Ga naar de inhoud

Algemene staking Colombia; CUT oppert nieuwe strategie

Na meer dan een maand van algemene staking en opstand in het hele land, met honderden verdwenen demonstranten en duizenden arrestanten en gewonden, roept de eenheidsvakbond CUT op tot nieuwe strategieën.

4 min leestijd

(Bron: Telesur, English version, vertaling globalinfo.nl (die best wel donaties lust)  foto Maranie Rae twitter)

Nationaal stakingscomité in Colombia kondigt nieuwe strijdstrategieën aan

de aankondiging werd gedaan door Francisco Maltés, voorzitter van de Central Unitaria de los Trabajadores (CUT).

Het Nationaal Stakingscomité (CNP) van Colombia heeft dinsdag nieuwe strijdstrategieën aangekondigd om geweld en moorden te voorkomen die het gevolg zijn van de repressie van de staat tegen betogers, en heeft de mobilisaties op woensdagen die sinds 28 april jl. in het land zijn gevorderd, tijdelijk opgeschort.

De aankondiging werd gedaan door Francisco Maltés, voorzitter van de Central Unitaria de Trabajadores (CUT), een van de organisaties die lid zijn van de CNP.

Het Comité op tot een groot concert op 20 juli om te herdenken dat het één jaar geleden was dat de noodverklaring aan de regering werd voorgelegd.

Ook werd aangekondigd dat er een grote nationale dialoog zal worden ontwikkeld, waaraan het Comité de deelname verwacht van onder meer vakbonden, maatschappelijke sectoren, burgers en universiteiten, om aan de hand van de punten van de noodlijst een aantal wetsvoorstellen op te stellen.

“Rekening houdend met het feit dat de CNP heeft opgeroepen voor een algemene staking op 28 april, is besloten in hetzelfde kader, tot een tijdelijk onderbreking van de periodieke acties,” zei Maltés, waarbij hij zijn bereidheid tot dialoog bevestigde en het plan van actie die in de komende dagen zal volgen.
 “De sociale mobilisatie zal doorgaan in Colombia, meer mobilisaties zullen later komen. Op dit moment en op dit moment zullen we het grote concert houden op 20 juli, wanneer we de eerste verjaardag van de presentatie van het noodplan zullen vieren,” voegde hij eraan toe.

De leden van het stakingscomité zeiden dat er op 20 juli een grote mobilisatie zal plaatsvinden die gepaard zal gaan met de presentatie van zeven initiatieven en projecten in het Congres van de republiek, die verband houden met de lijst van eisen.

Na 49 dagen staking hoopt de CNP de noodverklaring uit te werken door enkele acties te onderbreken om nieuwe organisaties in het Zuid-Amerikaanse land bijeen te brengen in het licht van het mislukken van de onderhandelingen met de regering en hoopt zij dat het Congres zal luisteren naar de geluiden van de bevolking.
Verwacht wordt dat er een grote zitstaking bij het Congres zal worden gehouden op 20 juli om een pakket van vijf hervormingen, in de gezondheidszorg, belastingen, openbaar onderwijs, onder andere punten die in de noodoproep naar voren worden gebracht, nu de regering van Iván Duque zich doof houdt voor de roep uit de bevolking.

Sectorale, regionale en populaire sectoren zullen worden gehoord in een nieuw actieplan van de CNP, de organisatie die verwacht vergaderingen op pleinen te houden in verschillende steden van het land om hun voorstellen te presenteren met de bedoeling om nieuwe ruimtes te genereren

De CNP zei dat zij zal blijven aandringen op de intrekking van verschillende decreten van de regering Duque, zoals het decreet dat de militaire bijstand uitbreidde op verschillende pleinen waar sinds het begin van de staking massale demonstraties werden gehouden.

De repressie tegen de betogers heeft volgens de NGO Temblores geleid tot meer dan 70 doden, tientallen gewonden, meer dan 3.000 mishandelingen door de politie en tientallen vermisten.

——

Aanvulling globalinfo: Tot zover de vertaling van het bericht van telesur.

Onder de demonstranten in Colombia is geen unanimiteit over de te volgen strategie. Hoewel de tol hoog is, zien velen ook dat de mobilisaties blijven aanhouden en vrezen ze dat de zet van de CNP om gas terug te nemen het momentum weg zal halen, en terug zal brengen naar het parlement waar de neoliberalen heersen. Ver weg van de grote steden zijn ook veel gebieden waar inheemse bewoners in de meerderheid zijn en het heft in eigen handen genomen hebben en zich niet altijd vertegenwoordigd voelen door de overkoepelende CNP
(eerder overzicht, Engels)

Met name in Cali is de toestand zeer gespannen en is een deel van de stad in permanente handen van de demonstranten. Er wordt internationaal geld voor ingezameld (https://vaki.co/en/vaki/soscali?skip=true#updates)

Check de situatie in Cali bijvoorbeeld op telegram