Na John Bolton als ambassadeur van de VN, schuift de VS weer een hardliner bij een belangrijke internationale instelling binnen. Paul Wolfowitz zal volgens sommige deskundigen de Wereldbank te gronde richten.

Volgens een bericht op de website van de Britse zender BBC, wordt de aanstelling van de omstreden hardliner Paul Wolfowitz als president van de Wereldbank, na diens bezoek aan Europa door de EU gesteund. Wolfowitz, tot nu toe onderminister van Defensie en de architect van de aanval op Irak, werd begin maart onverwacht door Bush naar voren geschoven als kandidaat voor het presidentschap van de Wereldbank ter vervanging van James Wolfensohn. Doorgaans bepaalt de VS wie de Wereldbank aanvoert, en doet de EU dat voor het IMF.

Wolfowitz is een van de grootste havikken in het kabinet van Bush en zijn kandidatuur werd in de hele wereld met afschuw ontvangen (zie ook: Poppen aan het Dansen, hier op globalinfo). Wolfowitz zou volgens veel waarnemers nooit belang kunnen hechten aan daadwerkelijke hulp bij ontwikkeling van arme landen, en slechts het Amerikaanse belang voorop stellen. Eerder had Bush een vergelijkbare zet gedaan door John Bolton te benoemen tot ambassadeur bij de VN. Bolton had als onderminister van Buitenlandse Zaken altijd schamper gedaan over de VN.

Volgens het bericht op de BBC-website, is de benoeming van Wolfowitz nu zo goed als zeker. Na een bezoek aan Brussel vandaag (woensdag) hebben Europese leiders verklaard dat ze ervan uitgaan dat de benoeming snel doorgang zal vinden. Donderdag wordt erover besloten bij de Wereldbank in Washington. In ruil, wordt gesuggereerd, krijgt Europa een van de twee vacante posten van vice-president. De Luxemburgse president Jean-Claude Juncker sprak over Wolfowitz als "de komende president van de Wereldbank". Luxemburg is momenteel voorzitter van de EU.

(bron: bericht op website BBC)

Zie ook: Lang Leve Wolfowitz! in Zand in de Machine van Attac Vlaanderen.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)