Ga naar de inhoud

De Kredietcrisis Volgen (nr.7): recessie of depressie?

De overweldigende hoeveelheid informatie die deze weken op gang is gekomen, is onmogelijk meer goed bij te houden. Tenzij je met een heel team bent dat fulltime de ontwikkelingen zou volgen. Desondanks hieronder weer een poging tot selectie (en hopelijk wat minder tiepfouten dan in de vorige). Volgende updates zullen meer gericht zijn op kritische en linkse analyses en initiatieven. Het goede nieuws is dat gewerkt wordt aan een extra website waarin een deel van de links die hier langskomen, vastgelegd worden. Deze is hier te vinden.

9 min leestijd
Placeholder image

(Dit is de nieuwste update in een serie die op 1 oktober begon. Zie hier de vorige met links naar eerdere versies)

Ondertussen blijft de malaise hardnekkig toenemen, ondanks al die miljarden die geleend of gegeven worden. De beurskoersen veerden vorige week even op, om vervolgens weer verder te dalen. Ook na de uitslag van de verkiezingen in de VS en verdere renteverlagingen door centrale banken. Op donderdag 6 oktober schroefde de Britse centrale bank de rente zelfs met 1.5 procent ineens omlaag, een  nooit eerder vertoonde maatregel. Naar verluidt houden beleggers er nu serieus rekening mee dat een land als Italië ‘failliet’ zou gaan en niet meer aan z’n betalingsverplichting kan voldoen. IMF en andere deskundigen voorzien een drastische terugval van de economische groei in de rijke landen in wat The Economist omschrijft als “their deepest recession since the 1930s” . Opvallend is de analyse dat het voor de armere landen minder ernstige gevolgen zou kunnen hebben.

De Nederlandse sociale partners werken met het kabinet aan een crisisplan “om een economische inzinking tegen te gaan”

15 november: Nieuwe Bretton Woods

Bush heeft een bijeenkomst van wereldleiders belegd op 15 november in New York. De G20 (de G8 heeft nu ineens wat hulp nodig).

Een aanzwellende reeks oproepen en manifesten over wat er zou moeten gebeuren, steekt de kop op (overzicht). Zoals deze.

Reactie van de ‘G192’.

Anarchist People of Color roepen op tot het vormen van een militant antikapitalistisch blok tijdens de demonstraties aldaar. Poster en oproep.

Dit is de coalitie van minder radicale ngo’s.

Volgens IPS verzetten veel landen zich binnen de VN nu tegen ‘elitaire overheersing’.

Volgens Mo* komen er andere tijden.

GroenLinks kamerleden Vendrik en Sap publiceerden een stuk in de Volkskrant waarin opgeroepen wordt tot ingrijpende hervormingen en gesteld wordt dat “(…) Het systeem van Bretton Woods moet fundamenteel op de helling. Het gaat niet alleen om het ontspoorde bankwezen dat zich onder invloed van absurde bonussen heeft vergrepen aan uiterst riskante financiële producten. Natuurlijk moet er een einde komen aan deze perverse beloningen, het falende toezicht, de extreme focus op de korte termijn en dubieuze financiële producten. Het bankwezen moet opnieuw uitgevonden worden. Mondiale afspraken over toezicht met nieuwe instituties, slimme en strakke regulering en maatschappelijk verantwoord bankieren zijn hier het antwoord. (…)”

Overal gaan ook stemmen op om de kredietcrisis in een lijn te zien met de ecologische crisis en de voedselcrisis .

Nederlandse rol

ImageEen melding die wellicht een detail is, maar tekenend voor de rol die het Nederlandse economische bestel bij deze crisis speelt: De Amerikaanse zakenbank Lehmann Brothers, die bank die als eerste omviel toen die niet door de overheid overeind gehouden werd, handelde voor een groot deel via een Nederlandse dochteronderneming. De curator die het faillissement moet afhandelen komt met interessante informatie naar buiten:
Interessant is dat de curator ” (…) vindt dat Lehman via de Nederlandse dochter op het randje opereerde en ‘belachelijk ingewikkelde producten’ mocht verkopen. ‘Er waren 4.500 verschillende beleggingsproducten, allemaal met een speculatief element. Ze waren gekoppeld aan de inflatie, koperprijzen, hedgefondsen: je kunt het zo gek niet bedenken,’ zegt de curator.” Iedereen verbaast zich nu over het gebrek aan toezicht (door de Nederlandse Bank). “Econoom Henriette Prast van de Universiteit van Tilburg denkt het wel te snappen. ‘Op complexe financiële producten als deze en op de aanbieders ervan wordt vaak geen toezicht gehouden,’ zegt ze.” (bron: De Pers) Zo’n prominente Nederlandse rol is voor insiders niets nieuws, aangezien het land al lang internationaal bekend staat als belastingvrijhaven .

