ImageVolgens een bericht op de Duitse website telepolis is er eerder deze maand een conferentie in Brussel geweest om een internationale campagne tegen supermarktketen Lidl te bespreken. Lidl is immers de Wal-Mart van Europa; specialist in zo min mogelijk betalen aan personeel en producenten en bijzonder vijandig tegen vakbonden.

 

De conferentie in Brussel, onder de titel Precarious Europe, was georganiseerd door de Verenigd Links fracties (GUE/NGL), mede naar aanleiding van een campagne van de Duitse vakbond Ver.Di. Verdi is een website begonnen met een zwartboek over Lidl en leden voeren acties bij vestigingen van de keten.

Toen ook in andere landen, met name Frankrijk, Italië en Polen vakbonden aandacht voor het specifieke concern begonnen te krijgen, werden losse contacten aangeknoopt. Nu is er het idee om een Europese campagne tegen het concern te beginnen. Verdi stapt ook actief naar sociale bewegingen toe om ze dit voorstel voor te leggen. Op de conferentie in Brussel waren dan ook niet alleen vakbonden aanwezig maar ook vertegenwoordigers van allerlei andere organisaties en bewegingen.

Een van de trucs van Lidl - overigens samen met Kaufland eigendom van de Schwarz-groep - is om alleen nog personeel in te huren met tijdelijke contracten. Met name in Spanje schijnt 90 procent van het personeel zo te werken. Hoewel Lidl er alles aan doet om vakbonden buiten de deur te houden, verschilt de situatie per land. In Zweden en België bijvoorbeeld, staat Lidl bedrijfsraden toe en onderhandelt daar ook mee. Maar ook daar worden de lonen onder druk gezet, probeert het bedrijf overuren niet uit te betalen en worden onzekere arbeidsverhoudingen steeds meer regel.

Gebrek aan internationale samenwerking tussen vakbonden, heeft tot nu toe voorkomen dat de groei van dit concern gestopt kon worden.

Verbluffend is de informatie van de Duitse onderzoeker Andreas Haman die het zwartboek over Lidl schreef. De uitbreiding van de keten naar Oost-Europa wordt grotendeels gefinancierd door de EBRD, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling

Omdat de situatie in de afzonderlijke landen teveel verschilt, lukte het overigens niet om een eensluidende Europese campagne overeen te komen in Brussel. Er werd slechts besloten tot twee gezamenlijke actiedagen; 10 december (mensenrechtendag) en 8 maart (internationale vrouwendag). Ook was er geen overeenstemming over het voorstel van Attac-dld om een boycotcampagne te beginnen.