Ga naar de inhoud

Argentinie: 10.000den herdenken Dario en Maxi

Afgelopen zaterdag, 26 juni, was het precies twee jaar geleden dat Dario en Maxi, twee Argentijnse activisten, door de politie doodgeschoten werden. Er vond een gigantische herdenking plaats.

2 min leestijd
Placeholder image

Maximiliano Kosteki en Dario Santillan maakten deel uit van de werklozen-organisatie MTD-Anibal Veron (‘piqueteros’: blokkeerders). Twee jaar geleden besloot die samen met andere piquetero-organisaties een kruispunt van snelwegen te blokkeren om te protesteren tegen de economische crisis en het beleid van de toenmalige regering Duhalde. Op de brug Puente Pueyrredon trad de politie keihard op tegen de demonstranten en schoot met scherp. Dario en Maxi overleefden dat niet.

De schutters zijn nooit vervolgd. Ook de huidige regering van president Kirchner heeft niets ondernomen om de moorden te onderzoeken. Ondertussen blijft de politie naar eigen goeddunken in de rondte schieten en worden arrestanten op politiebureaus vrijwel stelselmatig mishandeld.

Vandaar dat de centrale eis van de demonstratie van afgelopen zaterdag ook was: “Berechting en bestraffing van de daders van het bloedbad van de 26e”.

Op de betreffende brug werd een nachtwake gehouden door vele vrienden van Dario en Maxi. Des ochtens werd een herdenkingsdienst georganiseerd door buurtbewoners. Op de Plaza de Mayo vertrokken meer dan 50.000 demonstranten voor een tocht naar de brug, waar onder andere familieleden van de twee vermoorde piqueteros spraken. De manifestatie vond een indrukwekkende afsluiting toen personeel van de (bezette en in eigen beheer genomen ) keramiek-fabriek Zanon een speciaal vervaardigd tegeltafereel aan de familie overhandigden.

Meer bericht en foto’s zijn te vinden op Indymedia Argentina

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees, XminY.)