Putin bezoekt de ngo-tegentop (voor de komende G8-top) en wordt met actie geconfronteerd.

ImageAfgelopen dinsdag heeft een groepje activisten van Ecodefense/WISE Rusland (aangevuld met iemand van WISE nederland) een kleine actie uitgevoerd tijdens het greenwash bezoek van Putin aan de 'civil G8' bijeenkomst in Moskou.

Putin kwam een uur luisteren naar de 12 belangrijkste punten die een gezelschap van zo'n 600 ngo's (milieu, mensenrechten, aids, armoede/handel) opgesteld hadden als eisen aan de G8 topontmoeting volgende week (Putin is gastheer)

Tewijl hij in zeer algemene termen reageerde op de drie eisen uit de energie/milieuhoek (geen kernenergie, stringent post-kyoto-klimaat-beleid, stopzetten subsidies op fossiele bronnen en kernenergie) gingen 6 mensen op hun stoelen staan om samen de leus " kernenergie nee" te vormen.

De veligheidsdienst van Putin greep meteen in maar werd tot kalmte gemaand door Putin zelf die snel aan het bijleren is; hij bedankte de activisten voor hun mening en beloofde "het mee te nemen naar de G8-top".

De actie werd gelukkig zeer breed uitgemeten in de Russische media.

Hier en daar is het ook opgepikt in de westerse media, zie bv. op bbc-website

Op de G8 top zullen de staatshoofden weer een lans breken voor kernenergie al zal er hoogstwaarschijnlijk geen unanieme aanbeveling komen om kernenergie als klimaatredder aan te bevelen (omdat duitsland en italie een dergelijke verklaring niet zullen steunen)

Op de G8 in Duitsland (volgend jaar) zal kernenergie nog hoger op de agenda staan, Duitse actiegroepen zijn zich aan het voorbereiden op massale acties. In Rusland is en blijft het lastig actievoeren. Ecodefense!/WISE Rusland is vast van plan om bij de top zelf (in St. Petersburg) actie te voeren.
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door WISE.)