Ga naar de inhoud

Bolivia: repressie zelfs na de dood

Deze foto is van een demonstratie in La Paz op 19 november. De demonstratie werd hard uiteengeslagen door politie, zoals ze met elke protest sinds de staatsgreep doen. De doodskisten op de foto werden in een optocht  meegevoerd en waren afkomstige uit Senkata, waar minstens 8 demonstranten om het leven kwamen toen politie een blokkade van een olieraffinaderij probeerde te breken.

1 min leestijd

(Bron: Indymedia Argentina, vertaling globalinfo.nl)

in Senkata bij El Alto werd een olieraffinaderij geblokkeerd door demonstranten, om te voorkomen dat er tankwagens met benzine naar de tankstations konden rijden. Politie en militairen traden hard op tegen de blokkade om een konvooi van 40 tankwagens door te drukken. Ze schoten met traangas en later ook met scherp. Minstens acht mensen kwamen om het leven en meer dan dertig mensen raakten zwaar gewond. (Bron, Spaans)

Beelden en engelstalig verslag van de repressie tegen de begrafenisstoet bij telesur op facebook

Zie ook eerder verslag van telesur (dat nu door het coup-regime uit de lucht is gehaald) van de gebeurtenissen bij Senkata:

{youtube}8CcEg5Zvc-o{/youtube}

Hier zie je hoe demonstranten in El Alto twee under cover politieagenten ontdekken die met explosieven in de buurt bezig waren (naar verluidt om daarna de demonstranten de schuld te kunnen geven). Onder hun burgerkleding hadden ze kogelvrije vesten met politie-opschrift

Zie ook: Hoe de OAS de Staatsgreep in Bolivia mee organiseerde

en de reportage daarover van Real News Network

{youtube}5XUViFzuvkE{/youtube}