Op vrijdag 2 april werd er in Utrecht vergaderd over de oprichting van een Nederlands Sociaal Forum. Het leverde in ieder geval alvast een spannende discussie op.
Er is een speciale emaillijst aangemaakt voor mensen die informatie uit willen wisselen over de organisatie van het Nederlands Sociaal Forum en die vinden dat toegankelijkheid en transparantie belangrijk is
Aankondigingen van activiteiten en gebeurtenissen rondom WTO en aanverwante instellingen. Verschijnt onregelmatig per mail en is tevens te vinden op http://www.globalinfo.nl en http://www.stelling.nl/trouble
Vanaf 1 juli aanstaande zal Nederland voorzitter zijn van de Europese Unie. Dat betekent dat allerlei informele topconferenties in EU-verband in Nederland plaats zullen vinden. Activisten en kritische organisaties organiseren op 25 april een informatiedag.
We leven langer, werken korter, hebben meer vrije tijd en toch hebben we het gevoel dat we opgejaagd worden. Wie de dertig gepasseerd is zal het kunnen beamen: sedert het laatste decennium van de twintigste eeuw is onze relatie tot de tijd geradicaliseerd. De snelheid heeft ons leven in bezit genomen.
Patagonië kent een lange geschiedenis van onderdrukking. De veroveraar-bedrijven achter de huidige nieuwe ronde van onteigeningen zijn, echter, bekender vanwege hun belangstelling voor nobele zaken dan om hun niets ontziende aanpak van onroerend goed, schrijft Sebastian Hacher.
Globaliseringskritiek lijkt - althans in de filmwereld - salonfähig te worden. Kritische politieke documentaires zijn niet langer alleen maar te zien in kraakpanden en achterafzaaltjes. Op de laatste edities van het 'International Documentary Filmfestival Amsterdam' (IDFA) en het 'International Film Festival Rotterdam' (IFFR) konden globaliseringskritische films rekenen op veel publieke belangstelling.
Het kwartaalblad Buiten de Orde is ongeevenaard als het gaat om gedegen Nederlandstalige informatie over de globaliseringsbeweging en aanverwante thema's. Met het net uitgekomen lentenummer wordt dat nog eens bewezen.
In de Volkskrant verscheen een reactie op het sprookje dat Shell minder goede jaarcijfers zou kunnen tonen omdat ze teveel aandacht zou besteden aan ethisch ondernemen. Lees ook daaronder het rapport van CEO over de rol die Shell bij de VN speelt.