De Mexicaanse stad Oaxaca was opnieuw toneel van een gigantische veldslag. Na een oproep van de koepel APPO om de politie uit de stad te verdrijven waren tienduizenden mensen komen demonstreren. De politie viel ze aan.

ImageImageImageAfgelopen zaterdag 25 november was er weer een heel grote demonstratie van APPO en aanhang. Het idee was om de politie weer uit de stad te proberen te verdrijven. Er deden tienduizenden mensen aan mee, onder andere afkomstig van inheemse groepen elders uit de staat die zich aangesloten hadden.

In de binnenstad liep het echter uit op een grote veldslag, waarbij de politie massaal met traangas schoot en volgens sommige bronnen ook met scherpe kogels en katapulten met knikkers. Demonstranten gingen ook tekeer, gooiden brandbommen naar politielinies, vuurden zelfgemaakte vuurpijlen af en probeerden met gestolen stadsbussen de politie-afzettingen te doorbreken. Er gaan veel moeilijk te bevestigen geruchten over doden en gewonden, sommige berichten melden drie doden onder de demonstranten (andere drie tot negen) en meer dan honderd arrestaties. Dat er veel gewonden zijn gevallen is onomstreden.

Voor het eerst zijn er ook forse vernielingen door een deel van de demonstranten aangebracht in de binnenstad bij winkels, huizen en personenauto's. Dat zorgt voor felle discussies over de vorm die het verzet tegen de heersende macht aan zou moeten nemen.

Meer nieuws is, behalve bij de bekende bronnen die we eerder vermeldden, te vinden op indymedia Chiapas
filmpjes
veel fotos
APPO
Vorig bericht over Oaxaca op globalinfo

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)