Ga naar de inhoud

Bevrijd Alaa Abd el-Fattah uit de Egyptische gevangenis

COP27 klimaat conferentie: strijd voor klimaat kan niet zonder mensenrechten. 

3 min leestijd

(Door Da’am Party (1), Vertaling Jan Taat, overgenomen van solidariteit)

COP27, de wereldklimaattop, opende op 6 november in Sharm El-Sheikh in Egypte. De Egyptische president el-Sisi is daar gastheer voor honderd staatshoofden. Terwijl de wereldleiders in Egypte de toekomst van de planeet bediscussiëren, zuchten tienduizenden politieke activisten in Egyptische gevangenissen.

Eén van de meest prominente van hen, Alaa Abd el-Fattah, breidde zijn hongerstaking op de dag van de opening van COP27 uit en is gestopt met waterdrinken. Er is een risico dat dit in een paar dagen leidt tot zijn dood, want hij is al tweehonderd dagen in een gedeeltelijke (100 calorieën per dag) hongerstaking. Dat heeft hem verzwakt. (2)

Repressie na Arabische Lente

Alaa Abd el-Fatta was een vooraanstaande activist gedurende de Arabische lente in 2011. Sindsdien is hij regelmatig opgesloten. Tussendoor ging hij verder met zijn activisme en publiceerde een boek met artikelen in het Engels. In 2019 werd hij vrijgelaten na vijf jaar gevangenis voor deelname aan een vreedzame demonstratie in Cairo. Binnen twee maanden werd hij opnieuw gearresteerd en voor een tweede keer berecht door een militaire rechtbank, dit keer samen met zijn advocaat, Muhammad Albaker en activist Mohamed (Oxygen) Ibrahim. Alaa werd veroordeeld tot vijf jaar en zijn vrienden tot vier jaar. De aanklacht: Publicatie van valse informatie op het internet.

Alaa Abd el-Fattah heeft zowel de Britse als de Egyptische nationaliteit. Ondanks dat laten de autoriteiten van de Wadi Natrun gevangenis geen bezoek van vertegenwoordigers van de Britse ambassade toe. In strijd met de Egyptische wetgeving, verhindert de gevangenis hem toegang tot kranten, boeken en radio.

Campagne

Een grootschalige internationale publiciteitscampagne is in april – het begin van de hongerstaking – gestart. De moeder van Alaa en zijn zusters, ook belangrijke activisten in de Egyptische democratische beweging, geven leiding aan de campagne voor vrijlating. Zij oefenen ook druk uit op de Britse regering.
Publieke druk is ook opgevoerd tijdens de aanloop van de klimaattop. Prominente persoonlijkheden, waaronder een groot aantal Nobelprijswinnaars van literatuur en wetenschap, milieu- en mensenrechtenorganisaties, riepen de Egyptische regering op om Alaa en zijn vrienden vrij te laten. Deze oproepen benadrukken dat strijd tegen de klimaatsverandering en voor mensenrechten niet los van elkaar staan en dat het niet past de conferentie op Egyptische bodem te houden als de autoriteiten vrijheidsstrijders als Alaa Abd el-Fatta onderdrukken.

Khalid Abdalla, een Egyptisch/Britse filmregisseur die actief is in de campagne, verklaarde in een interview met Sky News op 5 november: We maken ons ernstige zorgen over de toekomst van de aarde en de mensheid vanwege de klimaatcrisis. Maar als al die staatshoofden geen gerechtigheid voor Alaa Abd el-Fatta en de andere politieke gevangenen kunnen garanderen, hoe kunnen ze dan de mensheid redden?

(1) Eerder, 9 november 2022, gepubliceerd op daam.org.il. Vertaling Jan Taat.
(2) Volgens de BBC (16 november) heeft de moeder van Alaa Abd el-Fattah een handgeschreven brief van haar zoon ontvangen dat de hongerstaking is beëindigd. Dat is gebeurd nadat hij vorige week vrijdag het bewustzijn verloor en een infuus kreeg toegediend, BBC (17 november).