Oppositie in Nederland

Alle politieke partijen hebben inmiddels een stelling ingenomen over de crisis en de noodzakelijke maatregelen.

De SP heeft een ‘dossier kredietcrisis ‘ en presenteerde een omvangrijk rapport met lessen uit de kredietcrisis waarin 30  hervormingsmaatregelen (pdf) voorgesteld worden. Opmerkelijk is dat de SP zich daarbij voorstander toont van het aloude ‘Rijnlandse model’ (zeg de sociaaldemocratische welvaartsstaat van de jaren 1970). Zie hier het commentaar op de voorstellen door Willem Bos op konfrontatie.n.

Ook GroenLinks heeft een dergelijk dossier en pleit voor een parlementair onderzoek, meer regels over toezicht en beperking van bonussen voor topmanagers.
De regerende partijen vinden een parlementair onderzoek niet zo nodig.

D66 heeft niet veel te melden.

Zelfs de VVD is dolend .

De vakbonden besteden opvallend weinig aandacht aan de kredietcrisis. Volgens de CNV Bedrijvenbond misbruiken bedrijven de crisis om personeel te ontslaan . FNV bondgenoten heeft wel een soort dossier en voorziet ontslagen, waarbij flexwerkers er als eersten uit zullen gaan.

Lou Keune ziet in het Brabants Dagblad kansen in de crisis om ander beleid te eisen.

In de VS

Niet de banken maar de mensen zijn het slachtoffer (Duits) . Meer dan een miljoen mensen zijn daar al uit hun huis gezet door de hypotheekcrisis.

De volgende golf wordt mensen die geleend hebben met creditcard.

Naomi Klein in The Colbert show (tv) over de dreiging van ‘shock therapy’.

Solidarity US : “A Radical Response: Understanding the Crisis and Building a Movement” (20 okt)

Lou Dobbs op CNN geeft links de schuld : “Lou Dobbs Blames Financial Crisis On Left Wing Groups Like ACORN and the CRA” (29 sep)

“Economic angst has Americans stockpiling ‘beans, bullets and Band-Aids’”(21 okt)

“Financial Crisis Socks California”

“Call for Submissions: Boston Responds to the Financial Crisis” (24 okt)

Internationaal (een vervolg op vele eerder links in de eerdere updates):

“Effecten kredietcrisis stevenen op Suriname af” (20 okt)

“The Asian implications of the financial crisis” (10 okt)

“Asia and the Meltdown of American Finance” (28 okt)

“Middle East Hit by U.S. Financial Crisis” (9 okt)

“Financial crisis could have severe consequences for West Bank residents” (26 okt)

“Southeast Asia: Impact of Financial Crisis

“Africa:  Financial Crisis May Increase Pressure for Debt Repayment

Analyses

Benjamin Barber: “A Credit Deficit or a Democratic Deficit?” (27 okt)

“Social Forum: Financial turmoil highlights need for change” (18 sep)

“From the occupied Faculty of La Sapienza, Rome” (26 okt)

“The Global Financial Crisis Has a Social Cause, Too: the World of Low Wages: An Interview with Emiliano Brancaccio” (okt 9)

“Left debates the credit crisis” (21 okt)

“Radical Perspective on Crisis” (28 okt)

“New African Resistance to Global Finance” (25 okt)

Een gedegen marxistische analyse van Loren Goldner :  The Biggest ‘October Surprise’ Of All: A World Capitalist Crash.

Radical Perspectives on the Credit Crisis.

Krugman wijst op het vervolg van de crisis als ‘the mother of all currency crises ‘.

Scenes from the Global Class War.

In Duitsland vraagt de Rosa Luxemburg Stichting zich af of het neoliberalisme nu echt voorbij is (pdf) .

OCAP (Canada) : It’s their crisis, they broke it, and we’re not paying to fix it.

Acties

In Griekenland halen groepen actievoerders de waren uit de supermarkt om daarbuiten te herverdelen. Meer acties in Griekenland .
Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt opgeroepen tot een ‘price reduction campaign’

In Amsterdam waren op 30 oktober afschuwelijke taferelen op straat te zien toen bankiers uit hun bol gingen op zoek naar geld: Filmpje, Indymedia story en foto’s.

