In NRC Handelsblad van zaterdag 4 maart wordt ruim aandacht besteed aan het boek van VN-gezant Stephen Lewis, dat zojuist bij lemniscaat in Nederlandse vertaling is uitgegeven. Lewis bekritiseerd van binnenuit de VN zwaar en vooral IMF en Wereldbank die Afrika kapot hebben gemaakt met hun privatiseringsbeleid.


Hieronder een paar flarden uit het NRC-stuk, met een link naar het integrale stuk op de website:

'Rijke landen walgelijk arrogant jegens Afrika'

Gesprek met speciaal VN-gezant voor aids in Afrika Stephen Lewis

Speciaal VN-gezant Stephen Lewis spreekt zich uit. Over de "criminele nalatigheid" van rijke landen. Over "de arrogantie" van de Wereldbank. Over de "lafheid" van de VN.

" Rotterdam, 4 maart. De Wereldbank moet herstelbetalingen aan Afrika doen voor de gigantische schade die ze met haar "fundamentalistische" beleid op het continent heeft aangericht. Het is schandalig dat de Verenigde Naties nog steeds geen volwaardige organisatie voor vrouwen hebben. De VN en westerse en Afrikaanse regeringen hebben "soms opzettelijk traag of regelrecht onverantwoord" op de aids-epidemie gereageerd. "

Elders in het stuk krijgen vooral het IMF en de Wereldbank ervan langs:

"Het felst gaat Lewis tekeer tegen de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Hij verwijt die internationale instellingen dat ze de Afrikaanse economie hebben ondermijnd en de sociale structuur hebben verscheurd door sinds het eind van de jaren tachtig aan Afrikaanse regeringen onmogelijke macro-economische eisen te stellen in het kader van hun structureel aanpassingsbeleid. Lewis heeft het over "kapitalistisch stalinisme". "Zo zelfvoldaan, zo alwetend, zo walgelijk arrogant.""

(...)

"Landen kregen alleen maar leningen als ze privatiseerden en de publieke sector saneerden. Ouders moesten schoolgeld betalen en zieken moesten bijdragen aan de kosten van de gezondheidszorg. "Dat leidde tot een kaalslag van sociale voorzieningen", zegt Lewis. "Dat is een van de redenen dat Afrika niet adequaat op de aids-epidemie heeft gereageerd." Volgens de Canadees gaan de banken nog steeds door met hun destructieve beleid van het stellen van macro-economische eisen, onder het mom van armoedebestrijding. Als herstelbetaling, vindt Lewis, zouden de banken moeten opdraaien voor de 5,5 miljard dollar per jaar die nodig zijn om alle kinderen van de wereld naar de basisschool te laten gaan."

(...)

"Met zijn onomwonden standpunten en zijn uitgesproken houding heeft Lewis al heel uiteenlopende, vijanden gemaakt. Zoals Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Amerikaanse Republikeinen lobbyen bij de VN voor zijn ontslag omdat hij het heeft gewaagd het internationale aids-plan van president Bush op de korrel te nemen. Hij zegt dat het vooral dient om Amerikaanse dollars naar Amerikaanse farmaceutische firma's te sluizen."

Zie voor het hele artikel de website van NRC-Handelsblad: hier

Of lees het hele boek: Liefdesverklaring aan een continent in doodsnood. Geschreven door Stephen Lewis. Uitgegeven door Lemniscaat.
op website lemniscaat.


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door NRC-Handelsblad.)