17/2 in Brussel demonstratie tegen software patenten. Eerder waren er al demonstraties geweest. Waarom is het nu WEEER nodig? Lees verder!

Image(zie ook aanvulling onderaan)

Op 2 feb jl. heeft de JURI, juridische commissie van het Europees Parlement, met grote meerderheid besloten om de Europese Commissie te vragen om de procedure voor de softwarepatentrichtlijn opnieuw te starten. Zie ffii.be

(zie ook eerder bericht op globalinfo).

Eerder was het (het nationale parlement van) Polen die tot 2 keer toe (in december en januari) ervoor zorgde dat het stemmen niet door ging om tijd te rekken voor de JURI uitspraak. Zie thankpoland voor de petitie. Deze JURI uitspraak is er sinds 2 feb echter helaas negeert de Raad van Ministers deze uitspraak. Men zal dus 17 februari toch gewoon verder gaan vandaar de demonstratie!

Polen wil echter niet nog een keer 'voor schut staan' en vraagt om hulp. Van het Nederlandse parlement hoeven we niets te verwachten... maar, de Spaanse 'eerste kamer' (senato) heeft na een stemming besloten tegen het software patenten besluit te zijn en roept nu het Spaanse nationale parlement op om tegen te stemmen. Zie nosoftwarepatents.com

Info over demonstratie en todo-lijst hier je kunt daar ook input geven (bijv tips geven voor acties).

Read on for global information about software patent in the EU at nosoftwarepatents.com information available in all EU languages. Of zoek op indymedia.nl naar 'patent'.

website

aanvulling

Beste FFII-supporter[1],

Het is tijd om in de bres te springen voor de Europese democratie.
Praat met uw regering. Wees erbij op de grote demonstratie in Brussel op 17 februari 2005! ( zie http://demo.ffii.org/demo0502/ ).

Vorige week heeft het Comité voor Juridische Zaken van het Europees Parlement (JURI) gevraagd om het wetgevend proces op softwarepatenten te herstarten, maar dit verzoek is nog steeds in gevaar:

- De EU-Raad is van plan om haar verouderde "politiek akkoord" op softwarepatenten aan te nemen tijdens een vergadering van de ministers van financiën op 17 februari. Het kan niet van Polen verwacht worden om het opnieuw in zijn eentje te stoppen. Een ander land dient nu het initiatief te nemen (maar zal steun krijgen van Polen).

- Zodra de Raad haar "akkoord" aanneemt, kan de Commissie ervoor kiezen het verzoek van het Parlement voor een herstart van de procedure te negeren.

- We kunnen er niet vanuit gaan dat onder dergelijke omstandigheden de Voorzittersconferentie van het Europees Parlement (die ook op de 17e vergadert) de confrontatie aan zal gaan.

Dus is het nog steeds mogelijk dat we met een 2e lezing opgezadeld worden, met alle gevaren van dien[2].

In deze enorm spannende situatie hebben we uw hulp nodig. Het is dan ook niet voor niets dat we 17 februari hebben uitgeroepen tot de D-day van de softwarepatenten. Dan komt het er op aan. Als u van plan bent ooit nog in Brussel te gaan demonstreren, dan is de 17e DE dag om dat te doen.

Het zou mooi zijn als u de 17e in Brussel zou kunnen zijn, maar het is ook belangrijk dat men in de politiek nog eens hoort dat het bedrijfsleven in Nederland zich zorgen maakt en dat het niet alleen studenten en Open-Source hippies zijn die zich druk maken. Daarom zou het zeker goed zijn als u vanuit uw bedrijf een e-mail/fax/brief naar de Tweede-Kamerleden Hessels (CDA), Örgü (VVD) en/of Van der Vlies (SGP) zou kunnen sturen[5]. Wees s.v.p. zo beleefd mogelijk!

Het beste is om persoonlijke brieven te schrijven. Het spammen van standaardmailtjes werkt alleen maar averechts. Als u hulp nodig heeft bij het vinden van feiten/argumenten etc. kunt u het beste een mailtje sturen naar(dit is een mailinglist, waar u zich eventueel voor kunt inschrijven op http://lists.ffii.org/mailman/listinfo/nl-parl).

Als u op deze mail antwoordt en een of meerdere van de volgende items aankruist, zullen we proberen om assistentie en coördinatie te verlenen.

[ ] Ik zal proberen een e-mail/brief/fax te sturen naar een of meer van genoemde Kamerleden.

[ ] Ik zal proberen om contact op te nemen met de regering van mijn land en ze te vragen om tegen een agenda van de Raadsvergadering te stemmen waarin de softwarepatenten-richtlijn is opgenomen, tenminste zolang de Commissie het verzoek van het Europees Parlement nog niet beantwoord heeft, en/of ik zal vragen om nieuwe onderhandelingen in de Raad (B-item).

[ ] Ik zal proberen contact op te nemen met de Europese Commissie en ze te vragen om het verzoek van het Europees Parlement z.s.m. te beantwoorden.

[ ] Ik zal proberen om naar Brussel te komen op 17 februari om mee te demonstreren en bij de persconferentie aanwezig te zijn.

[ ] Ik wil contact opnemen met Europarlementariërs om ze te vragen zich aan te sluiten bij de demonstratie /persconferentie

[ ] Ik wil contact opnemen met de media en persbureaus.

[ ] Ik zal meehelpen met het organiseren van gezamenlijke autoritten vanuit mijn regio naar Brussel.

[ ] Ik zal een banner of protestpagina op mijn webstek plaatsen en mijn deelname aan de webdemo registreren via het aktiv-systeem[3]

[ ] Ik zal contact opnemen met enkele belangrijke websites en ze vragen deel te nemen

[ ] Ik zal een donatie geven[4]

We hopen van u te horen en u in Brussel te zien.

-+-

Holger Blasum, Christian Cornelssen, Benjamin Henrion, Erik Josefsson, Felix Klee, Jonas Maebe, Jan Wildeboer, Arend Lammertink

-+-

[1] This mail was sent to blasum in https://aktiv.ffii.org/
[2] http://swpat.ffii.org/letters/juri0502/
[3] http://www.ffii.org/ffii-cgi/eintrag?m=netstrike
[4] http://donate.ffii.org/

[5] Contact gegevens Tweede Kamerleden:

Jos Hessels (CDA),
Postbus 20018
2500 EA Den Haag


Fadime Örgü (VVD),
Postbus 20018
2500 EA Den Haag


Bas van der Vlies (SGP),
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door patent lawyer.)