De wereldwijde voedselcrisis brengt veel mensen ellende toe, maar mondiale agribusiness bedrijven, handelaren en speculanten harken grote winsten bij elkaar. De fundamentele oorzaak van de huidige voedselcrisis is de neoliberale globalisering zelf, die voedsel van een bron voor levensonderhoud omgevormd heeft in een goed waarmee gegokt wordt, zelfs als dat massale honger onder de armste mensen op aarde betekent. De organisatie GRAIN heeft daarover een nieuw rapport uitgebracht onder de titel 'Making a Killing from Hunger'

Veel van de nieuwsberichten over de mondiale voedselcrisis richten zich op de rellen in arme landen, waar arbeiders en anderen zich geen raad weten met de omhoogschietende kosten van basisvoedsel. Maar er zit nog een andere kant aan het verhaal: de grote winsten die momenteel gemaakt worden door de grote voedselbedrijven en investeerders. Cargill, de grootste graanhandelaar op de wereld, zag in het eerste kwartaal van dit jaar een winststijging van 86 procent bij de handel in goederen. Bunge, een andere grote voedselhandelaar, had een winststijging van 77 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar. ADM, de op een na grootste graanhandelaar wereldwijd, kon 67 procent meer minst in 2007 melden.

Ook de grote supermarktconcerns worden er niet slechter van: de winst bij TESCO, de Britse supermarktgigant, steeg afgelopen jaar met een recordbedrag van 11,8 procent. Andere grote retailers, zoals het Franse Carrefour of Wal-Mart uit de VS, vertellen dat de voedselverkoop de hoofdsector voor hun winst zijn. Investeringsfondsen, die wegtrekken van de instortende aandelenmarkten en de kredietcrisis, zitten te juichen bij de goederenmarkten en drijven de prijzen op die daardoor buiten bereik komen van voedselimporteurs als Bangladesh en de Filippijnen.

Deze winsten zijn geen bizar natuurverschijnsel. Gedurende de laatste dertig jaar hebben IMF en Wereldbank de zogenaamde ontwikkelingslanden gedwongen om alle vormen van bescherming van hun lokale boeren op te heffen en hun markten open te stellen voor mondiaal agribusiness, speculanten en gesubsidieerd voedsel uit de rijke landen. Dit heeft de meeste ontwikkelingslanden veranderd van exporteurs van voedsel in importeurs. Momenteel is zo'n 70 procent van de ontwikkelingslanden netto importeur van voedsel. Daar komt bij dat de liberalisering van financiële transacties het makkelijker heeft gemaakt voor investeerders om controle over markten te krijgen voor hun eigen gewin.

Beleid op het gebied van landbouw is geheel los komen te staan van het belangrijkste doel: dat van het voeden van mensen. Liever dan eens de balans op te maken over hun eigen rampzalige beleid, leggen regeringen en denktanks nu de schuld bij productieproblemen, de groeiende vraag in China en India, en biobrandstoffen. Hoewel dat natuurlijk een rol speelt, is de fundamentele oorzaak van de huidige voedselcrisis de neoliberale globalisering zelf, die voedsel van een bron voor levensonderhoud omgevormd heeft in een goed waarmee gegokt wordt, zelfs als dat massale honger onder de armste mensen op aarde betekent.

--------------

GRAIN, Making a killing from hunger : We need to overturn food policy, now! "Against the grain", April 2008,  in PDF

--------------

Globalinfo.nl publiceert regelmatig achtergrondinformatie over de huidige voedselcrisis en de gevolgen daarvan: