Advokaat over G20-invallen: volstrekt illegaal
Gabriele Heinecke is advocate van enkele van de G20-arrestanten. Ze volgt alle bewijsvoering zorgvuldig en geeft in een interview in dagblad Junge Welt haar mening over de golf van 22 huiszoekingen van vorige week. Duitsland is een politiestaat geworden, waar het meedoen aan een demonstratie al genoeg is om justitie over je heen te krijgen.
(Foto Montecruz Foto cc/flickr zie hier achtergrond over de golf huiszoekingen van 5 december)
In het interview verklaart Heinecke allereerst verbijsterd te zijn geweest dat als reden voor de huiszoekingen was gegeven dat ze bedoeld waren om “achtergronden en structuren” van de demonstranten bloot te leggen. Maar daarvoor mogen huiszoekingen helemaal niet benut worden, die zijn er om bewijzen te vinden die nodig zouden zijn om juridische vervolging mogelijk te maken. Desondanks werd de verklaring van de politie op de dinsdagmiddag na de huiszoekingen zonder problemen door media en politiek aanvaard. Heinecke ziet het hele gebeuren daarom vooral in het kader van de poging van justitie om het hele debat over de vervolging van de G20-demonstranten weer naar zich toe te trekken. Ook als ze wel bedoeld waren om bewijsmateriaal te vinden, waren de huiszoekingen trouwens nutteloos volgens de advocate, immers vijf maanden na de demonstraties…
Ook opmerkelijk was het feit dat een deel van de huiszoekingen gericht was tegen leden van de jongerenafdeling van de vakbond ver.di. Zij vervulden een sleutelrol in het debat rond de aanpak door de politie van de Rodenbarg-demonstratie (waar een groot deel van de arrestanten viel, en ook zwaargewonden onder de demonstranten). Zij hadden zich in een tv- uitzending van het onderzoeksprogramma Panorama uitgesproken over de bewuste demonstratie, en de versie van de politie dat die demonstratie hen met geweld had bejegend, duidelijk weersproken. Juist zij kregen huiszoekingen te verduren.
Het is voor de politie belangrijk dat het Rodenbarg-proces tegen Fabio slaagt en tot een zware veroordeling voert, want daarna volgen nog processen tegen zeventig andere demonstranten uit dezelfde zaak, die dan makkelijker ook veroordeeld kunnen worden, waarna het politie-optreden gelegitimeerd is. Maar als Fabio vrijgesproken wordt, gaan de andere processen misschien niet eens door.
De redenering die politie en justitie probeert door te voeren is dat iedereen die bij de demonstratie was, automatisch schuldig is omdat die demonstratie het doel had om zich gewelddadig naar het beoogde doel te begeven. Collectieve schuld dus. Politie heeft bekend gemaakt dat het zo’n 25.000 videofilms heeft waarmee nog meer schuldigen worden gezocht. Volgens Heinecke is dat ‘erger dan Orwell’, dat betekent dat voortaan iedereen die op een demonstratie was er op kan rekenen dat hij of zij geregistreerd is geraakt en wellicht een proces aan de broek krijgt omdat er elders in de demonstratie misschien een incident is geweest.
Er is in Duitsland juridisch precedent over wanneer dergelijke ‘Öffentlichkeitsfahndung’ toegestaan is, namelijk als er sprake is van ernstige misdaden. De vraag nu is of het gooien van flessen naar de ME, zonder dat er gewonden vallen, daar wel onder valt. Heinecke legt uit dat de politieke omstandigheden nu een heel anders zijn. “Demonstraties worden voorgesteld als een bedreiging voor de openbare veiligheid en orde. Daarbij wordt in alle politieverklaringen, zoals opgemerkt door professor Hans Alberts van de politieacademie in Munster in een brief aan de redacteur in juli, zorgvuldig verzwegen dat de politiestrategie bij de G20, een strategie van hard ingrijpen was, waarvan de politieleiding wist dat die tot escalatie zou leiden Politici en politieleiding hebben bewust voor deze escalatie gekozen.”
————-
Ps: steun globalinfo.nl, meer informatie hier!