Ga naar de inhoud

Duister geld dat naar Trump ruikt

Onderzoek naar directe banden van Trump en zijn gang met de organisatoren van de bestorming van het Capitool wordt bemoelijkt door de vele schimmige constructies. Maar het ruikt al snel naar Trump…

3 min leestijd

(Door Abby Zimet, Common dreams, vertaling globalinfo.nl) foto Blink O’Fanaye, CC2.0/Flickr)

(Zie voor veel meer details onderzoek bij Open Secrets)

Het lijkt de veteranen van de Grote Capitool Opstand, hoog en laag, niet goed te vergaan. Tientallen oproerkraaiers zijn al of worden nog steeds gearresteerd, velen van hen hebben onderweg zichzelf stompzinnig beschuldigd – met hun “Vermoord de media”-t-shirts, hun selfie-video’s waarin ze verkondigen dat Trump “het batmanlichtsignaal moet afschieten” en dat “de dood de enige oplossing” is voor wetgevers, worden ze nu uit vliegtuigen geschopt omdat ze “Trump 2020!” riepen en hun bekentenissen dat ze in “een vlaag van razernij” waren op die nu onheilspellende dag nadat ze tevergeefs hadden geprobeerd te vluchten naar het niet-uitleveringsland Zwitserland. Hun slijmerige Fuhrer, ondertussen, wordt dagelijks bewezen schuldig te zijn aan het aanstichten van dit alles.

Onderzoek door zowel Bloomberg als Open Secrets heeft uitgewezen dat de campagne van Trump en zijn trawanten niet alleen meer dan 2,7 miljoen dollar hebben betaald aan individuen en bedrijven die de pre-riot rally hebben georganiseerd, maar dat ze waarschijnlijk hebben samengewerkt met dark money groepen en lege vennootschappen om hun respectievelijke fondsen illegaal wit te wassen. Volgens Open Secrets is de volledige omvang van de banden van de Trump-campagne met de rel nog onduidelijk; dankzij ondoorzichtige praktijken rond de wetten op de campagnefinanciering bieden de openbaarmakingen van de FEC (de kiesraad, vert.) slechts “een momentopname” van de campagnebetalingen die verder verborgen blijven doordat ze via lege vennootschappen lopen – waarvan er ten minste één door Jared Kushner is opgezet – “waardoor het moeilijk is om te weten wie de campagne wanneer heeft betaald.” Met andere woorden, oplichters zullen oplichten, en daarom dringen velen aan op verder onderzoek om #ProsecuteThemAll.

Wat tot nu toe bekend is: ten minste acht mensen die vermeld staan op de door de National Park Service verleende vergunning voor de bijeenkomst, werkten voor de campagne van Trump. Onder hen bevindt zich Maggie Mulvaney, een nicht van Mick, die de functie heeft van directeur van de financiële afdeling en die vermeld staat als “VIP Lead” van de bijeenkomst. Het personeel van de rally dat ook op de vergunning staat vermeld, is onder meer “VIP-adviseur“, operationeel medewerker, productiemanager en stagemanager – de laatste twee functies worden vervuld door de eigenaren van Event Strategies Inc, de grootste ontvanger van fondsen van de Trump-campagne, met een salaris van 1,7 miljoen dollar.

Zo begint een ingewikkeld web van transacties met duistere entiteiten zoals America First Policies en American Made Media Consultants LLC, het clearinghouse voor uitgaven van Trump, dat meer dan 759 miljoen dollar doorsluisde naar tot nu toe onbekende ontvangers. Nu het onheilspellende achtergrondverhaal van de oproer zich nog steeds aftekent, zijn de Democratische afgevaardigden van de Senaatscommissie voor financiën begonnen de IRS (belastingdienst) te vragen een onderzoek in te stellen naar de belastingvrijstelling van duistere geldgroepen die betrokken zijn bij de planning van de rally, als onderdeel van een groter onderzoek naar belastingvrijgestelde groepen.

Die schijnwerper op Trump c.s. zal alleen maar feller worden in de aanloop naar een proces wegens impeachment door de Senaat, dat gepland staat voor 9 februari. Het hielp waarschijnlijk niet dat Chuck Schumer, die voor komische opluchting zorgde met een onbedoelde zelfironische grijns, verklaarde dat Trump verantwoordelijk moet worden gehouden voor het aanzetten tot “de erectie”. Kom maar op met slechte woordspelingen over opstanden, diepgravende analyse, en opruiing die niet stand houdt. Dit proces wordt … heel wat.

erection new money ties eswh4 axiaokr60