Ga naar de inhoud

3 apr. Amsterdam, Symposium: “De kwestie van de apartheid in Israël/Palestina.”

In discussies over de toekomst van Israël en Palestina is de zogenaamde twee-staten-oplossing lang het dominante paradigma geweest. Hoewel de onwaarschijnlijkheid van deze strategie inmiddels algemeen aanvaard is (meestal geformuleerd als “op de rand van de afgrond”), bewijzen officiële instanties zoals de VN, de EU en de meeste van hun lidstaten nog steeds lippendienst aan het idee, zonder dat er een haalbare visie op de uitvoering ervan bestaat.

2 min leestijd

(Bron: English version here: website docp)

Organisatie: docP – The Rights Forum – Students for Justice in Palestine

Plek: UvA-library, Doelenzaal, Singel 425, Amsterdam

Voertaal Engels

3 April 2020, 13-17.00 uur

Met:

Professor Virginia Tilley, co-auteur van het VN ESCWA-rapport “Israeli Practices towards the Palestinian People and the Question of Apartheid 2017”; en auteur van The One State Solution, 2003.

Professor John Dugard, auteur van Confronting Apartheid. A Personal History of South Africa, Namibia and Palestine, 2018

Dr. Mustafa Barghouti, Health Development Information and Policy Institute, Palestina

Drie paneldiscussies

In discussies over de toekomst van Israël en Palestina is de zogenaamde twee-staten-oplossing lang het dominante paradigma geweest. Hoewel de onwaarschijnlijkheid van deze strategie inmiddels algemeen aanvaard is (meestal geformuleerd als “op de rand van de afgrond”), bewijzen officiële instanties zoals de VN, de EU en de meeste van hun lidstaten nog steeds lippendienst aan het idee, zonder dat er een haalbare visie op de uitvoering ervan bestaat. Ondertussen heeft de regering van de Verenigde Staten een nieuw plan gelanceerd dat de “Deal of the Century” wordt genoemd en dat in wezen de weg vrijmaakt voor Israël om een groot deel van de bezette Palestijnse gebieden te annexeren.

Tijdens het symposium krijgen de panelleden en de gasten de gelegenheid om andere kwesties te bespreken, waaronder de vraag of de apartheid zich beperkt tot de bezette Palestijnse gebieden of dat, in het licht van maatregelen zoals de Nation State Law , kan worden gezegd dat Israël de apartheid in Israël zelf uitvoert. Strategieën voor de bestrijding van het beleid en de praktijken van Israël zullen ook worden besproken, met inbegrip van de waarde van BDS en de toekomstige rol van beleidsmakers, academici en activisten.

Registratie is vereist, stuur daarvoor een email naar symposiumapartheid@gmail.com

Deelnamekosten: €10,- via https://donate.docp.nl/. Vermeldt aub “Symposium” bij de betaling.

Studenten gratis deelname.

Het volledige programma zal in een later stadium beschikbaar worden gesteld. Raadpleeg de website www.docp.nl voor eventuele wijzigingen.