aandacht van de massaal aanwezige pers trokken.

De politie liet de mensen na de manifestatie wel uit het park vertrekken, maar hinderde toestromende mensen door middel van versperringen om zich bij de manifestatie aan te sluiten. Na de manifestatie trok een groep van zon 3000 mensen naar het gebouw van de Wereldbank, waar ze op 200 meter van het gebouw door een grote politiemacht tegengehouden werden. Alle mogelijke speciale politieeenheden waren daar te aanschouwen en tenminste drie militairen die video-opnames maakten.

Daarna probeerden sommigen met zitblokkades op straat een andere ingang van het IMF-kantoor te blokkeren, waar delegatieleden uit moesten komen. Tenminste 11 personen werden daarbij gearresteerd. Twee mensen werden ergens op de stoep door stillen gepakt omdat ze zwarte kleding aanhadden. 5 van de arrestanten zijn aangeklaagd wegens bezit van explosieven (rotjes; zondagavond was op tv te zien dat een ME-er trots een blikje met vervaarlijk uitziend vuurwerk voor de camera hield, vert.). Op een andere plek haakte een veertigtal mensen de armen ineen en ging op straat liggen.

Politieluitenant Harold, van de Special Operations Division van DC Metro Police Department, die ook in Genua, Quebec en Philadelphia aanwezig was, vertelde de pers dat hun net dat ze op 27 september opgesteld hadden, goed gewerkt had en de demonstranten gevangen had. Ondertussen vinden veel discussies plaats op indymedia.org over de sterke en zwakke kanten van de plannen van vrijdag. Zie voor het laatste nieuws: http://www.dc.indymedia.org

(einde)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)