zowel in Trouw als NRC stonden vorige week artikelen waarin ervoor gepleit wordt voor dat Nederlandse drinkwaterbedrijven in ontwikkelingslanden commerciele dochterondernemingen moeten opzetten (zgn. 'publiek-private samenwerking' ). Olivier Hoedeman schreef een reactie die in ingekorte versie geplaatst werd in Trouw.
Petitie en oproep voor internationale akties tegen dienstenakkoord GATS en tegen de privatisering van basisvoorzieningen (19 oktober en 14 december)[1]
Volgens een klein berichtje in dagblad NRC (3 september 2005) "praten de EU en Mercosur verder". Mercosur is een handelsblok van landen in Zuid-Amerika (waaronder Brazilië en Argentinië). Volgens het krantenbericht zijn beide partijen begin september overeengekomen om "hun besprekingen over een groot gezamenlijk handelsblok voort te zetten tot in 2006". "Als het blok er komt is het het grootste in de wereld, met een markt van 680 miljoen mensen". Eurocommissaris Ferrero-Waldner (Externe Relaties) sprak van "substantiële vooruitgang".
Op 30 september wordt in Felix Meritis in Amsterdam een forum-discussie gehouden over Afrika en globalisering, en met name over de gevolgen van Europees handelsbeleid voor het continent.
Op 23 september wordt het boek gepresenteerd over Maarten Blok, die aan Zweden werd uitgeleverd omdat hij daar verdacht werd van deelname aan acties tijdens de EU-top in Gotenburg
Links en rechts zijn het er over eens: er moet meer gewerkt worden. De Nederlandse bevolking wil er echter niet aan. Boeken die pleiten voor minder werk en het iets rustiger aan te doen vinden gretig aftrek. Is er een stille revolutie aan de gang?
In 'Het bedrijfsleven aan de macht' geeft de Amerikaanse econoom David Korten een analyse van de groeiende macht van het bedrijfsleven. Zij zetten de toon en hebben een verregaande invloed op de besluitvorming van overheden en internationale organisaties.
Een congres met als thema 'De kwaliteit van de journalistieke verslaggeving rond het armoede vraagstuk'. Een congres voor iedereen die geïnteresseerd is in journalistiek en het armoedevraagstuk.