Ga naar de inhoud

18 februari: Bewoners Rotterdamse Tweebosbuurt in actie tegen huisuitzettingen door Vestia en Alvast

Rotterdam – De zwalkende woningcorporatie Vestia en vastgoedbeheerbedrijf Alvast dreigen vanaf 1 maart wederom tientallen Rotterdamse flex-huurders op straat te zetten. Vestia wil ruim vijfhonderd sociale huurwoningen in de Tweebosbuurt slopen en daar duurdere woningen voor in de plaats bouwen. Vestia wil met de voor 1 maart aangekondigde huisuitzettingen een start kunnen maken met slopen, terwijl Alvast nog altijd nieuwe tijdelijke huurders in leegkomende huizen plaatst. Bovendien lopen er nog allerlei procedures tegen de sloop van de buurt en de verdringing van haar bewoners.

5 min leestijd

(Bron: website BPW)

Daarom organiseert BPW Rotterdam samen bewoners van de Tweebosbuurt een eisenoverhandiging op donderdag 18 februari bij het hoofdkantoor van Vestia. Kom naar de actie, deel het Facebookevenement en dit artikel en gebruik #stophuisuitzettingtweebosbuurt als je solidariteit wilt tonen met de bewoners!

Woonzekerheid in corona- en wooncrisis
Veel van de bewoners die nu worden gedwongen om te verhuizen kunnen geen kant op. Nooit eerder is het zo moeilijk geweest om in Rotterdam een betaalbare woning te vinden. Voor een sociale huurwoning komen velen niet op tijd in aanmerking, waardoor zij min of meer worden gedwongen om zich te schikken naar tijdelijke, onzekere of te dure woonsituaties. Ondertussen luidt het dringende devies van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven en in quarantaine te gaan indien nodig. Onszelf en anderen beschermen in een gezondheidscrisis is een maatschappelijke topprioriteit geworden. Bewonersgroep Tweebos heeft zich inmiddels met BPW Rotterdam georganiseerd en eist nu woonzekerheid voor alle klemzittende huurders.

“De dreiging om je huis te verliezen is super stressvol, want Alvast heeft geen andere woning voor mij beschikbaar. Maar ja, ik kan toch niet accepteren dat ik en nog meer mensen dakloos worden gemaakt, hier in mijn buurt. De noodzaak is hier nog geeneens toe.”

“Verhuizen tijdens een coronacrisis met lockdown en avondklok is ondoenlijk. Ten eerste: waarheen? En als je dan een vervangende woning zou krijgen, hoe gaat zo’n verhuizing dan, zonder hulp van een groepje mensen? De financiële situatie van veel huurders is belabberd. Wij hebben niet de luxe om naar een ander huis te vertrekken”

Sergio (Tweebosbuurtbewoner)

Reguliere huurder Mustapha die zich verzet tegen de sloop van zijn buurt:

“Een rechtszaak tegen het ontbinden van reguliere huurcontracten loopt nog. Bewoners zien dus ook geen enkele reden voor de ontruiming van tijdelijke huurders en anti-kraakbewoners, voordat daarover een uitspraak is gedaan. Woningen slopen voor een kale vlakte in de wijk, terwijl mensen hierdoor dakloos worden, is slecht voor de leefbaarheid van deze stad. En er is geen enkel spoedeisend belang”

Mustapha (Tweebosbuurtbewoner)

Hoe moet je in quarantaine gaan als je geen huis meer hebt?
Onlangs schreef Bewonersgroep Tweebos een brief aan Burgemeester Aboutaleb (zie bijlage 1) om de dreigende huisuitzettingen te voorkomen. Een reactie is hier nog altijd niet op gekomen. Bewoners voelen zich in de kou gezet: “Spijtig, dat we als Rotterdamse burger worden genegeerd”, zegt Sergio.

Ook diende DENK een motie in, om de huisuitzettingen van tijdelijke huurders een halt toe te roepen (zie bijlage 2). Deze werd echter verworpen.

Tegen stemden: CDA, Groenlinks, PVDA, Christenunie, VVD, PVV en Leefbaar Rotterdam (34 zetels)
Voor: SP, Denk, Nida, PVDD, 50 Plus (10 zetels).

“De overheid roept ‘zorg voor elkaar tijdens de coronacrisis’ maar dit is wel erg cynisch als zij zelf meewerken aan huisuitzettingen. Ook wordt er geen uitstel verleend, dat is onmenselijk. Het kan niet zo zijn dat de Rotterdamse politiek letterlijk meewerkt aan nog meer dakloosheid van veel jonge Rotterdammers. We zitten middenin een woon- en coronacrisis. Wij gaan hiermee niet akkoord. Een stad kan haar burgers niet wegredeneren. Wij zullen dan ook beroepen op onze huurrechten, en strijden voor onze woonzekerheid.”

Wendy (Tweebosbuurtbewoner)

Bewonersgroep Tweebos en BPW eisen daarom van Vestia, Alvast en de overheid/gemeente Rotterdam:

1. Stop de huisuitzettingen in de Tweebosbuurt.

2. Biedt woonzekerheid voor iedereen en voorkom dakloosheid.

Huisuitzettingen gevolg van politiek beleid

De huisuitzettingen in de Tweebosbuurt vinden niet zomaar plaats. Ze zijn het gevolg van politieke keuzes. Tal van bewoners worden hiermee bedreigd waardoor zij steeds weer in actie moeten komen. Ook de zittende bewoners worden weggepest om de bevolkingssamenstelling te wijzigen.

“Arme bewoners worden hier uitgezet om plaats te maken voor met mensen met een hoger inkomen. Dat gentrificatieproces zie je overal in Rotterdam terugkomen. In tijden van wooncrisis sociale huur slopen is bezopen. Tussen nu en 2030 verdwijnen er 12.000 sociale huurwoningen. In de Tweebosbuurt gaat het om 599 sociale huurwoningen waarvoor er slecht 137 sociale huurwoningen terug zullen komen. Kortom: Veel mensen worden de stad uitgebonjourd”

Mustapha (Huurder Tweebosbuurt)

Maar het bezwaar tegen de sloop loopt nog altijd. “Wij reguliere huurders verklaren ons solidair met de tijdelijke huurders. We weten dat zij ook knel zitten en alleen samen komen we vooruit in deze stad”.  Midden in de woon-en coronacrisis, zonder enig spoedeisend belang, mensen rechteloos op straat zetten is volstrekt onacceptabel.

{youtube}9G0UjzLJwLY{/youtube}

Hoe kun jij helpen?

  • Deel dit bericht via sociale media! Gebruik de hashtag #stophuisuitzettingtweebos.
  • Kom naar de eisenoverhandiging op donderdag 18 Februari, 14:00, Vestia, Hilledijk 71, Rotterdam.
  • Deel het facebook event met je solidaire vrienden.
  • Heb jij ook last van woononzekerheid? Meld je bij BPW.

Corona-maatregelen en voorbereidingen huurdersactie

Conform de corona-maatregelen houden we 1,5 meter afstand. En vergeet je mondkapje niet mee te nemen. Voor wie geen mondkapje heeft, zal BPW deze ter plaatse verstrekken. Naast de eisenoverhandiging aan Vestia zijn er korte toespraken. Door simpelweg naar de actie te komen ben je al een geweldige steun, maar mocht je in de gelegenheid zijn om een spandoek of protestbord te maken: leef je uit! Samen zorgen we voor een krachtig geluid tegen falend woonbeleid.

Neem voor meer info, vragen of contact met de bewoners, contact met ons op via: contact(@)bondprecairewoonvormen.nl