Honderdduizenden mensen zijn dit weekend naar Millau getogen, op uitnodiging van de Franse boerenbeweging Confederation Paysanne. Verzet tegen de WTO is een van de voornaamste onderwerpen

Image200.000 mensen op manifestatie Millau!

Het actie- en discussieweekend dat de Franse boerenorganisatie Confederation Paysanne in Millau in de Larzac georganiseerd heeft, is volledig uit zijn voegen gebarsten. In goede zin dan. Zo'n 200.000 mensen bevinden zich momenteel in het stadje, dat bol staat van de discussies en actievergaderingen. Dat is twee keer zoveel als de meest optimistische inschatting was geweest. Mensen die nog toe komen stromen worden nu in een straal van 50 km. om Millau door de politie tegengehouden en teruggestuurd omdat er niemand meer bij kan.

Een van de voornaamste sprekers in Millau is de besnorde bajesklant Jose Bove, die nog maar kort geleden door een rechter in voorwaardelijke vrijheid was gesteld. Hij was tot 10 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens betrokkenheid bij het rooien van genetisch gemanipuleerde gewassen. Bove's organisatie De Conf verzet zich hevig tegen wat zij noemen "industrialisering van de landbouw". Tegelijkertijd voeren ze - anders dan de meest westerse boerenorganisaties - solidariteit met boeren in de Derde Wereld hoog in het vaandel. Hoofdonderwerp van de bijeenkomst van Larzac is de komende vergadering van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Cancun Mexico, komende september, waartegen Bove ongemeen hard uithaalde.

De bijeenkomst in Millau was gepland toen twee jaar geleden negen boerenactivisten, waaronder Bove, in dezelfde plaats berecht werden omdat ze een McDonalds in aanbouw hadden helpen ontmantelen (uit protest tegen het besluit van de WTO dat de EU gedwongen zou moeten worden om Amerikaans vlees dat met groeihormoon geproduceerd was te aanvaarden). Toen kwamen er 50.000 mensen naar het stadje om solidariteit te betuigen.

Zie voor meer informatie over het programma in Millau: website programma
actuele info is vooral te volgen op nantes.indymedia


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)