ImageIn de week van 7-12 april komen zo'n veertig vertegenwoordigers van organisaties uit Zuidelijke landen naar Europa om het aangescherpte vrijhandelsbeleid aan te klagen. Op 11 april geven ze, samen met Nederlandse handelsactivisten, informatie in Amsterdam.

Informatieavond over vrijhandelsbeleid van EU en Nederland

(Vrijdag 11 april 2008, 20.00 uur, café Hortus, Amsterdam)

In de week van 7-12 april komen zo'n veertig vertegenwoordigers van organisaties uit Zuidelijke landen naar Europa om het aangescherpte vrijhandelsbeleid aan te klagen. Op 11 april geven ze, samen met Nederlandse handelsactivisten, informatie in Amsterdam.

Reden voor de verhoogde activiteit van de betreffende organisaties is een alarmerende omslag van het handels-en investeringsbeleid van de EU en haar lidstaten. Met name de 'Global Europe' strategie wijst erop dat dit beleid alleen nog gericht is op de belangen van het Europese bedrijfsleven. Alle andere doelen, zoals een eerlijker verdeling van de welvaart, armoedebestrijding of milieubehoud, worden daaraan ondergeschikt gemaakt. Dit geldt ook voor binnen de EU zelf.

Op 11 april wordt uiteengezet wat de gevolgen en effecten zijn van het Nederlandse en Europese beleid. Sprekers zullen onder meer zijn Dot Keet (AIDC Zuid Afrika), Joseph Perugganan (Focus on the Global South), Mani Candan (CEC India) en activisten uit Bolivia en Mexico. Tevens zal daar de première zijn van een korte film over de handelsrelatie tussen de EU en Latijns Amerika, die speciaal gemaakt is voor de komende EU-Latam-topconferentie in Lima. Roeline Knottnerus (TNI) zal uiteenzetten wat de Europese handelsstrategie 'Global Europe' precies inhoudt. De avond zal eindigen met het startschot voor een campagne tegen Global Europe en vóór economisch beleid gericht op mondiale rechtvaardigheid.

De informatie-avond vormt onderdeel van een hele actieweek. Op 8 en 9 april geven de deelnemers onder meer een openbare hoorzitting in het Europees Parlement in Brussel en op 10 april wordt een expertmeeting gehouden met politici in Den Haag. Naast de informatie-avond op 11 april in Amsterdam, zal het onderwerp ook op de agenda staan van de Dag van Alternatieven op 12 april in Utrecht.

Deze hele toer wordt georganiseerd door oa.Transnational Institute, Both ENDS, Ander Europa en XminY Solidariteitsfonds

----------------------

Gegevens:

De bijeenkomst op 11 april vindt plaats van 20.00-22.30 in het café van de Hortus, Plantage Middenlaan 2 Amsterdam  (tram 9/14, metro Waterlooplein)

  De toegang is gratis, de voertaal is Engels,  Spaanse vertaling beschikbaar

Meer informatie: http://globaleurope.wordpress.com/

 Image