ImageTerwijl in Davos het World Economic Forum bijna begint, worden protesten daartegen in de Zwitserse hoofdstad Bern verboden en hardhandig onderdrukt Zo'n 1000 mensen probeerden op zondag 20 januari in Bern te demonstreren tegen het begin van het World Economic Forum in Davos, het jaarlijkse onderonsje van multinationals en politici. Het chique wintersportoord ligt hoog op de berg en wordt traditioneel met militaire middelen afgeschermd van ongewenst pottenkijkers. ImageEr zijn zo'n 6500 militairen ingezet voor de 'beveiliging' van de zakentop. Pogingen in voorgaande jaren om desondanks Davos te bereiken om te demonstreren werden keer op keer beantwoord met zware repressie (denk daarbij aan: rubberkogels en traangas, die zelfs in de trein geschoten werden waarmee demonstranten het laatste station vóór Davos bereikten). Daarom wilden tegenstanders dit jaar demonstreren in de hoofdstad Bern.

ImageHet stadsbestuur van Bern trok de aanvankelijk afgegeven vergunning voor de demonstratie in en trad vervolgens hard op tegen degenen die toch waagden te proberen te demonstreren. Het positieve nieuws is dat de demonstranten desondanks een heel eind kwamen en de politie lange tijd te slim af waren.

Lees hier een Duitstalig verslag van de gebeurtenis door 'Anarchistische en Autonome Groepen'

Bij een bericht op de Duitse Indymedia zijn ook foto's te vinden.

ImageEr wordt daar gesproken over meer dan 200 arrestaties. Volgens politie en stadsbestuur was het verbod nodig om vernielingen te voorkomen, maar die werden helemaal niet uitgevoerd door de demonstranten.

Een kleinere demonstratie in St Gallen kon op zaterdag wel helemaal uitgevoerd worden.

Het WEF is dit jaar van 23-27 januari. Wat er op de agenda in Davos staat, kun je oa. hier lezen: gentech voor Afrika

Voor komende zaterdag 26 januari is een demonstratie aangekondigd in Davos (14.00 uur voor het Treinstation, voor de optimisten) die onder andere door de groene partij georganiseerd is.