ImageThe People Decide is de pakkende titel van het langverwachte boek van Nancy Davies over de volksopstand in Oaxaca, Mexico. Ze beschrijft de periode van mei tot en met november 2006; het ontstaan van de APPO (volksfront van de mensen in Oaxaca, Spaanse vertaling Asamblea Popular de los Pueblos de Oaxaca) tot aan de bloederige repressie van de overheid die een eind aan de 'commune van Oaxaca' maakte.

The People Decide, Oaxaca's Popular Assembly (Nancy Davies)

Zelf was ik de laatste twee maanden - samen met een aantal Hollanders en Belgen - getuige van de opstand en de verwoedde pogingen van de overheid om die neer te slaan. Voor een aantal websites en tijdschriften hebben we de gebeurtenissen verslagen maar om nu een goed beeld te krijgen over waar de APPO voor stond en wat ze nu precies wilden, misten we naar mijn idee inside informatie. Daarom ben ik dan ook heel blij met  'The People Decide',dat op een overzichtelijke, beschrijvende en met de nodige empathie de massale volksopstand beschrijft.

Het begon als een lerarenprotest en groeide al snel uit tot een gebeurtenis die bijvoorbeeld de revolutie in Parijs in de geschiedenisboeken zal doen verbleken. Uit alle lagen van de bevolking (die in Oaxaca grotendeels uit inheemsen bestaat) hebben mensen en groeperingen zich bij de strijd tegen corruptie aangesloten. Een gezamenlijke eis was namelijk het vertrek van de gouverneur Ulises omdat zijn naam volgens hen synoniem is met een dictator die aan de macht wil blijven door het bevorderen van onder andere uitbuiting, mishandeling, verkrachting en moord.

Nancy Davies weet goed de vinger op de problemen te leggen. En dit doet ze met de nodige emotie. Zo beschrijft ze bijvoorbeeld hoe de inheemse bevolking weer hun zelfgemaakte spullen in het centrum van Oaxaca verkopen, nadat ze eerst door het grootkapitaal en de politie de stad uit waren gejaagd. Dit soort basale aspecten van de strijd maakt het een ontroerend boek. En het maakt ook heel veel duidelijk. De inheemse bevolking staat met de rug tegen de muur en de legendarische uitspraak van Zapata is nog altijd van toepassing: "Je kunt beter rechtop sterven, dan leven op je knieën".

Het meest interessant aan het boek is dat het niet enkel de strijd beschrijft, maar ook blootlegt hoe de bevolking de toekomst ziet. Op traditionele wijze proberen ze een sociale samenleving in ere te herstellen. En dat maakt het boek tot een must read. Het biedt inzicht hoe de sociale strijd gevoerd en ondersteund kan worden.

Om je op de hoogte te houden hoe de situatie nu in Oaxaca is ga je naar: www.narconews.com

---------------- 

Nancy Davies - The People Decide, Oaxaca's Popular Assembly

Narco News Book, april 2007, ISBN-13: 978-0-9795456-0-3 / 17 dollar