Een bende supersterren terroriseert het sjieke deel van Hamburg: Die Fetten Jahre Sind Vorbei!

ImageEerder kon u op globalinfo al lezen over de 'Voor Niks' campagne in Duitsland (en wel hier). Deze was geinspireerd op Yomango.

Nu is de beer echter helemaal los in Hamburg. Superhelden vallen daar sjieke resaurants en delicatessenshops binnen, gaan er met de waren vandoor en verspreiden die vervolgens onder minderbedeelden in de stad (waaronder zichzelf).

De engelstalig anarchistische website infoshop heeft een artikel over de bende. Zo te zien overgenomen van een of ander persbureau". Onderaan het stuk foto's en een soort discussie over nut van dit soort acties.

"The gang members seemingly take delight in injecting humour into their raids, which rely on sheer numbers and the confusion caused by their presence. After they plundered Kobe beef fillets, champagne and smoked salmon from a gourmet store on the exclusive Elbastrasse, they presented the cashier with a bouquet of flowers before making their getaway.". Politiewoordvoerder Bodo Franz, een van de slimmere in het korps, merkt op dat "They try to make crime fun but are politically motivated."

Website De Vrije had hetzelfde stuk als basis en vertaalde: "Duitse 'Robin Hoods' geven armen de smaak van het goede leven"

Een groep anarchistische 'Robin Hoods' uit Hamburg waarvan de leden gekleed gaan als superhelden, stelen duur voedsel en delicatessen uit exclusieve restaurants om aan de armen te geven.

De leden van de groep scheppen er genoegen in om hun acties met humor uit te voeren. Met een groot aantal mensen weten ze zodoende de nodige verwarring te stichten. Nadat ze een winkel in de exclusieve Elbastraat hadden beroofd van hun 'Kobe beef fillets', champagne en gerookte zalm, kreeg de kassabediende een bos bloemen voor de groep zich uit de voeten maakte.

Deze laatste overval past in het plaatje van de laatste maanden en duidt er op dat de daders uit zijn om de bestaande ongelijkheid in de Duitse samenleving aan de kaak te stellen.

Uiteraard zijn de autoriteiten niet verguld met de acties. Politiewoordvoerder Bodo Franz stelt: "Ze komen weg met het gevoel dat ze net Robin Hood zijn. De groep bestaat uit ongeveer 30 leden. Maar wat hun motieven ook zijn, het zijn dieven, klaar uit."

Carsten Sievers, de manager van een luxueuze supermarkt in de welvarende Blankenese wijk in Hamburg, keek recentelijk toe hoe de rovers wegrenden met hun winkelwagens volgeladen met duur voedsel inclusief het Kobe vlees dat meer 100 euro per pond kost en altijd op hun boodschappenlijstje staat.

In een andere recente overval leegde de groep een buffettafel van een toprestaurant in zakken terwijl een van de leden van een groep een bord omhoog hield met de tekst "The fat years are over", de titel van een topfilm die momenteel in Duitsland draait.

In statements die op internet circuleren deelt de groep mee dat de buit wordt verspreid onder de armste en meest langdurige werklozen van Duitsland. De ontvangers worden met de term 'Hartz IV' aangeduid, een verwijzing naar de in ongenade gevallen Volkswagen-directeur Peter Hartz die door een schandaal met prostituees het veld moest ruimen.

In april vond een massief politieonderzoek naar de groep plaats zonder dat er evenwel arrestaties plaatsvonden. De aanleiding vormde de actie in een luxe winkel waar de volgende tekst werd achtergelaten: "Zonder de mogelijkheden van superhelden om hen te helpen, zou het voor gewone mensen onmogelijk zijn om te overleven in de stad van de miljonairs."

De politie deelt mee dat ze haar onderzoek richt op een los verband van anarchisten en ontevredenen genaamd "Hamburg in Vain", waartoe de superhelden zouden behoren. Maar ze moet toegeven dat de overvallen kundig en met flair plaatsvinden.

De groep houdt zich ook bezig met het verspreiden van zwarte bioscoopkaartjes onder de armen. Pamfletten worden gedrukt waarop passagiers wordt uitgelegd hoe de kaartjescontroleurs in de metro en bussen te ontlopen.

Meneer Franz stelt: "Ze proberen misdaad leuk te maken maar ze zijn politiek gemotiveerd." Lang niet dom die Duitse politieman!

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)