Ruim 800 politieagenten zijn op woensdag zo'n 40 panden binnengevallen in drie Duitse Steden. Het betreft allemaal ruimtes van groepen die zich tegen de G8 verzetten. Om 16.00, op woensdag, was er een protest-'oploop' bij het Duitse consulaat (Honthorststraat 36 Amsterdam)

 


persbericht naar aanleiding van invallen bij Duitse organisaties die bezig zijn met protesten rondom de G8
Golf invallen bij anti-G8-groepen in Duitsland

Op de morgen van 9 mei heeft de politie in Duitsland in verschillende steden invallen gedaan bij organisaties en groepen die bezig zijn met voorbereiding van protesten tegen de G8 top in Heiligendamm. In Berlijn en Hamburg zijn computers en documenten in beslag genomen en personen meegenomen voor verhoor. Ook uit Bremen komen meldingen van invallen.
De reden die aangedragen wordt is 'het vormen van terroristische associaties' uit paragraaf 129a van het wetboek van strafrecht. Het is verder nog onduidelijk wat de aanklacht precies is. De politie was met name geinteresseerd in communicatie data zoals mailinglijsten en adresbestanden.

Volgens een woordvoerster van een van de getroffen projecten, informatiecollectief gipfelsoli.org, "valt op dat de invallen gericht zijn tegen het hele spectrum aan organisaties die de G8 als geheel afwijzen en geen hervormingen van die G8 vragen".

Indymedia Nederland en Dissent-NL maken zich zorgen over deze grove inbreuk op het recht op vergadering en demonstratie, die onder het mom van 'antiterrorisme' wordt ingeperkt. Met deze ingrepen wordt een brede protestebeweging gecriminaliseerd en voert de overheid de repressie op tegen eenieder die niet mee wil gaan in het beleid dat door de acht machtigste landen wordt gevoerd.
Op www.indymedia.nl zal voortdurend geactualiseerde berichtgeving gebracht worden.

Nederlands contactpersoon in Duitsland kan bereikt worden op
0049-17668040551

http://www.dissent.nl


Duits persbericht:
http://de.indymedia.org/2007/05/176031.shtml