Ga naar de inhoud

Massale demonstratie tegen huurwaanzin in Berlijn

In Berlijn demonstreerden afgelopen zaterdag tienduizenden inwoners tegen de verdringing van huurders en de enorme huurprijsstijgingen in hun stad. Meer dan 250 initiatieven en organisaties hadden opgeroepen om aan de demonstratie deel te nemen onder het motto ‘Verzet – samen tegen verdringing en huurwaanzin’.

3 min leestijd

(Oorspronkelijk verschenen op de website van de Woonbond, 18 april 2018, foto: Reichenberger 55 e.V. CC BY-NC 2.0)

Ondanks de stromende regen liepen zo’n 25.000 Berlijners van divers pluimage mee in de mars van de Postdamer Platz naar Schöneberg. Jonge ouders met kinderen, senioren, vluchtelingen, mensen in een rolstoel en studenten waren van de partij. Zij uitten hun woede over de ontwikkelingen op de woningmarkt met spreekkoren en spandoeken met teksten als ‘Mensenlevens in plaats van vastgoedwinst’, ‘Berlijn is geen casino’ en ‘Ze hebben ons verraden, de sociaal-democraten’.

85 Procent is huurder

Berlijn is in de greep van vastgoedbeleggers die uit zijn op winstmaximalisatie. Het prijsopdrijvende effect hiervan treft honderdduizenden Berlijners. 85 Procent van hen woont in een huurwoning en de huurprijsbescherming is in Berlijn beperkt.

Mensen worden de stad uit gejaagd

‘Huurappartementen worden omgezet in koopwoningen. Wijken worden vernield. Sociale instellingen en winkeliers vinden geen betaalbare ruimte meer. Door sterk stijgende huren worden mensen de stad uit gejaagd. De dakloosheid groeit. Racisme en discriminatie maken het nog moeilijker om een woning te vinden. Zelfs in buitenwijken is er nauwelijks nog betaalbare huisvesting’, laten de organisatoren van de demonstratie weten.

Helft huurders vreest woning niet meer te kunnen betalen

74 Procent van de mensen in Berlijn ziet de hoge kosten van huisvesting als een risico om het appartement te verliezen of te verarmen. En bijna de helft van de huurders in Berlijn vreest dat ze de komende twee jaar hun woning niet langer kunnen betalen.

Geen winst boven mensen

De demonstranten eisen een radicale koerswijziging in het woon- en huurbeleid. ‘Fatsoenlijke huisvesting is een basisbehoefte en een mensenrecht. En daarom moet het principe van “winst boven mensen” worden afgeschaft.’ Zij willen een solidaire stad die geen bedrijfsmodel hanteert, maar waarin plaats is voor iedereen, waar huizen worden gebouwd om in te wonen en niet om winst mee te maken. Ze willen een stad waarin mensen niet langer in noodbehuizing en opvanghuizen hoeven te leven. En waar woonruimte gemeenschappelijk eigendom wordt.

Actiedagen ter voorbereiding

De massale demonstratie verliep rustig. Voorafgaand aan zaterdag waren er in buurten actiedagen ter voorbereiding. Meerdere kruispunten werden korte tijd bezet om mensen op te roepen naar de demo te gaan op 14 april. Een hilarisch filmpje diende als online oproep (zie links).

Follow up

De 256 deelnemende organisaties beraden zich op een follow up. ‘We weten elkaar nu in elk geval makkelijker te vinden’, zegt Claudia Rische van Unser Block bleibt!, een van de mede-organisatoren.

—————-

Aanvulling globalinfo. Een flimpje van de passerende demonstratie. Om logische redenen versneld, anders had u 40 minuten moeten toekijken, zo lang duurde het voordat de hele demonstratie langsgetrokken was.

{vimeo}265045199{/vimeo}