Ierse bewoners die in verzet komen tegen activiteiten van de Nederlands/Britse energiemultinational Shell, worden daarvoor zwaar gestraft. Maar het verzet neemt daardoor eerder toe en verspreidt zich ook buiten de landsgrenzen.


ImageImageImageOver enkele weken zal er ook een info-avond door solidariteitsactivisten over deze zaak gehouden worden in het Amsterdamse broeinest programma. Op het XminY Globaliseringscafé aldaar op maandag 27 maart zal daarover alvast een korte presentatie zijn.

Van indymedia Oost-Vlaanderen overgenomen:

Er zijn 'Stop Shell Pipeline! Protests' geweest in Ierland, Engeland, Schotland en Zweden; om pucliciteit te maken voor de campagne van de heropening van het Rossport Solidariteitskamp, een protestkamp dat een gemeenschap steunt in haar strijd tegen Shell in het Westen van Ierland. Op vrijdag 17 februari was er een Rossport Solidariteits Demo in Liverpool, een critical mass fietstocht en bezetting van Shellgarages gebeurde zaterdag in Nottigham [Foto's hieren hier) en in het noorden van Londen was er London Rising Tide die een blokkade van een Shellgarage deden gedurende vier uren. [verslagen hier en hier]. Dit ging gelijktijdig met een Rossport Solidarity Camp speaking tour in Schotland en Engeland. Ondertussen in Ierland werden de deuren tot de hoofdkatoren van Shell in Dublin gesloten, er was ook een blokkade van een Statoil garage in Cork en twee solidariteits vergaderingen.

In Rossport blijven bewoners en supporters bezig met het verhinderen van de bouw van een gevaarlijke pijpleiding.
Vorig jaar werden vijf mannen van Rossport opgesloten omdat ze niet wilden luisteren naar het Hoogste Gerechtshof dat heb verbood de bouw van de pijpleiding te verhinderen. Ze werden terug verwacht voor het Hoogste gerechtshof op vrijdag de 17de februari, waarschijnlijk krijgen ze dan meer gevangenisstraf.

In november 2005, werden de Rossport Five vrijgelaten na 94 dagen in de gevangenis.

Vorig jaar (oktober) was er ook een actie in Brussel.

De voornaamste website van de Ierse bewoners is deze

Meer achtergrond en links zijn te vinden in een Engelstalig feature op de centrale indymedia-site

Daaruit de volgende aanvulling:
Ook in Nigeria ligt Shell onder vuur. Letterlijk dit keer, aangezien boorplatforms zelfs worden beschoten vanaf speedboten. Ook worden medewerkers in het Ogoni-gebied regelmatig ontvoerd. In 1995 werden Ken Saro Wiwa en anderen opgehangen vanwege hun rol in het organiseren van de bevolking tegen de wandaden van Shell. Afgelopen september waren er herdenkingsprotesten voor het hoofdkantoor in London (zie foto's hier en http://www.indymedia.org.uk/en/2005/11/327645.html hier en hier en ook een video. Er stond een feature van indymedia London En er was ook nog een eco-protest met een hoop zand (video)

---------------------

Verdere oudere Engelstalige berichten: Shell verslagen in Ierland: link. Oproep voor internationale solidariteit. Actie in Edinburgh. Tankstations Shell en BP dicht door directe actie in Edinburgh. Ierse burgers gevangengezet ten behoeve van Shell. Shell a neighbour from Hell? publieksbijeenkomst.
Shell wint prijs voor slechtste bedrijf: link.

Eerdere Nederlandstalige berichten:
(Globalinfo): Stop Shell hel in Mayo, Ierland hier.
interview
Strijd van de Ieren tegen Shell
Rossport 5 zijn vrij!
De strijd tegen de plannen van Shell in Mayo

Noot van de vertaler: Shell is een Nederlands/Britse multinationals met hoodkantoren in zowel Londen als Den Haag.


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Zie in bericht.)