Laatste nieuwtjes en veel links over de naderende G8-top en de protesten daartegen. De repressiegolf in Duitsland tegen de brede anti-G8 beweging waarbij 40 objecten werden doorzocht op grond van terrorismeverdenking, heeft de beweging niet de kop in weten te drukken. Integendeel, als antwoord op de huiszoekingen hebben meer dan 10.000 mensen gedemonstreerd in verschillende Duitse en Europese steden. Zie voor een overzicht van de huiszoekingen: Indymedia-nl

Hier is een persverklaring van Indymedia en Dissent-NL En hier is een overzicht van de solidariteitsacties:

Voor mensen die vanuit Nederland naar de G8 protesten in Duitsland willen gaan is er een handzaam gratis krantje gemaakt met alle nodige informatie. Je kunt het krantje ophalen bij het Fort van Sjakoo (Amsterdam), de Rooie Rat (Utrecht) of in de Klinker (Nijmegen), of gewoon hier downloaden . (het is op a3-formaat)

Als je meerdere exemplaren van het krantje wilt ontvangen om te helpen verspreiden, stuur dan even een email (met een postadres en vermelding van hoeveel je er wilt ontvangen) naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een handige interactieve kaart van de plek waar de G8 en de protesten worden gehouden, vind je hier.

Het 12 km lange hek, dat gebouwd werd ter beveiliging van de G8-top, en in totaal 12,5 mil. Euro heeft gekost heeft reeds voor veel commotie gezorgd in Duitsland. Wie het hek wat nader wil bestuderen kan de beschrijving en de foto's op de volgende links bekijken en deze en deze.

Zondag, 3 juni is uitgeroepen tot actiedag rond landbouw. Er zijn plannen voor verschillende vormen van acties. De dag begint met een optocht door de binnenstad van Rostock om 11.33 uur (beginpunt is de Agrar- und Umweltwissenschaftliche Fakultaet van de Universiteit Rostock). De optocht eindigt op de Grote Markt. Daarna is er nog een actierally naar de GMO proefvelden in Gross Lausewitz, 15 km ten oosten van Rostock. Op weg daar naartoe worden verschillende stops gemaakt om de problematiek van de landbouw uit te lichten door creatieve acties. Website

Er wordt opgeroepen om PMR (Public Mobile Radio) Walkie-Talkies mee te nemen naar Duitsland. Die kunnen gebruikt worden om een speciale G8 zender te ontvangen waar altijd het laatste nieuws over acties verspreid zal worden.

De "Ermittlungsausschuss", de Duitse arrestantengroep, heeft nu een Engelstalige website met allerlei nuttige info over de Duitse repressieapparaat:

Niet alleen de fietskaravaan door Nederland zorgt voor spectaculaire acties (zie verslag ). Ook de fietskaravaan die vanuit Oost-europa naar Heiligendamm trekt laat van zich horen. In de Poolse stad Poznan werd een ludieke actie in een groot winkelcentrum gehouden.

Een woordvoerder van de politie heeft op 9 mei bekend gemaakt dat de demonstraties in het kader van de 'Sternmarch' die voor donderdag 7 juni aangemeld waren, allen verboden worden. Het idee was om vanuit vijf verschillende dorpen in de buurt van Heiligendamm gelijktijdig naar het conferentieoord te lopen. De politie beweert de wegen vrij te moeten houden voor noodgevallen...

Gelijktijdig met de grote anti-G8 optocht in Rostock op 2 juni willen de Nazi's in Schwerin demonstreren tegen globalisering. Antifascistische groepen uit heel Europa mobiliseren voor een tegendemonstratie. Wie meer wil weten over de voorbereidingen: website

=====================

Ter voorbereiding van de komende acties zijn er nog steeds allerlei activiteiten in Nederland.

In zwolle is op Vrijdag 18 mei een informatieavond voor en over EHBA (Eerste Hulp bij Acties) 20.00 - 22.00 uur Assendorperstraat 119. Voorafgaand kan daar ook gegeten worden

Dissent organiseert een workshop in verschillende technieken van blokkeren op 20 mei op het Leidseplein te Amsterdam (14.00 uur)

Op 23 mei is er een info-avond/debat in Leiden (Eurodusnie)

En tijdens de Pinksterlanddagen (25-28 mei, zie programma ) zullen de laatste updates en workshops gehouden worden.

De protesten in Duitsland starten trouwens al op 28 mei als in Hamburg een topconferentie van de EU/ASEM start. Zie voor meer info daarover: website dissent-Hamburg

Voor informatie over verschillende manieren van vervoer vanuit Nederland zie de website van dissent. www.dissent.nl (bussen van 1-8 juni kosten 50 euro retour: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Je hoeft niet persee naar Heiligendamm te gaan om bij te dragen aan de anti-g8-protesten. Ook in Nederland is veel te doen, en zou het goed zijn als er tijdens de top acties zijn. Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dissent-nl