Ga naar de inhoud

Gevangen journalist vraagt EU om vrijhandelsakkoord met Vietnam af te wijzen

De Vietnamese onafhankelijke journalist Pham Chi Dung heeft het Europees Parlement opgeroepen om het vrijhandelsakkoord tussen Eu en Vietnam (EVFTA) niet te ratificeren. Hij deed dat met een videoboodschap aan de vooravond van zijn arrestatie afgelopen november.

3 min leestijd

(Door globalinfo.nl)

De videoboodschap werd afgespeeld op de conferentie “Human Rights and the EU-Vietnam Free Trade Agreement,” die georganiseerd werd door Europees Parlementslid Julie Ward, het Vietnam Committee on Human Rights (VCHR) en andere organisaties. Pham werd op 21 november gearresteerd op beschuldiging van “activiteiten tegen de staat. Hij vroeg het Europees Parlement om het vrijhandelsakkoord met Vietnam pas goed te keuren als de Vietnamese regering concrete stappen heeft ondernomen om de mensenrechten in het land te verbeteren. Pham heeft hierbij ook de steun van de Independent Journalists Association of Vietnam (IJAVN) waar hij mede oprichter van is.

Naast de mensenrechten, wijst Pham ook op het feit dat het vrijhandelsakkoord het handelstekort van de EU versus Vietnam alleen maar zal vergroten. Vietnam exporteert veel meer naar de EU dan andersom, grotendeels omdat Europese multinationals daar goedkoper kunnen produceren, onder andere omdat de arbeidsomstandigheden slecht zijn. Pham voegt er aan toe dat het vrijhandelsverdrag het resultaat is van lobbywerk van specifieke ‘business groups’ onder leiding van Bruno Angelet en sommige EU-vertegenwoordigers. Angelet was het hoofd van de EU-delegatie die met Vietnam onderhandelde over het akkoord.

Onder druk van de onderhandelaars zijn eerder in 2018 twee politieke gevangenen vroegtijdig vrijgelaten. Mensenrechtenadvokaat Nguyen Van Dai werd na een paar maanden vrijgelaten terwijl hij tot 15 jaar celstraf was veroordeeld, en ging in Duitsland in ballingschap. Een blogger, Nguyen Ngoc Nhu Quynh (Mother Mushroom) zat een straf van 10 jaar uit toen hij werd vrijgelaten en naar de VS vertrok. Maar met name sinds de aanname van de Cyber Security Law in januari 2019 zijn er weer veel dissidenten vastgezet, en momenteel zitten er meer dan 200 gewetensbezwaarden vast, waarvan tientallen dit jaar zijn opgepakt.

Volgens Pham mag niet vergeten worden dat het een een-partij-staat is waar veel burgerrechten niet bestaan. Ook de nieuwe arbeidswet is geen vooruitgang, aangezien vakbonden daarin nog steeds niet toegestaan worden. Volgens Pham zal ondertekening van het handelsverdrag onmiddellijk een verdere verslechtering van de burgerrechtensituatie in het land betekenen, omdat de overheid zich dan weer vrij voelt om te doen wat ze wil. Pham zelf voorspelde zijn eigen arrestatie.

Op 21 november werd hij thuis gearresteerd en vastgezet, volgens politie omdat hij berichtgeving tegen de staat publiceerde en samenwerkte met westerse media om “distorted information” af te leveren. Meer informatie over zijn zaak en zijn campagne tegen het vrijhandelsakkoord vind je op bilaterals. Daar vind je ook meer informatie over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Vietnam.