Ga naar de inhoud

Europees parlement stemt in met dienstenrichtlijn

Europees Parlement stemt in met geamendeerde dienstenrichtlijn. Brinkhorst pleit voor harde lijn.

3 min leestijd
Placeholder image

Het voorstel van oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein om de Europese dienstenmarkt vergaand te liberaliseren, zorgde in diverse Europese landen voor grote sociale commotie.

Dat leidde tot intensieve inhoudelijke lobbycampagnes van maatschappelijke organisaties en verschillende massademonstraties in het hart van de Europese politiek – vorig jaar in Brussel, afgelopen zaterdag in ondermeer Berlijn en Straatsburg en dinsdag nogmaals in Straatsburg. (Zie de verslagen op globalinfo.nl)

Desondanks is het Europees Parlement vandaag met een tweederde meerderheid akkoord gegaan met een compromis over de dienstenrichtlijn. Dit compromis volgt in hoofdlijnen de afstemming die al eerder was bereikt tussen de centrumrechtse en sociaal-democratische fractie in het EP. Hoewel dit compromis wel amendering in de goede richting inhoudt, is niet gezorgd voor een duidelijke uitzondering van publieke diensten en blijft het oorsprongslandbeginsel grotendeels overeind – alleen op het punt van de arbeidsvoorwaarden is er duidelijk gas teruggenomen. Concurrentie op allerlei beschermende bepalingen en regels blijft mogelijk. De fractie van Verenigd Links heeft het compromis daarom van de hand gewezen. (Zie ook de analyse op gats.nl)

Raad van Ministers
Het woord is nu aan de Raad van Ministers. Zij moet aangeven of zij zich kan vinden in de geamendeerde versie van het voorstel. Er is een reeeel risico dat zij de extra sociale garanties die het EP wil inbouwen alsnog van de hand wijst. Dat blijkt o.a. uit een brief, mede-ondertekend door onze eigen Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken, waarin het EP rechts wordt ingehaald.

Brinkhorst heeft de onrust in de Tweede Kamer over de mogelijke gevolgen van de dienstenrichtlijn voor arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, sociale randvoorwaarden, kwaliteitseisen, milieubescherming en de publieke dienstverlening steeds bezworen met de verzekering dat ook de Nederlandse regering van mening was dat er meer waarborgen nodig waren. (Zie de brief aan de Tweede Kamer “Appreciatie kaderrichtlijn Diensten” op de attac-site

Brinkhorst schrijft in de Nederlandse appreciatie kaderrichtlijn diensten dat Nederland duidelijkheid wil over o.a. uitsluiting van collectieve pensioenfondsen, de belastingen, en de drinkwatervoorziening. Verder schrijft hij dat de uitzonderingsmogelijkheden op het omstreden land van oorsprongsbeginsel – bijvoorbeeld op het terrein van openbare orde arbeidsvoorwaarden en lonen, veiligheid, volksgezondheid en milieu – “niet omvattend genoeg [zijn] voor de Nederlandse situatie”.

Brinkhorst en “Dear Charlie”
En diezelfde Brinkhorst presteert het om vlak voor het voorstel voor een dienstenrichtlijn door het Europees Parlement in die richting geamendeerd dreigde te worden, een “Dear Charlie”-brief te sturen aan EU-Commissaris voor de Interne Markt Charlie McCreevey.(zie attac-site)

In die brief dringt hij er samen met zijn collega’s uit Engeland, Polen, Hongarije en Tsjechie op aan om vooral het oorsprongslandbeginsel niet te veel te laten verwateren, vooral niet te veel sectoren uit te zonderen van de werking van de dienstenrichtlijn en bedrijven niet lastig te vallen met te veel administratieve verplichtingen als zij werknemers over de grens sturen. En dat terwijl de vakbonden juist zeggen dat zonder een sluitend registratiesysteem het onmogelijk is om te controleren of grensoverschrijdende dienstverleners zich wel aan de wet houden.

Heeft de Tweede Kamer zich door Brinkhorst zand in de ogen laten strooien?

Zijn die verklaringen uit de Kamerbrief van Brinkhorst een typisch gevalletje kluitje en riet?

Dit dwingt tot Kamervragen!

Roeline Knottnerus
voor GATS-platform, Attac en TNI

Voor meer informatie, zie ook de websites van het GATS-platform en Platform Stop de Dienstenrichtlijn en ATTAC-Nederland.

Het officiële EP-persbericht vind je hier.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Roeline Knottnerus.)