Is microkrediet de oplossing voor armoede?

Uitzending: zondag 18 februari 2007 om 12.00 uur op Nederland 2 Herhaling: zaterdag 24 februari 2007 om 10.30 uur op Nederland 2

Op tien december 2006 nam Muhammad Yunus de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst, met zijn Bengaalse microkredietinstelling Grameen Bank. Deze bank verstrekt al meer dan twintig jaar met veel succes kleine leningen aan arme Bengalen zonder onderpand. Yunus' initiatief kreeg wereldwijd veel navolging; tegenwoordig maken tientallen miljoenen arme mensen gebruik van microkrediet. Het fenomeen is zo succesvol, dat velen microkrediet zien als de manier om een einde te maken aan wereldwijde armoede. Niet gek dus dat de VN 2005 uitriepen tot het jaar van het microkrediet en dat tegenwoordig zelfs conventionele banken microkredieten gaan aanbieden. Dat roept de vraag op of microkrediet werkelijk de oplossing is voor armoede?

In 1995 regisseerde Mark Aardenburg de documentaire Signature of Change, the Grameen Bank in Bangladesh, waarin het principe van microkrediet werd uitgelegd. Verschillende arme Bengaalse vrouwen werden gevolgd in hun poging hun lot te verbeteren met microkredieten van de Grameen Bank. Deze documentaire is wereldwijd vertoond.

Tien jaar later ging Aardenburg terug naar Bangladesh voor de opnamen van Small Change, Big Business. Hij bezocht de hoofdpersonen van de documentaire uit 1995 en onderzocht de gevolgen van microkrediet voor hun leven.

In 1995 waren Aysha en Momena zeer succesvol dankzij de leningen van de Grameen Bank. Hoe zou het hen nu vergaan? En wat is er gebeurd met Nurjahan? In 1995 stonden de leiders van haar dorp haar niet toe een lening te nemen. Naju kreeg slechts zeven jaar geleden haar eerste lening van de Grameen Bank. Samen met haar man heeft ze daarmee een touwslagerij opgezet. Nu hebben ze 25 werknemers en ze zijn rijk; Naju laat trots haar huis zien, met televisie en ijskast.

Muhammad Yunus, professor in de economie, zette in 1984 de Grameen Bank op. Hij wordt internationaal gezien als uitvinder van microkrediet. Zijn doel is de armoede uit te bannen. Binnen een kwart eeuw moet deze grootste plaag ter wereld tot het verleden behoren. Dan zal Muhammad Yunus een museum van de armoede kunnen oprichten, zodat iedereen kan zien wat het ooit betekende om arm te zijn.

De documentaire 'Small Change, Big Business' is een coproductie van de Nederlandse Moslim Omroep en MovieTron.

(zie hier voor eerder stuk over microkredieten op globalinfo.nl)