Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

Zwarte Donderdag: Fransen weer massaal in opmars tegen afbraak pensioenen

Macron, de gladde neoliberale regent van Frankrijk heeft weer een poging gelanceerd om de werkende mens in Frankrijk een deel van zijn pensioengelden te ontfutselen. En zoals we van de Fransen gewend zijn pikken die dat niet. Vandaag is de eerste ‘journée de mobilisation’. En het belooft van daar af weer hoog op te gaan lopen en een schoolvoorbeeld te gaan bieden van hoe je dat doet; van onderop te hoop lopen tegen de plannen van ‘die daarboven’. Hieronder de vertaling van een ‘intersyndicale verklaring’ waarvan de herkomst niet geheel zeker is.

Lees meer

Een algemene staking in België: Hoe verder na 9 november 2022

In de huidige, hete Europese sociale herfst met een golf van stakingen is België beslist geen uitzondering. De algemene staking, 9 november 2022, waartoe de drie grootste vakorganisaties besloten, is het product van opgehoopte woede en volgt op eerdere mobilisaties. Die bonden zijn: Algemeen Belgisch Vakverbond (socialistisch, ABVV), Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) en Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België (ACLVB).

Lees meer

Franse arbeiders weigeren te betalen voor inflatie

De recente stakingen van oliearbeiders in Frankrijk staan aan de spits van een toenemende golf van industriële acties. CGT vakbondsleider Philippe Martinez vertelde Jacobin hoe georganiseerde arbeid de strijd tegen de stijgende kosten van levensonderhoud kan leiden.

Lees meer

Stakingen zwellen aan in Europa

Op EURACTIV.com wordt melding gemaakt van stakingen in Belgie, Frankrijk en Griekenland, naast andere landen in Europa. Werkers eisen actie tegen stijgende kosten door inflatie. Een vertaling.

Lees meer

Vergrijzing van de vakbeweging en dan?

Eén van de vaak terugkerende thema’s in discussies over de vakbeweging is de vergrijzing. Wat is daar aan te doen? Waar ligt het eigenlijk aan? Even zo vaak komen dan woorden als individualisering, sociale media, verlies van sociale verbanden en een nog vagere tijdgeest langs. Zeker, het neoliberalisme is nauw verbonden met de individualisering. Maar als twee dingen verbonden zijn, kun je niet het één met het ander verklaren. Dan draai je in een kringetje rond.

Lees meer