Het vierde Europees Sociaal Forum is achter de rug, van 4-7 mei in Athene.

ImageImageOpmerkelijk weinig was er te horen over het vierde ESF (Europees Sociaal Forum) dat afgelopen weekend in Athene gehouden werd. Alleen wat gerel bij de slotdemonstratie (zaterdag 6 mei) trekt nog wat aandacht. Ook op de meeste indymedia's, die in het verleden toch vol stonden als er een Sociaal Forum plaatsvond, is niet of nauwelijks meer iets over het ESF te vinden. Wel op Indy Athene natuurlijk

Uitzondering is Indymedia Belgie, niet te verwarren met de horizontale lokale Belgische Indymedia's, en die gerund wordt door mensen uit de kringen van de marxistische PvdA (de Belgische dus). Dat is misschien wel kenmerkend, want een van de veelgehoorde klachten is dat allerlei marxistische politieke partijen het voortouw hebben genomen op die forums, zoals te verwachten was. Dat terwijl ze aanvankelijk geheel uitgesloten waren van deelname aan een forum, volgens de hallmarks die eigenlijk nog steeds geldig zijn... Maar daar trekken ze zich natuurlijk niets van aan. Boven een van de ingangen van het ESF hing nu een enorm doek van Turkse Stalinisten waarop de bekende tronies stonden van de historische 'grote leiders', met de massamoordenaar Stalin vooraan.

Volgens de Belgische berichtgeving waren er zo'n 25.000 bezoekers. Evenveel als de vorige keer in London dus, en een stuk minder dan in Parijs en Florence. De afsluitende demonstratie zou volgens de Belgen 15.000 mensen groot zijn geweest, volgens de organisatoren tussen de 70.000 en 100.000.

Onderstaande beschrijving van de slotdemonstratie is geleend van de anarchistische website De Vrije.

---------------------

05/07/2006: "Rellen bij slotdemonstratie Europees Sociaal Forum in Athene"

De massale slotdemonstratie van het Europees Sociaal Forum in Athene op zaterdag 6 mei is uitgelopen op rellen met de oproerpolitie nadat enige honderden gemaskerde jongeren banken, bedrijfskantoren en politievoertuigen met stenen en brandbommen bekogelden.

Volgens de organisatie waren zo'n 70.000 tot 100.000 mensen op de been om zich vooral tegen de oorlog in Irak en de dreigende escalatie van het conflict met Iran uit te spreken.

In de Griekse hoofdstad Athene vond afgelopen week van donderdag 4 tot en met zondag 7 mei voor de vierde maal het Europees Sociaal Forum plaats. Er werd gediscussieerd rond thema's als arbeid, immigranten, de anti-oorlogsbeweging, ecologie en biotechnologie, de anti-globaliseringsstrijd, steden en lokaal bestuur, vrije media en dergelijke. De deelnemers waren uit tal van Europese landen afkomstig.

Griekse anarchisten hielden tegelijkertijd een eigen libertair Forum.

De grote demonstratie in Athene was een kleurrijke vertoning van alle deelnemers, die zich uitspraken voor vrede, vrijheid en mensenrechten tegenover het neoliberalisme, armoede, repressie en werkloosheid. Voorop liepen de Griekse en internationale vakbeweging en de 'buitenlandse' politieke groepen. Ze scandeerden leuzen, zongen en dansten op de muziek die vanuit luidsprekers ten gehore werd gebracht. Door de optocht raakte het verkeer in het centrum van Athene ontregeld en bleven veel winkels gesloten.

De mars startte bij het standbeeld van Athena bij het Pedio tou Areos. Het duurde enige uren voordat de laatste deelnemers konden vertrekken. De demonstratie die meer dan een kilometer lang was, trok langs de rechtbank, het hoofdkwartier van de politie, de Amerikaanse ambassade, het oorlogsmuseum, de Britse ambassade, EU-kantoren en eindigde eind van de middag bij het Griekse parlement. Daar brak spontaan een straatfeest uit die enige uren zou duren.

Rellen braken uit nadat demonstranten stenen en brandbommen naar de oproerpolitie gooiden. Deze was met 8000 manschappen rijkelijk vertegenwoordigd. Tijdens de demonstratie werden talrijke straten en trottoirs geblokkeerd. Er werd veel traangas ingezet dat uren bleef hangen.

Twee politievoertuigen raakten in brand terwijl op de Alexandras Avenue een filiaal van de Citibank werd aangestoken. Ook de Britse ambassade kreeg stenen en brandbommen te verduren. Ook een restaurant van McDonalds en het Hilton Hotel van Athene werden aangevallen volgens Reuters.

Volgens Indymedia Arthene moesten drie mensen naar het ziekenhuis worden overgebracht. Zo'n 30 mensen werden aangehouden waarvan er 13 officieel werden gearresteerd. Volgens de politie was één van de demonstranten die naar het ziekenhuis moest een Italiaan. Ook een politieman zou lichtgewond zijn geraakt door een molotov.

Foto's van de demonstratie en de rellen vind je hier en hier.

----------------

Tot zover de Vrije.

Overigens heeft het aan de Griekse lokale organisatoren niet gelegen. Zij hebben Na de verveldend ervaringen met dogmatische marxistische groepen in Londen de boel daadwerkelijk open en zo horizontaal mogelijk proberen te organiseren. Het valt alleen niet mee om daarbij te voorkomen dat die voorhoede-organisaties (die immers allemaal menen dat zij de massa moeten leiden en als enige de waarheid in pacht hebben) toch de boel kapen. Zo was er plenair afgesproken dat er nu eens geen hoofdpodium voor de bekende hotemetoten zou zijn, maar werd door die dogmatische groepen toch telkens weer geprobeerd hun guru's naar voren te schuiven om ze op een podium te zetten en het volk toe te laten spreken.

Desondanks zijn er aan de basis weer allerlei interessante workshops en ontmoetingen geweest, en zijn er hopelijk genoeg snode plannen gesmeed om het leven op de planeet weer een stukje leefbaarder te maken (en dat van de regenten en ondernemers dus omgekeerd). Het enige stukje op Indymedia-Duitsland maakt melding van een 'goede stemming, beter dan in Londen'.

Er was ook een 'open speelplaats' van meer horizontale groepen, die daarmee dus niet onder Stalin door hoefden te lopen om bijeen te komen. En nog een apart anarchistisch forum.

De website van het 4e ESF is: deze
En de blog van de autonome ruimte: blog
website speelplaats.

Een uitvoeriger verslag van iemand die er echt bij geweest is, volgt later deze week op globalinfo.nl

-------------------

Inmiddels zijn er videobeelden beschikbaar:

http://media.de.indymedia.org/media/2006/05//146271.avi (Hilton hotel wordt aangevallen)

http://media.de.indymedia.org/media/2006/05//146264.avi (Politie wordt opgejaagd)

http://www.babylonia.gr/video_download.php?id=17 (Rellen)

http://www.babylonia.gr/video_download.php?id=16 (Demonstratie)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)