Wie twijfels of klachten heeft over een 'goed doel' in Nederland kan voortaan terecht bij een meldpunt op het internet. Het meldpunt is een initiatief van het Comite tegende GoededoelenGekte (CGG) en het Solidariteitsfonds X-Y. Meldingen moeten betrekking hebben op een groep of organisatie in Nederland, die in het buitenland een eigen project of programma tot 'goed doel' heeft uitgeroepen en daar in het openbaar geld voor vraagt.

 

Dit staat in het Manifest van het CGG, dat vandaag op de website van X-Y wordt gepubliceerd. Klachten over het een of ander goed doel worden door het meldpunt vertrouwelijk behandeld. Per geval zal worden beoordeeld, of enigerlei actie mogelijk en/of gewenst is en welke stappen daarvoor hetmeest geschikt zijn. Dit alles in samenspraak met degene die een beroep op het meldpunt heeft gedaan.

Het meldadres voor klachten is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De initiatiefnemers zijn van mening dat de Nederlandse charimarkt de laatste tijd wordt overspoeld met goede doelen,met name in warme landen, en dat daarbij de belangen van de aanbieders en hun donateurs de boventoon voeren. De Nederlandse overheid doet volgens hen geen moeite om de wildgroei te beteugelen en zelfs de media die zich op andere terreinen kritisch opstellen nemen doorgaans klakkeloos aan dat een doel goed is als er 'goed doel' op staat. En het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) houdt in feite alleen de aanbieders van producten op de charimarkt in Nederland in de gaten en biedt geen bescherming aan mensen in het buitenland,die het slachtoffer zijn van de helpzucht van verre 'weldoeners'.

Het meldpunt wil bevorderen dat het publiek door betere informatie het kaf van het koren kan scheiden en inziet dat je je verantwoordelijkheid als burger niet kunt afkopen met liefdadigheid. Het meldpunt staat dan ook in het teken van de stelling die ons vanuit de warme landen al jaren wordt voorgehouden: 'Het gaat er niet om dat jullie ons meer geven,maar dat jullie minder van ons afpakken.'