Ga naar de inhoud

Oproep tot nationale staking tegen Peruaanse president Boluarte

De protesten in Peru zijn al aan de gang sinds 7 december vorig jaar, toen het Congres de toenmalige president Pedro Castillo afzette.

2 min leestijd

(Bron: telesur, foto Augusto Escribens, vertaling globalinfo.nl)

Sociale organisaties en inheemse volkeren hebben opgeroepen tot een grote demonstratie in de Peruaanse hoofdstad aanstaande zaterdag (4 februari, vert.) in het kader van de demonstraties en protesten tegen de benoemde president Dina Boluarte.

Net als in voorgaande dagen zal de mobilisatie in Lima opvolging krijgen in verschillende regio’s van het Zuid-Amerikaanse land.

Naast de mars op 4 februari zijn er voor 9 februari mobilisaties in de Peruaanse hoofdstad en voor volgende week stakingen in de regio’s Ayacucho en Arequipa.

Het Nationaal Collegiaal Comité voor de Strijd van de Regio’s heeft opgeroepen tot een nationale staking van onbepaalde duur die aanstaande zaterdag begint om het aftreden van de benoemde president Dina Boluarte te eisen.

link naar twitterbericht

De deelnemers aan de protesten in een groot deel van het Peruaanse grondgebied eisen de sluiting van het Congres en eisen de oprichting van een grondwetgevende vergadering.

Een dag eerder blokkeerde het Congres elke poging om opnieuw een voorstel voor vervroegde algemene verkiezingen te bespreken tot augustus.

De protesten in Peru zijn al aan de gang sinds 7 december jongstleden, toen het Congres de toenmalige president Pedro Castillo afzette en Boluarte beëdigde.

Als gevolg van de harde repressie door leger en politie tegen de demonstraties zijn meer dan 60 doden en honderden gewonden gevallen.

link naar kort tv-verslag