De bekende Franse schaapsherder en anti-globalist is op 12 december na 6 uur detentie vrijgelaten uit een politiecel in Hong Kong.

De bekende Franse schaapsherder en anti-globalist - ook wel de 'Snor' - is op 12 december na 6 uur detentie vrijgelaten uit een politiecel in Hong Kong op voorspraak van de Franse minister voor Handel.... Hij kan zich nu vrijelijk bewegen in de WTO-stad. De interventie van de minister kwam nadat Bové vanuit zijn cel op de luchthaven van Hong Kong had gebeld naar de studio van France Inter waar net een "phone-in" aan de gang was met Pascal Lamy. Hij vertelde daar live voor de radio dat hij vastgezet was. En sprak Lamy daarop aan; hij beschuldigde de WTO ervan dat ze liever zonder critici in de buurt besluiten willen nemen over handel.
(bronnen: "Hong Kong reverses expulsion of WTO protester," door Charles Bremner, 13 december 2005 (hier); en "Hong Kong lets radical French farmer into WTO talks," van 13 december 2005 (hier)..

De maatregelen tegen Bové werden getroffen op basis van een door de autoriteiten opgemaakte (en formeel niet bestaande) "zwarte lijst" van "geweldadige" actvisten die ze niet willen toelaten.

Op 9 december werden een aantal Thai en Filippijnen - waaronder vertegenwoordigers van sociale bewegingen, vrouwengroepen en linkse politieke partijen - bij aankomst op Hong Kong Vliegveld met harde hand opgepakt en ook een uur of 6 vastgezet in een cel. Daarbij werden ze stevig ondervraagd over hun contacten en datgene wat ze van plan zijn te gaan doen in de stad. Na die tijd werden ze alsnog vrijgelaten en mochten naar hun hotel. Een Filippijns parlementslid dreigde met diplomatieke stappen tegen de autoriteiten indien er nog meer Filippino lastig gevallen zouden worden.

Minder geluk hadden een stuk of 25 leden van arbeiders- en boerenbewegingen uit Sri Lanka, India, Nepal en Pakistan die na een maand wachten niets hoorden op hun visumaanvraag. Ze hebben geen kans om de stad binnen te komen.
(bronnen: "WTO protesters held at Hong Kong airport," UPI, 9 december 2005 (hier); "4 Anti-WTO Filipino Activists Detained in HK - Solon threatens to file diplomatic protest," (hier); "Hong Kong braces for the first WTO protest," 11 december 2005).

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door WTO.Zip redactie.)