Ga naar de inhoud

Kritische journalisten geweerd bij persconferentie Babiš en Orbán

Journalisten uit Tsjechië en uit het buitenland die eerder kritisch hadden bericht over de Tsjechische premier Andrej Babiš en zijn Hongaarse collega Viktor Orbán, zijn geweerd uit een persconferentie die afgelopen woensdag door beide werd gegeven.

2 min leestijd

(Door Kees Stad, globalinfo.nl, foto: demonstratie tegen babis in 2017, foto Ben Skala, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Dit meldt Euractiv in een bericht vandaag.

Het betreft journalisten die werken voor de media Die Zeit, Le Monde en ARD, en Tsjechische journalisten die schrijven voor Seznam Zprávy en Investigace.cz.

Volgens een woordvoerder van het International Press Institute (IPI) (Deputy Director Scott Griffen) is het mede zorgwekkend omdat “dit een methode is die we steeds meer benut zien worden door de regeringen van zowel Orbán als Babiš, en in de gehele Visegrad regio, om kritische pers buiten te houden en politici en ambtenaren af te schermen van kritische vragen”.

Volgens de Tsjechische regering werden de journalisten niet toegelaten omdat er ‘niet genoeg ruimte zou zijn’, maar journalisten die er wel waren, hebben gemeld dat er ruimte genoeg over was in de conferentiezaal. IPI meldt ook dat de journalisten ruim van tevoren accreditatie hadden aangevraagd.

Er zijn verkiezingen in Tsjechië in oktober, en Babiš (en zijn partij ANO) komt met een anti-EU-retoriek die geënt is op die van buurman Orbán. Maar tegelijkertijd is de partij van Babiš lid van de Liberale Europese fractie Renew Europa (waar uit Nederland de VVD en D66 bij zitten). Ze houden zich tot nu toe op angstvallig op de vlakte over de koers van de Tsjechische bondgenoot. Orban hebben ze wel bekritiseerd, maar die zit dan ook niet in Renew. (Die heeft net een nieuw Europees verbond van extreemrechtse partijen opgericht, waar vanuit Nederland JA21 bij lijkt te zitten, die in ieder geval de oprichtingsverklaring mede heeft ondertekend).

Andrej Babiš is zelf een zakenman, mediamagnaat en multimiljonair, die beticht wordt van corruptie met EU-geld. Hij kwam in 2017 aan de macht met een populistische Trump-achtige ‘antipoliticus’ campagne met zijn partij ANO 2011. Eerder had hij al bijna de verkiezingen gewonnen en werd toen tot vice-premier en minister van financiën benoemd.

Zie ook: Renew Leadership Turns Blind Eye to Babis Behaviour