Ga naar de inhoud

Hevige botsingen in Griekenland tegen politie.

Het is 14 jaar geleden dat een 15-jarige in Athene werd neergeschoten. Gisteren schoot de politie een 16-jarige in het hoofd in Thessaloniki. Het kookt over in Griekenland.

3 min leestijd

(Door: antireporter bron: indymedia.de vertaling globalinfo.nl)

6 december is sinds 2008 een dag van strijd. Destijds, in Exarchia, had politieagent Korkoneas de 15-jarige Alexis Grigoropoulos neergeschoten. De reactie was een nationale opstand met internationale deelname. Sindsdien worden elk jaar op 6 december, vooral in Athene en Thessaloniki, agenten aangevallen en trekken grote demonstraties door verschillende steden.

De herdenking van dit jaar werd voorafgegaan door talrijke provocaties en terreurdaden van de Griekse staat. De feitelijke afschaffing van de speciale status van de universiteiten door politiebelegeringen, de ontruiming van en aanvallen op kraakpanden zoals Prosfygika, de vrijlating van de moordenaar Korkoneas, verkrachtingen en mishandelingen in politiebureaus met de kennelijke zegen van de politiek, de belegering van Exarchia en het begin van de bouw van het metrostation et cetera.

Nu is daar gisterochtend vroeg een terreurdaad tegen de Roma aan toegevoegd: een 16-jarige jongen, zelf waarschijnlijk vader van een 1-jarige kind, had mogelijk een rekening van 20 euro niet betaald bij het tankstation en werd vervolgens door agenten opgejaagd. Hij eindigde met een kogel in zijn hoofd.

Hoewel officieel meegedeeld wordt dat hij in leven zou zijn op de avond van 6 december, is de boodschap van de staat duidelijk. Afgelopen oktober werd in een vergelijkbare situatie een jonge Roma-man in de buurt van Athene door meerdere kogels getroffen. Gisteren riepen Roma zelfs publiekelijk op om voortaan de wapens op te nemen en zich te verdedigen.

De rellen beginnen ’s avonds in het centrum van Thessaloniki. Ook e anarchisten beginnen daar rond dezelfde tijd met aanvallen en ook in de wijk Exarchia in Athene worden molotovcocktails gebruikt.

Op 6 december zijn er botsingen bij daglicht in verschillende voorsteden van Thessaloniki, waar Roma-gemeenschappen wonen. Barricades worden in brand gestoken en er wordt geschoten, maar blijkbaar nog niet gericht. Ten slotte gaan ’s avonds in ten minste 17 steden in Griekenland grotere demonstraties de straat op. In Athene zijn enkele duizenden demonstranten, in Jannina proberen ze met molotovcocktails het hoofdbureau van politie in brand te steken, in Volos worden ook dergelijke flessen gebruikt. Thessaloniki heeft de meeste woede en energie. Daar gaan 10.000 de straat op en velen nemen deel aan gewelddadige en voorbereide confrontaties met de politie, die zich over vele brandhaarden moet verdelen. Molotovs worden ook bereid in Exarchia.

De avond is nog jong, de ontwikkelingen zijn nog niet duidelijk. Het lot van de 16-jarige is ook nog niet bezegeld of gewoon nog niet duidelijk. Het zal nu zaak zijn om de confrontaties voort te zetten tot in het weekend.

Enkele links:

https://www.protothema.gr/greece/article/1315413/omades-roma-spane-kai-k…