ImageDe omsingeling van G8-conferentieoord Heiligendamm lijkt begonnen. Allerlei acties en bijeenkomsten van tegenstanders zijn in ieder geval wel begonnen. Een kort en onvolledig overzicht

 

Eindelijk schuift er wat wat betreft de infrastructuur voor de protestacties tegen de komende G8-top. De brede coalitie van anti-G8-groepen probeerde al maanden toezeggingen te krijgen van lokale autoriteiten voor een ieder geval de minimale opvangmogelijkheden voor de duizenden demonstranten die in juni naar Heiligendamm zullen komen. Onder het motto "we komen sowieso" hadden ze een lijst van 35 plekken in de omgeving van Heiligendamm waar aktiekampen plaats zouden kunnen vinden. Lange tijd weigerden autoriteiten publiekelijk ook maar een vinger toe te geven. Als enige gaven ze vakbonden toestemming om een kamp in te richten bij Bützow, dat zo'n 50 kilometer van Heiligendamm afligt en daarom door de activisten weggelachen werd.

Om de druk op de deelstaat Mecklenburg Vorpommern te verhogen, was vorige week zelfs een heuse demonstratie voor het kantoor van de afvaardiging in Berlijn geweest, waarbij duidelijk werd dat de politie van tevoren van de actie op de hoogte was geweest en alle demonstranten gefouilleerd werden en hun personalia moesten afgeven.Image

Maar nu komt er dus beweging in. De politie zou in samenwerking met de lokale autoriteiten overwegen om kampen toe te staan bij de dorpjes Reddelich en Lamprechtshagen. Beide kampen liggen op aanvaardbare afstand van Heiligendamm (zo'n 15 kilometer, zie kaart) .

Bovendien zou in Rostock overeengekomen zijn met de demonstranten dat ze een groot schoolgebouw (de Ehm Welk-Schule in Rostock-Evershagen) mogen afhuren voor kantoorruimte en dergelijke.

Minder vrolijk zal het in Güstrow worden, waar de school juist door politie-eenheden gebruikt gaat worden. Het aantal politieagenten dat ingezet gaat worden tegen de protesten is wederom verhoogd, van 16.000 naar 18.000.

Met de bouw van een perscentrum (voor de duizenden journalisten) in Kuhlungsborn is inmiddels ook een begin gemaakt. Er wordt nogal geheimzinnig over gedaan door de autoriteiten, maar inmiddels is duidelijk dat er een extra station gebouwd wordt voor de Molli, het toeristentreintje dat langs Heiligendamm rijdt en waarvan aangekondigd was dat die gedurende de G8 top niet in gebruik zou zijn. Die willen ze blijkbaar gaan gebruiken als shuttle voor journalisten naar Heiligendamm.

Het hekwerk dat actievoerders buiten de top moet houden, is inmiddels anderhalve kilometer gevorderd. In totaal zal het 13 kilometer lang moeten worden.

Ook is er een internationale oproep gelanceerd van vakbondsleden tegen de G8. Zie hier de website:

En hier een Nederlandse vertaling van de oproep

In de aanloop naar de G8-top toe beginnen de eerste acties en demonstraties op te doemen, die ook te maken hebben met het voorzitterschap van de EU, die Duitsland nu ook heeft.

In Potsdam is op 17 maart een Jubeldemo bij/tegen de EU-milieutop aldaar.

( Zie poster aankondiging)

In Berlijn is op 25 maart een grote demonstratie tegen de EU-top die daar plaatsvindt om het 50-jarige bestaan van de EU te vieren.

Van 6-9 april is in Leipzig het jaarlijkse Buko (voor actiegroepen en ontwikkelingsngo's) dat geheel in het teken van de G8 zal staan.

20-22 april in Berlijn een groot muziekfestival met klinkende namen om geld voor de protesten op te halen (Veel van de bands treden ook voortdurend op andere plekken op, zie voor datums ed. http://gipfelsoli.org/ (rechterbalk onder 'Termine')

En van 13-15 april is er in Rostock de laatste van 3 planningsconferenties waar alle coalities bij elkaar komen en waar ook het activistische dissent z'n laatste actieconferentie zal houden

Dissent heeft opgeroepen om deel te nemen aan 17 april: internationale actiedag van via Campesina (organisatie van boeren, landarbeiders en vissers die ook mobiliseren tegen de G8).

Ook in Nederland is het nodige te merken: Een van de twee internationale fietskaravanen, zal in mei door Nederland trekken en in Utrecht (4/5 mei) en Nijmegen met actie onthaald worden. Er is op zaterdag 17 maart een actievergadering voor in ACU, (12.00 uur) Voorstraat 71 Utrecht. Aansluitend is daar om 16.00 uur de maandelijkse dissent-nl vergadering.

Op 29 maart is er een benefietgebeuren in OCCII in Amsterdam voor de fietskaravaan

Op 21 maart is er een infoavond over de G8 in Nijmegen

Op 18 maart is er in Crea, Amsterdam een middag met informatie en debat over de globaliseringsbeweging:

En in het Amsterdamse broeinest-programma is elke eerste maandag van de maand G8-cafe, waarbij op de eerstvolgende (maandag 2 april) verschillende organisaties en initiatieven die met de G8-protesten bezig zijn, presentaties zullen verzorgen.

==============

Dit is een overzichtje van G8-nieuws dat voortaan wekelijks zal verschijnen en een samenwerking is tussen dissent.nl en globalinfo.nl

==========

Voor dit soort nieuws en andere info is er een mailinglijst: http://lists.direkte-aktie.net/mailman/listinfo/g8

Voor contact met dissent.nl: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: http://www.dissent.nl

Internationaal/Duitsland (en oneindig veel links daar):

http://www.gipfelsoli.org/

http://dissentnetzwerk.org/