Ga naar de inhoud

Make Amazon Pay: Block Black Friday 24.11.17

Actieweek ter ondersteuning van stakers bij Amazon in laatste week van November. Hoewel Amazon geen magazijnen in Nederland heeft (uw spullen, gesteld dat u bij dat nare bedrijf koopt, komen dus veelal uit de hieronder beschreven Duitse magazijnen) kan er natuurlijk met de nodige inventiviteit wel aan de acties bijgedragen worden.

5 min leestijd

(Het origineel kan gevonden worden op de website van de actieweek vertaling globalinfo.nl)

Sinds bijna vier jaar strijden mensen die werkzaam zijn bij Amazon voor erkenning van hun eisen tegenover het management van de onderneming. Het gaat daarbij al lang niet meer om een paar Euro meer loon, wat in een CAO geregeld zou kunnen worden, maar om ziekmakende arbeidsomstandigheden, vernederende controles en het gebrek aan respect van het management.

Met een actieweek rond om de Black Friday 24 november 2017 (Amazons internationale uitverkoop-dag) willen wij de strijdende arbeidskrachten ondersteunen. Op Black Friday willen we de impact van pre-Christmas stakingen versterken door een Amazon-instelling te blokkeren. Het distributiecentrum in de binnenstad in Berlijns Kudamm Karree garandeert de levering van de daar opgeslagen producten binnen twee uur zijn opgeslagen (voor eersteklas-klanten zelfs binnen een uur). Een garantie die vrij kwetsbaar is met al die smalle zijstraatjes! Solidaire Amazon klanten plaatsen tijdens deze week vermeerd (portovrije) bestellingen en sturen ze vervolgens terug waarbij in de retourpakketjes solidariteitsverklaringen met de arbeidskrachten bijgesloten zijn. Ook andere solidaire activiteiten kunnen in die week verwacht worden.

De tirannie van de panoptische fabriek

Prestatiedruk en langdurige lichamelijke schade karakteriseren de werksituatie bij de Amazone-centra. Amazon’s Learning Warehouse Software schrijft de snelheid en de volgorde van alle werkstappen voor, waarmee het de ‘controle’ van de arbeidskrachten overneemt, die gereduceerd worden tot gereedschap: ze vangen signalen op, scannen goederen, grijpen, tillen, duwen, lopen – 20 km per dag, 200 pakketten per uur. Algoritmen (computerprogramma’s) registreren tegelijkertijd alle bewegingen , stellen individuele prestatieprofielen op en berekenen de gemiddelde productiviteiten – een panoptische fabriek waarbij de permanente registratie en evaluatie psychologische druk en stress veroorzaakt.

“We zijn machines, we zijn robots. Het is alsof je jezelf aansluit op een scanner. We denken niet zelf. Misschien vertrouwen ze ons dat niet toe, dat we als mensen kunnen denken. “(Amazon medewerker, Wales)
Door de enorme stroom van real-time data kan Amazon de prestaties van zijn medewerkers tot op het kleinste detail volgen. Maar er worden nog perfidere methodes ingezet: Medewerkersters worden aangezet om elkaar constant en anoniem beoordelen met behulp van Feedback-App Intrigues zijn de hele dag aan de orde. Het ‘slechtste’ lid van elk team dreigt aan het einde van het jaar vervangen te worden.

Om de abnormaal hoge gemiddelde ziektemeldingen van soms wel  20% te bestrijden heeft Amazon op sommige locaties een “aanwezigheidsbonus” geïntroduceerd – niet voor elke medewerkerster individueel te verkrijgen, maar slechts na teambeoordeling. Afdelingen met minder ziekte dagen op de balans hebben staan, ontvangen dan een bonus van 70-150 euro per werknemerster per maand. Dit is niet alleen gif voor de werksfeer. Het ontkent ook de ziekte als een normaal onderdeel van het (werkende) leven, vooral als gevolg van een eentonige en eenzijdige werklast.

Externe aansturing in digitaal kapitalisme

Amazon is baanbrekend met een nieuw productiemodel waarin intelligente informatietechnologie gebruikt wordt om de menselijke arbeid effectiever uit te buiten om nieuwe groei te bereiken. De “industrie 4.0”, die mens en machine wil optimaliseren naar een wereldwijd productieproces, probeert de manier waarop we werken en leven fundamenteel te veranderen. Dit geldt niet alleen voor de klassieke industriële productie, maar ook voor de uitbesteding van individuele activiteiten op zogenaamde crowdworking platforms – de laatste zonder enige sociale zekerheid. In het smarte kapitalisme worden alle activiteiten in kleine stukjes gehakt en onder algoritmische controle  geoptimaliseerd en herverdeeld in individuele werkpakketten. Arbeid wordt in deze vorm van “neo-taylorisme” verder onteigend en van waarde ontdaan.

De verhoogde vorm van de aansturing stopt niet bij de “fabriekspoort” bij Amazon. Iedereen wordt ook nog als gebruikerssters opgenomen in het proces van permanente metingen en evaluatie – en al lang niet alleen meer bij het online winkelen. Met name Amazons in vele diensten is actieve kunstmatige intelligentie voor de spraakherkenning is speciaal ontworpen voor het herkennen van alle emoties. Met scorings-benaderingen van constante evaluatie, neemt Amazon controle  over onze informatieverschaffing en ons denken. Als we niet willen afzien van ons tegenontwerp van een maatschappelijke participatie met verstrekkende zelfbeschikking, moeten we het proces van permanente (zelf) evaluatie als basis voor externe aansturing aanvallen

Solidair tegen de “Arbeid 4.0“

We moeten de strijd van de pickers en packers, de mensen die werkzaam zijn bij het aannemen van goederen, in het magazijn en het verzendcentrum van Amazon beschouwen als een politiek veld met toenemend belang. Digitale technieken voor het detecteren, evalueren en waarderen bepalen steeds meer arbeidsplaatsen. Het veranderende arbeidsregime vormt een nieuwe uitdaging voor de arbeidsstrijd. Vaak zijn  er voor de  App-gecontroleerd arbeidersters niet eens meer sociale ruimtes om elkaar te ontmoeten. De nieuwe “on-demand dienstverleners” van Deliveroo en Foodora organiseren zich echter nog steeds op het Europese niveau en leveren momenteel, net als de stakers bij Amazon, strijd tegen een algoritmische compressie en afwaardering van hun werk en voor zelfbeschikking en aanvaardbare arbeidsomstandigheden.

Omdat Amazon staat voor de voorbode van een ontwikkeling van de gehele samenleving, is het noodzakelijk om de strijd van werknemers effectief te ondersteunen. Het succes van de collega’s bij Amazon zal ook ons succes zijn!

————–

Aanvulling globalinfo:

Undercover bij Amazon in 2013 al
{youtube}UQATFbLvIHk{/youtube}

Interview met een van de groepen die tot de actieweek oproept in Neues Deutschland (in het Duits)