Over enkele dagen wordt de afslag verricht. De G8-top in Schotland gaat beginnen...

ImageNog wat weetjes over de komende G8 (als aanvulling op eerdere update)

De Britse en Schotse pers gaat voort met het vertellen van wonderbaarlijke verhalen over de te verwachten protesten. Met name 'de anarchisten' dienen als een dankbaar spook. Zo blijft het verhaal de ronde doen dat 'anarchisten' van plan zouden zijn om de Make Poverty History demonstratie (van gematigde NGO's) in Edinburgh op 2 juli te verstoren. Dat verhaal is nergens op gebaseerd, typerend in al die berichten is ook dat ze geen enkel feit melden, alleen 'geruchten'. Het is bekend dat demonstranten met radicalere eisen aan de demo deel zullen nemen met eigen blokken en spandoeken, zoals Make Capitalism History, evenals het vermakelijke pseudo-zakenmannenblok CRAP (Bomb the Poor!). Hier vind je een newsgroup-site waarop veel van de journalistieke hoogstandjes over de G8 gepost worden.

Op Indymedia UK verscheen ook een bloemlezing van spookverhalen in de lokale Schotse pers. Daarin is prake van "splinter groups the Clandestine Insurgent Rebel Clown Army (Circa), Disco Bloc and the Fairy Army today announced they are "assembling" for the protest.". Ook in andere kranten wordt vermeld dat de actievoerders een heus leger zouden hebben opgericht. Als je goed leest blijkt dat ze het echt over het Clowns Army hebben, wat alleen maar een goede parodie op een leger is. Een half jaar geleden lieten we op het globaliseringscafe van XminY al beelden van dit 'leger' zien, waarbij we voor de grap vertelden dat het maar goed was dat de Telegraaf hier nog niet achter was gekomen. Maar dat soort kranten schaamt zich er dus niet voor om de lezers te doen geloven dat het om een echt leger zou gaan. Wat ook tot veel paniekzaaierij in de Schotse kranten voert, is dat actiegroepen op 4 juni oproepen tot een carnaval 'voor volledig geluk voor iedereen' website. Dat wordt een streetrave, en komt voort uit de inmiddels bekende precarity-activisten. Maar de media willen doen geloven dat het een mysterieuze ondergrondse organisatie is die veel geweld wil veroorzaken. De organisatoren hebben geweigerd om van tevoren vergunning aan te vragen en te overleggen met de politie, die toch alles wil verbieden, hetgeen het de kranten mogelijk maakt om er de wildste verhalen over te schrijven. Overigens zullen er wel degelijk blokkades en acties in Edinburgh plaatsvinden. Zo zal the Church of Immaculate Consumption vast wel weer een paar warenhuizen bezoeken om gebeden aan te heffen voor ongestoorde koopdrift. Aangezien Shopping the new religion is, hebben ze er maar een kerk voor opgericht. Hier is nog een mooie blog

Een giller blijft het dat allerlei banken in Edinburgh en Glasgow bekend hebben gemaakt dat ze open zullen blijven maar hun personeel geadviseerd hebben om 'in vrijetijdskleding' op het werk te verschijnen. Pak-en-stropdas, danwel kokerrok-en-pumps zou wel eens onpopulair kunnen zijn de komende dagen.

Ondanks eerder geklaag van politiechefs dat de veiligheid rond de top niet goed geregeld is, maakte de politie op 28 juni trots bekend dat ze er klaar voor zijn (bron). Met de inzet van 10.000 agenten en de beschikking over allerlei nieuwe wapens is dat zo knap nog niet. Er zullen alleen al 150 man in het hoofdkwartier zitten om de troepen te besturen. Interessant is nog wel de verklaring dat ze niet van plan zijn traditionaee relbestrijdingsmiddelen als traangas en waterkanonnen in te zetten. Ze hebben ze helaas wel achter de hand.

