ImageEen hele grote demonstratie in Genua om de 25 mensen te ondersteunen die vervolgd worden wegens hun rol bij de botsingen rond de G8-top in 2001

Zes jaar na de G8-top in Genua vinden nog steeds processen plaats tegen de demonstranten van toen. Binnenkort worden zware uitspraken verwacht tegen 25 willekeurig uitgekozen slachtoffers (zie eerder bericht hierover).

Om de repressie aan te klagen was er gisteren (17 november) een demonstratie. Naar schatting 100.000 mensen kwamen opdagen, waaronder de vader en moeder van Carlo Giuliani die bij de botsingen zes jaar geleden werd doodgeschoten door de politie.

De demonstratie was twee kilometer lang en eindigde voor de plek waar zes jaar geleden de G8-top werd gehouden. Die plek was toen onbereikbaar want afgeschermd door een kilometer lang zwaar hekwerk waar demonstranten door politie vandaan gejaagd werden.Image

Veel demonstranten hadden leuzen bij zich die spraken over 'legitieme verdediging'. Daarover gaat het namelijk bij de rechtszaak. Er zijn veel bewijzen dat de politie bezig was met een klopjacht op demonstranten en dat de rellen begonnen als een verdediging daartegen. Nu gaat het erom dat de rechter dat ook snapt.

Het kopspandoek had als tekst: La Storia Siamo Noi: De geschiedenis dat zijn wij.

Belangrijke inzet van de demonstratie was om massaal te laten zien dat men zich achter de demonstranten en de gebeurtenissen van 2001 stelt, en dat er dus geen sprake is van een kleine groep relschoppers temidden van een grote massa welwillende collaborateurs met de staat.

Zie een Engelstalig verslag met foto's ed.

Foto's van de demonstratie.

Ook in Rostock was een demonstratie om te protesteren tegen de beginnende processen tegen de G8-tegenstanders van afgelopen zomer. Daar waren veel minder mensen (400). Het duurde uren en kostte flink wat duw en trekwerk voor de demo mocht vertrekken (de spandoekstokken waren te lang volgens de politie). Zie oa. hier meer daarover.