Op die dag was een vergelijkbare optocht in London te zien.
“250 people attended a demonstration at Canary Wharf on Halloween Eve. Anti-capitalist demonstrators made a series of abortive attempts to rush police lines and break through to the offices of Lehman Brothers, a failed American financial services firm at the heart of the current economic crisis.” (bron). Er worden daar ook bankenreclames ge-adbust .

25 Actievoerders van Attac-Duitsland hebben op 27 oktober een actie in de aandelenbeurs gedaan en een spandoek over het tvscherm met beurskoersen gehangen. Attac Duitsland heeft een filmpje gemaakt, van de hand van Der preisgekrönte Tatort-Regisseur Thomas Bohn.  Die draait in de bioscopen in het reclameblokje voor de nieuwe James Bondfilm.

In Italië is een regelrechte opstand van studenten en scholieren bezig (Engelstalig verslag)

Migratie

Ondertussen gaat het drama van de migratie door. De schrijver van dit Duitse stuk beschrijft de scenes aan de buitengrens van Fort Europa en roept op om juist nu verzet te bieden tegen Frontex, het migrantenjaagproject van de EU. Door een economische crisis zal de druk op mensen om te migreren alleen maar toenemen

Poolse bouwvakkers verlaten massaal het Verenigd Koninkrijk.

“New UK immigration minister goes bananas. Phil Woolas is exploiting the economic crisis to clamp down on immigration ” (20 okt)

Ook in Australië proberen politici de crisis te gebruiken om migranten het leven zuur te maken.

Lezen.

Een klassieker van Thomas Frank: One Market Under God.
The Beste Way to Rob a Bank.
NRC adviseert deze zeven boeken .
(luisteren): Radio: Another Frightening Show About the Economy .

Verslag van bijeenkomst ‘Banken Gered, Economie in Puin?’ (18 oktober in Den Haag)

Overigen:

Voorspelling 2009 vanaf de beursvloer :
Financial Crisis Top 100

Tom Paxton: I’m Changing My Name To Fanny May.

Ook miljonairs hebben last van crisis. FD over de quote 500 . Ook de bestuurders hebben het niet makkelijk.

IJslanders verklaren ‘geen terrorist ‘ te zijn
Ondertussen in Wassenaar (weblog van de burgemeester ).

Financial Crisis Sparks Interest in Islamic Banking (9 okt)

Japanners die weigeren om zich kapot te werken.

Britney Spears over de crisis .

Rabobank verwacht (op 19 september) dat alle banken worden genationaliseerd.

Een rijtje bijzondere uitspraken (waaronder Michael Enthoven, ex-CEO NIBC, zei recentelijk: “Ik wist niet wat subprime hypotheken waren.” Is nu door minister Bos benoemd tot toezichthouder bij ABN Amro.)

Al eerder gemeld: nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis heeft nu ook een tijdlijn .

Agenda

7 november, TNI Amsterdam : Global Financial Crisis, the end of neoliberalism?

7 november: The downfall of capitalism? – what is the credit crisis?
19:30 (please on time)
joe’s garage – pretoriusstraat 43 Amsterdam

10 november, CREA Amsterdam: Explaining the Credit Crisis.

14 november: conferentie over innovatie ontwikkelingssamenwerking.

17 november: Oppositie in tijden van crisis, Rode Hoed Amsterdam.

20 en 27 november: Alles wat je wilt weten over de kredietcrisis aan de VU, Amsterdam.

21-23 november Den Bosch: ‘antikapitalisme voor beginners’ op  2.dh5-festival.

13 december Amsterdam: bijeenkomst ‘Links en de Crisis’ (Voor de Verandering).
————-

Openbare mailinglijst over kredietcrisis.

Donaties op gironummer 5146635 (tnv. Globalinfo in Amsterdam) helpen – echt! – om tijd vrij te kunnen maken voor dit soort onderzoek en berichtgeving, hier meer info over het hoe en wat..

Reacties, aanvullingen, tips en vertalingen van anderstalige artikelen zijn zeer welkom op info@globalinfo.nl

Image

Filmpjes:

A few examples here: Bird and Fortune: 
Naomi Klein at colbert:
Even uitleggen op nbc
Krugman in 2006 Small intermezzo.