Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

Leve De Vakorganisatie. Voor Een Gezamenlijke Strijd...

Guillaume Goutte is corrector van beroep en tevens is hij activist in de Franse vakbond CGT en de revolutionair-syndicalistische comités (CSR). Hij is ook publicist over kwesties die de vakorganisatie aangaan. Onlangs kwam een kort essay van hem uit onder de titel Vive la syndicale!, waarin hij een actuele kijk op het vakverenigingswezen levert, zonder verwijzingen naar de beginperiode – rond 1900 – van de van strijdbare arbeidersorganisatie te schuwen. Niet voor niets, want hij wil opgemerkt hebben, dat het ook heden nog gaat om klassenstrijd en dat de vakvereniging een geheel van bewuste arbeiders is voor een strijd ten behoeve van de verdwijning van loonarbeid en werkgevers. Hieronder een bespreking van zijn essay.

Lees meer

6 ‘Berlijnse muren’ sinds de val van de muur

Op 9 november was het precies 29 jaar geleden dat de Berlijnse  Muur viel. Een nieuw rapport toont aan dat de EU-landen sindsdien zo’n 1000 kilometer muur hebben gebouwd om migratie tegen te gaan. Dit is het equivalent van zes Berlijnse Muren.

Lees meer

De economie herdenken

J.K. Gibson-Graham is de auteursnaam van Katherine Gibson en wijlen Julie Graham. Deze economisch-geografen zijn toonaangevend in de feministische kritiek op de kapitalistische economie en politiek. Voor 'Take Back the Economy' werkten ze samen met hun voormalige studenten Jenny Cameron en Stephen Healy.

Lees meer

Reclamefilmpje voor palmolie-vrije...

Supermarktketen Iceland Foods uit de UK mag deze kerst zijn promotiefilmpje voor levensmiddelen zonder palmolie niet op tv laten zien. Het zou in strijd zijn met wettelijke bepalingen over politieke reclame-uitingen. In de pers werd dit opgevat als een verbod wegens een ¨(te) politieke¨ inhoud. Vandaag verklaarde reclamecommissie Clearcast echter dat het zou gaan om de vermeende politieke rol van Greenpeace, de producent van het filmpje.

Lees meer

Instructies Voor Rebellie. ‘Internationale...

Dit jaar wordt mei 68 herdacht. Het kan geen kwaad om verschijnselen naar voren te halen die in die periode in de aandacht stonden en die na een halve eeuw nog steeds de aandacht vragen. Zoals rebellie tegen alles dat naar kapitalistisch, dus naar destructie en dood ruikt. In Frankrijk waren het ondermeer de situationisten die zich daarmee bezighielden. Zij kritiseerden op fundamentele wijze de bestaande maatschappelijke praktijken en formuleerden voorstellen hoe die praktijken te slopen.

Lees meer

Het beltegoed van Erdal Balci

Onnozel', zo noemt Volkskrant-columnist Erdal Balci de gedachte dat de wereld andermaal op weg zou zijn naar het fascisme. 'Het hele fascisme-debat is tijdverlies. Het populisme van de 21e eeuw is ons ding en is uniek.' (1) En hij stelt populisme en fascisme tegenover elkaar.

Lees meer

De Politieke Partijen Verbannen

In 1943 pleitte de Franse libertaire filosofe Simone Weil (1909-1943) voor de afschaffing van politieke partijen. Dit thema werd een aantal jaren later overgenomen door de Franse schrijver en surrealist André Breton (1896-1966). Over de schadelijkheid van politieke partijen vond een discussie plaatst en Breton publiceerde erover. De Belgische libertaire auteur Johny Lenaerts vertaalde daarvan een fragment dat hieronder wordt weergegeven.

Lees meer

De heist van de eeuw: bende van bankiers en...

Vergeet de outcasts van de Spaanse heistserie Casa Del Papel. De daders van de grootste overval aller tijden droegen geen gekke maskers, maar maatpakken. Wapens hadden ze ook niet nodig. De hulp van banken en financiële wizzkids volstond. De bende van bankiers en speculanten maakte zo een slordige 50 miljard euro buit.

Lees meer

De SP en Karl Marx

Marx is dood, leve Marx kopt Spanning, het wetenschappelijke blad van de Socialistische Partij, september 2018. De associatie met het ‘reëel bestaande socialisme’ in de Sovjet-Unie stond, volgens de redactie van Spanning, lange tijd een onbevooroordeelde blik op het werk van Marx in de weg. De 200-ste geboortedag is echter ook voor de SP een aanleiding om de vraag te stellen naar de huidige betekenis van Marx. Heeft de partij een antwoord gevonden?

Lees meer

Victor Serge: Solidair Individualisme En Invloed Van...

Victor Serge (1890-1947), een pseudoniem voor Viktor Kibaltsjitsj, is in anarchistische kring geen onbekende. Onlangs verscheen in Frankrijk een bundel met teksten van hem onder de titel Essai critique sur Nietzsche. De bundel is ingeleid, vertaald en van noten voorzien door de Franse libertaire filosofe Annick Stevens. Lezers van deze site kennen haar ook als redactrice van het Franse studieuze anarchistische tijdschrift Réfractions. Met haar uitgebreide inleiding en vele informatieve noten bij de teksten van Victor Serge heeft zij een aanzienlijke meerwaarde aan de bundel gegeven.

Lees meer

Zomergenot in oktober

Er zijn mensen die omtrent 30 september de zomerkleding in de kast gehangen hebben en de winterkleren eruit gehaald. Jammer want het was vandaag ruim 20 graden. Gisteren las ik een degelijk artikel over de aanpak van het klimaatprobleem door Robert Pollin (link): “Als basis voor actie hoeven we alleen maar te begrijpen dat er een voor de hand liggende mogelijkheid is dat het leven op aarde, zoals wij het kennen, op het spel staat.”

Lees meer

Dijsselbloem is maatje te klein voor een repliek op...

Anderhalf jaar na Adults in the Room van Yanis Varoufakis over zijn korte passage in de Eurogroep schrijft voormalig voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem zijn versie 'De Eurocrisis - Het verhaal van binnenuit'. Een vlot geschreven en zeer overtuigend relaas - maar niet in de richting die de auteur zelf heeft bedoeld.

Lees meer

Ferdi De Ville, “Winnaars en verliezers – De...

Ferdi De Ville is professor politieke wetenschappen aan het Centrum voor EU-studies aan de Rijksuniversiteit Gent; hij is ook actief in de denktank Minerva. Twee jaar geleden was hij co-auteur van een kritische studie over TTIP, het (voorlopig gesjeesde) vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS (*1).

Lees meer