Veel nieuws en achtergrond over de komende protesten tegen de G8-top

Inhoud:

1. Klacht tegen demonstratieverbod

2. Vluchtelingenkaravaan door heel Duitsland

3. Herbezetting van het Bombodrom

4. Internationale demonstratie in Rostock

5. Actiedag landbouw

6. Actiedag militarisme

7. Antiracistische initiatieven gedurende de anti-G8 protesten

8. Actiekampen en barrios

9. Speciale vervoer

10. Presentatie "Know your enemy" over de Duitse politie

1. Klacht tegen demonstratieverbod

  Naast de verboden zone die wordt afgesloten door een 12 km lang hek rond Heiligendamm, heeft de speciale politie-eenheid "Kavala" nu bekend gemaakt dat er nog een zone buiten het hek is waar niet gedemonstreerd mag worden. Vanaf 1 t/m 4 juni bedraagt deze zone 200 meter. Vanaf 5 juni, een dag voor het begin van de G8 top dus, omvat deze zone een radius van 5 km. Door dit feitelijke demonstratieverbod worden de facto een aantal aangemelde acties en demonstraties getroffen (dwz: ze zijn op zich niet verboden verklaard, maar zouden zich gedeeltelijk afspelen in dit gebied dat nu verboden verklaard is).

De organisatoren van de "Sternmars", een optocht die van 5 verschillende locaties naar het hotel in Heiligendamm zou leiden, hebben nu een klacht ingediend bij de rechtbank. De coördinatoren hebben aangekondigd om desnoods een klacht in te dienen bij de rechtbank ter bescherming van de constitutie. In de juridische klacht worden drie argumenten tegen het verbod genoemd. Ten eerste wordt gewezen op het recht op protest dichtbij de beoogde instantie te laten horen. Ten tweede wordt de speciale eenheid "Kavala" bekritiseerd, die volgens de constitutie niet dit soort verboden zou mogen uitspreken. Op de derde plaats wordt aangemerkt dat er nog helemaal geen aanleiding is voor het 'bijzondere gevaar" waarop het verbod gestoeld is.

Het coördinatiecomité van de Sternmars zal alle juridische stappen proberen, en blijft tegelijkertijd oproepen tot de internationale demonstratie op 7 juni.

Zie voor een kaart en de brief van "Kavala":

2. Vluchtelingenkaravaan door heel Duitsland

Niet alleen vier fietskaravanen bewegen zich op dit moment richting Heiligendamm. Dit weekeinde is ook de "karavaan voor de rechten van vluchtelingen en migranten" op weg gegaan.. Ze zullen in de komende twee weken van München naar Heiligendamm trekken en in verschillende steden stoppen om informatie over de situatie van migranten in bijvoorbeeld de deportatiecentra te verspreiden en acties te houden.

Meer informatie over de karavaan

En voor meer informatie over migratie en de G8:

www.thecaravan.org

www.g8-migration.net.tf

www.noborder.org

www.alhambra.de/karawanen/

3. Herbezetting van het Bombodrom

Sinds jaren is er protest in Brandenburg tegen de plannen om van een natuurbeschermd gebied een militair oefenplaats te maken voor de NATO. Op vrijdag 1 juni zal dit gebied, ook Bombodrom genoemd, herbezet worden, en voor een weekeinde ter beschikking worden gesteld aan alle burgers.

De actie zal beslist maar niet escalerend zijn en vooral veel 'roze' elementen hebben. Er wordt opgeroepen om uiterlijk op 31 mei aanwezig te zijn om nog een van de informatiebijeenkomsten te kunnen volgen. De bezetting begin dan met een manifestatie om 12 uur op verschillende punten.

Meer informatie over hoe daar te komen, waar de kamps zijn, en waar de manifestatie begint op:

www.g8andwar.de

Infotelefoon: +49 174-3558963

4. Internationale demonstratie in Rostock

Op zaterdag, 2 juni, vindt een grote internationale demonstratie plaats in Rostock. Na de huisdoorzoekingen afgelopen week in heel Duitsland worden er meer dan 100.000 deelnemers verwacht. De optocht begint om 11 uur met manifestaties op twee verschillende locaties:

- Am Schutower Kreuz/ Hamburger Straße

- Am Platz der Freundschaft/ Hauptbahnhof

Dissent en andere antikapitalistische netwerken roepen op om naar de tweede locatie te komen. De optocht zal eindigen bij de haven. Tot 22 uur zal daar een slotmanifestatie gehouden worden met verschillende sprekers en muziek, o.a. Amparo Sanchez, Irie Revoltés, Tom Morello (Ex Rage against the Machine/Audioslave), Wir sind Helden, Juli (unplugged met Eva und Jonas).

