Ga naar de inhoud

Brazilië: Quilombola Campo Grande aangevallen door Politie

Land Grabbing in Quilombola Campo Grande in Minas Gerais (Brazilië) na 22 jaar noeste arbeid

3 min leestijd

(Door Willemjan Vandenplas, bron: DeWereldMorgen)

De Quilombola van Campo Grande werd op 12 augustus belegerd door twee helicopters, verschillende drones en tientallen politiewagens. Dit na een tweede proces tegen de Quilombola of overgenomen landerijen door de boeren van de Movimento Sem Terra (MST, beweging van landloze boeren). Het kwam in het koffiebedrijf tot een handgemeen en honderden gezinnen kwamen op straat terecht tijdens de covid-19 periode.

In de Quilombola van Campo Grande wonen 450 gezinnen. Nadat het bedrijf dat op deze plek suikerriet produceerde failliet ging, wat een grote fiscale en sociale impact tot gevolg had, wordt het terrein al  22 jaar onderhouden door  beweging van landloze boeren en de oude arbeiders van het bedrijf en ze hebben diversiteit in de productie gebracht volgens de agro-ecologische maatstaven.

Nu na het tweede proces (het eerste proces onteigende een woningen eenheid), dat op losse schroeven stond, wil de gouverneur Zema (Partido Novo, oa minister milieu Ricardo Salles, hij wil terug naar de Fazenda-economie) de school ‘Eduardo Galeano’ en de biocomposthoop overnemen. Op 12 augustus kwam het tot een hevig handgemeen met de politie en werd de school vernietigd.

Ondertussen heeft de MST winkels open gedaan in de steden om een betere afzetmarkt te creeëren, zo’n landerijen inhanden van landloze boeren zijn erkend in Brazilië. Toch staan ze onder druk van de grootgrondbezitters en multinationals (In dit geval Rondelez en Nestlé) omdat deze nog aandelen hebben van de landerijen, maar vaak hebben ze diepe schulden aan de arbeiders en andere consortia.

Blijkbaar was het voor landloze boeren de gevaarlijkste periode onder de democratie en niet onder de militaire dictatuur, toen werden ze met rust gelaten staat in een officieel geschiedenisboek van de MST. Dit omdat in de jaren ’70 en ’80 er een gedoog beleid was in verband met bezetting, maar toen ging het over enkele koeiën, nu zijn het voldragen projecten.

De MST is een complexe zaak, terwijl in Argentinië onder Juan Grabois de netwerken tussen landloze boeren en vakbonden floreren. In Brazilië moeten vakbonden en landloze boeren het ontgelden.

Dit is eigenlijk een voorbeeld van een tendens die al langer aan de gang is, eerst werden de territoria van inheemse bevolking aangepakt en nu is er landgrabbing van gebieden in handen van de MST. Terwijl de wetgeving de MST gedoogt, toch komen er steeds vaker processen waarin de MST in het defensief moet gaan.

Misschien is politiek toch maar een wereld van opbouw en afbraak, en de sterkste zullen overleven….