Om golfoorde Gleneagles is 7 kilometer hekwerk opgericht, dat alleen al een miljoen pond gekost heeft. Zie hier wat mooie foto's. Omdat het hek hier en daar toch wat gammel aandoet, is er daarbinnen nog een extra ring aangelegd, waar een verdediging achter staat die tot hele nare dingen in staat zegt te zijn. Desondanks plant de People's Golfing Association op de tweede dag van de top, 7 juli, nog steeds een autonoom golftourenooi op de courts van Geleneagles. Zonder caddies.

Ondertussen blijft het Make Poverty History netwerk, dat die Live 8 concerten onder de hoede heeft en de demonstratie van 2 juli organiseert, de gemoederen bezig houden. Het schurkt enorm tegen de Britse regering aan. In maandblad Red Pepper verscheen een artikel over de achtergrond van de coalitie en de vele dubbelfuncties met de regering. In het stuk wordt ook gerefereerd aan een artikel in weekblad The New Statesman "Why Oxfam (een van de voornaamste leden van MPH) is Failing Africa".

De onvolprezen instelling New Economics Foundation heeft ondertussen een (gedegen rapport uitgebracht over de gevolgen van klimaatverandering voor Afrika Blair wil immers doen geloven dat onder zijn voorzitterschap Afrika gered gaat worden. Eerder werd al vermeld dat op het gebied van klimaatverandering de G8 ondanks eerdere claims geen enkele zinnige maatregel wil treffen.

Wat ook een vermelding waard is, is de eigenaar van het hotel in Gleneagles waar de conferentie plaats zou moeten vinden. Dat is een van de grootste multinationals van het Verenigd Koninkrijk, de drankenhandel Diageo. Hier vind je een overzicht van alle merknamen die in hun bezit zijn: en die je beter dus niet meer kunt drinken, tenzij op de yomango-wijze verkregen (van Johnny Walker tot Baileys en Dom Perignon, je moet er wat voor over hebben).

Dan moet er nog gewezen worden op de internationale radio-coalitie die tijdens de protesten uitzendingen zal verzorgen en waaraan onder andere de companeros en -as van Radio Wanklank bij zullen dragen. In de regio Amsterdam ook nog ouderwets op de ether te ontvangen met dank aan gouwe ouwe Vrije Keyzer op FM 89.6 mHz.

Voor wie op een gegeven moment genoeg heeft van de limonademuziek van Live 8 hier het muziekprogramma op het actiekamp bij Gleneagles:

Naast de dissent! actiekampen in Glasgow en Stirling (de laatste op loopafstand van Gleneagles) zijn ze er eindelijk in geslaagd de autoriteiten in Edinburg te vermurwen tot het toestaan van een plek in Edinburg: De omstandigheden zijn niet ideaal (hek eromheen, bewaking, camera's) maar er zal voorafgaand aan het begin van de top en de blokkadeacties ook een gigantisch programma vol informatie georganiseerd worden: programma.

Wat de actievoerders extra zorgen bart, zijn de weersvoorspellinge. Een regenfront nadert. Een volledig ondergelopen camping tijdens het popfestival van Glastunbury vorige week spreekt boekdelen)

Geld! Het is nog steeds mogelijk om de portemonnee te trekken om dissent! Te helpen om de giga-kosten voor alle acties te dekken. Het is echt hard nodig, Je kunt je giften storten op het gironummer van XminY Solidariteitsfonds (609060 Amsterdam, ovv, 'geld voor G8')

En ter herinnering: 6 juli is internationale actiedag tegen de G8 en andeere kapitalistische ellende, 8 juli actiedag om klimaatverandering (denk aan uw lokale SUV/oliemultinational)

Rest ons nog de gebruikelijke lijst websites voor al uw overige informatie te geven
Dissent!: http://www.dissent.org.uk
Nederland: http://squat.net/scotland
Belgie: http://www.stopg8.be/
Katern Ravage: (4 pagina's achtergrond en agenda enzo):
http://www.antenna.nl/ravage/index.htm?2005/nummer8/g8.htm~mainFrame
G8-berichten sectie van indymedia UK:
http://www.indymedia.org.uk/en/actions/2005/g8/
Indymedia Schotland: http://scotland.indymedia.org/
Indymedia-Nederland: http://www.indymedia.nl
Globalinfo (Nederlands) http://www.globalinfo.nl
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)