Meer informatie in Engels

5. Actiedag landbouw

De actiedag van de 3e juni nodigt zoveel mogelijk mensen uit om deel te nemen aan de verschillende vormen van actie. Het begint met een protestdemonstratie met tractors en grote poppen door de binnenstad van Rostock en eindigt met een evenement bij het 'Agro-Bio-

Technikum,' die de gentech-proefvelden uitvoert in Groß Lüsewitz, 15 kilometer ten oosten van Rostock. Er zal een manifestatie zijn die langs verschillende informatie- en actieplekken zal voeren. Vertegenwoordigers van organisaties van kleine boeren en netwerken die tegen gentech gekant zijn uit het Noorden en het Zuiden zullen deelnemen (Via Campesina, Conféderation Paysanne en anderen).

Protestdemonstratie van de Universiteit van Rostock naar de Nieuwe Markt

10.00: prelude (faculteit voor Landbouw en Milieuwetenschappen,

Universiteit Rostock)

10.30: Start (faculteit voor Landbouw en Milieuwetenschappen,

Universiteit Rostock)

11.30: Protestdemonstratie

12.30: Afsluitingsmanifestatie

Demonstratie van Rostock naar Groß Lüsewitz 13.30: Start van de demonstratie op de plek van de afsluitingsmanifestatie, voerend langs verschillende plekken met informatie en creatieve acties die verband houden met de G8 en mondiale landbouw: Graansilo's in de haven van Rostock, aardbeienplantages met slechte arbeidsomstandigheden, industriële

boerderijen, fast-food restaurants, instituut voor dierproeven, groothandels in voedsel, en andere.

Er zijn geen beperkingen aan de creativiteit gedurende de acties of de manier waarop deelgenomen kan worden aan de demonstratie: te voet, rolschaats, fiets, tractor, auto, bus. Er gaat elk uur een regionale trein naar Groß Lüsewitz

Bijeenkomst en dorpsfeest in Groß Lüsewitz 13.00: kleurrijk protest tegen de lokale 'Agro-Bio-Technikum' en diens omstreden gentech-onderzoek en veldproeven. Bijeenkomst,

podiumacts, informatiestands, voedselstands, straattheater, spel, muziek en meer.

Voor info en contact: Aktionsnetzwerk G8 und Globale Landwirtschaft,

Meer info:

http://dissentnetzwerk.org/

Reader van 80 pagina's over het onderwerp (pdf):

Aseed

6. Actiedag militarisme

De actiedag tegen militarisme, oorlog en marteling zal nu over twee dagen gespreid zijn. Op dinsdag 5 juni zal er een antimilitaristische tour door Rostock plaats vinden. Daarbij zal het langs verschillende instanties, kantoren en militaire infrastructuur gaan, waar dan acties gehouden kunnen worden. Vertrekpunt is om 11 uur bij het actiekamp in Rostock.

Op woensdag 6 juni zal dan de militaire luchthaven Rostock-Laage (naast de snelweg A19 van Berlijn naar Rostock) geblokkeerd worden. Op deze luchthaven zullen ook de delegaties van de G8 top aankomen. Er zijn vier beginpunten om aan de blokkades van de luchthaven deel te nemen. Om 10 uur komt men bij elkaar in de dorpen "Friedrichshof", "Kronskamp", "Striesdorf" en "Weitendorf". Op de actiekampen zullen gedetailleerde kaarten en meer informatie over de blokkades worde uitgedeeld.

Meer informatie.

7. Antiracistische initiatieven gedurende de anti-G8 protesten

- zaterdag, 2 juni: een antiracistisch blok, met als onderwerp "Vlucht en Migratie" op de grote internationale demo. Vertrekpunt: 11 uur "Hamburger Straße/Graf-Schwerin-Straße" (5 minuutjes vanaf het S-Bahn-Station "R-Bramow").

- zondag, 3 juni: transnationaal netwerk meeting over vlucht en migratie. 14-22 uur. Ehm Welk School, Knud-Rasmussen-Str. 8; Rostock (tram station "Thomas Morus Str.", lijn 1, 4 en 5). 14-15 uur plenaire veragdering, daarna wekgroepen, om 20 uur afsluitende plenaire veragdering

Apart from this on Sunday 10 a.m. - 1 p.m. a crossover-event is taking place in the Nikolai-Kirche (Bei der Nikolaikirche 1, Rostock): "About perspectives in and beyond Europe" with activists from various social movements. Lucille Daumas from attac/Morocco is going to talk about activities against the EU-migration politics in Northern Africa.

- maandag 4 juni, Actiedag vlucht en migratie:

* vanaf 8 uur: belaging van de vreemdelingenpolitie in Rostock, Werfstraße 6 (S Bahn station Holbeinplatz)

* 10-11.30 "3 days in august ... (and many years more)". Rally voor het zonbloemhuis (S-Bahn station Rostock Lichtenhagen) ter herinnering aan de Nazi aanvallen op ee vluchtelingencentrum in 1992

* 10 uur: protestactie voor een Lidl supermarkt met de deelname van activisten van een Andaloesische vakbond van landarbeiders

* 10 - 18 uur: infostandjes, tentoonstellingen, filmpjes en installaties over vluchtelingenkampen, werkomstandigheden van migranten (in de landbouw), etc. Universitätsplatz (Kröpeliner Straße)

* 13-20 uur: manifestatie en demonstratie naar het vluchtelingenkamp Satowerstraße (tram station 'Neuer Friedhof', lijn 3 and 6). Afsluitend muziek van les refugiés, Dezz Deniz, microphone mafia, en Onejiru

* 20 uur: groot debat "Global freedom of movement against global apartheid" met sprekers uit vier continenten. "Am Strande" ("Art Goes Heiligendamm"), Am Strande 6 (Rostock stadhaven).

- woensdag 6 juni, panel "We are here, because you are there..." on the structural backgrounds of flight and migration" op de alternatieve top. 17-22 uur. "Bühne 602", Warnowufer 55, Rostock

- donderdag, 7 juni, workshop "Fortress Europe: EurAfrique and the Boat People"

op de alternatieve top. 9-11 uur, Nikolaikirche 1 , Rostock.

Meer informatie:

www.g8-migration.net.tf

www.nolager.de

www.noborder.org

Contact: 0173/2441720

8. Actiekampen en Barrios

Er is inmiddels een derde actiekamp bij gekomen. Naast het kamp in Rostock, en dat in Reddelich (tussen Bad Doberan en Kröpelin) kunnen activisten nu ook in Wichmannsdorf verblijven. Wichmannsdorf ligt ten zuiden van Kühlungsborn, waar het officiële mediacentrum is van de G8. Dit camp wordt voorbereid door allerlei groepen uit de antikernenergie beweging. Alle strategische uitgangspunten voor effectieve blokkades zijn dus bezet!

Alle actiekampen zullen functioneren door decentrale barrio-structuren. Er zullen verschillende barrios zijn, gerelateerd aan specifieke thema's, actiestijlen, organisaties, of herkomst. In Reddelich zal er een structuur binnen het "yellow barrio" worden neergezet voor Nederlandstalige activisten die aansluiting zoeken.

Meer informatie over alle drie camps

Voor aanmelding of vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als je een workshop wilt aanbieden op het kamp, meld dat dan aan:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

9. Speciaal openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in de regio rond Rostock en Heiligendamm zal speciale tickets aanbieden. Voor een ticket van 2 t/m 9 juni betaal je dan 15 Euri. Er zal doorgaans voor vervoer tussen het camp Reddelich en Rostock worden gezorgd. De tickets kun je in de streekbus kopen of in de trein bij de conducteur.

Meer informatie

10. Presentatie "Know your enemy" over de Duitse politie

De presentatie "Know your enemy" met veel nuttige achtergrondinformatie over de organisatie en de tactieken van de politie, en wat daartegen te doen, is nu in Engels beschikbaar. Een absoluut must voor iedereen die naar Heiligennaam gaat trekken.

Download de presentatie hier (pdf)